Sharp GX33: dobrý lak a mozek (test)

Elegantní temně modrá metalíza, dobré vychování a vážení předkové. Obyčejnému mobilistovi nabídne vše potřebné.
Kapitoly článku

Prostředí pro Vodafone od Vodafonu

Funkce kontextových kláves jsou napevno přiřazeny, nemáte možnost je změnit. Levé tlačítko vás nasměruje přímo do nabídky zpráv, pravou začnete prozkoumávat domovský portál live! Prostřední potvrzovací tlačítko vyvolá hlavní nabídku. Ta je tvořena maticí devíti animovaných ikon. Grafické téma je staré známé vodafonské, vypadá stejně v Sony Ericssonu jako v tomto Sharpu a na jiné změnit nejde. Další nabídky jsou v podobě seznamu s malou ikonkou na pravé straně. Klávesové zkratky fungují až do třetí úrovně, nejsou ovšem nijak signalizovány, musíte se je proto naučit.

Klepněte pro větší obrázek 
Připomíná vám to něco? ...pravděpodobně kterýkoliv customizovaný telefon od Vodafonu

Narozdíl od nedávno testovaného Samsungu C300 mi hlavní nabídka přijde rozumně utvořená a sestavená. Ikony reprezentují hlavní a nejčastěji používané nabídky a funkce. S jistou nelogičností jsem se setkal v nabídce zpráv, kde možnost napsaní nové zprávy se zbytečně objevuje téměř v každé podnabídce a hned na prvním místě. Vstup do menu přijatých zpráv se tak protahuje.

Jinak je prostředí telefonu velmi rychlé. Na každý stisk tlačítka reaguje okamžitě. Jen při spouštění fotoaparátu nebo načtení obrázku z galerie chvíli čekáte. Ještě doplním funkce čtyřsměrného ovladače. Ty, podobně jako u kontextových tlačítek, nemůžete změnit. Vertikální směry slouží pro vstup do telefonního seznamu, levá klávesa otevře nabídku Java her a aplikací, pravý směr pak galerii uložených obrázků.

Telefonování a zprávy: standard

Se Sharpem GX33 si zavoláte ve třech pásmech sítě GSM, konkrétně 900, 1 800 a 1 900 MHz. Na UMTS si netroufá, což je v této cenové kategorii pochopitelné. Telefonní seznam pojme až 500 vícepoložkových záznamů a vyhledává se v něm postupným psaním názvu kontaktu. Kromě jména a příjmení lze uložit až tři čísla (mobil, domů, práce), dva emaily, adresu, poznámku i skupinu. Dále můžete přiřadit specifikou vyzváněcí melodii a obrázek ke kontaktu. Možnosti jsou teda široké. Hlasitost sluchátka je velmi dobrá, i v hlučném prostředí nebudete mít problém porozumět protistraně, která si taktéž nestěžovala na kvalitu vašeho mikrofonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Možnosti adresáře se mohou měřit i se smartphony

Vyzvánět Sharp umí 40hlasou polyfonií. Výběr vyzvánění v mobilu je docela chudý, navíc se jedná především o klasiku. Sharp je vybaven i vyzváněcími profily. Jsou však zanořené v menu nastavení. Počítáme-li i profil pro náhlavní soupravu, je jich šest. Ztlumení všech zvuků docílíte delším podržením klávesy mřížka (#). Přijmutí hovoru nelze nastavit na odklapnutí véčka, je nutné stisknout klávesu zeleného telefonku. Vyzvánění příchozího hovoru nelze ztišit.

Zprávy v GX33 jsou zastoupeny nepostradatelným standardem SMS, dále pak MMS, ale i emailový klient v telefonu najdeme. Pro psaní máte k dispozici pět řádků textu, pro čtení jeden navíc. Editor zpráv zbytečně plýtvá místem, jeden řádek by se dal jistě na displej ještě vměstnat. Při psaní vám může asistovat slovník T9, který ale píše s diakritikou. Nezkrátí ihned délku jedné esemesky na cca třetinu, jak to známe u symbianových Nokií, ale písmenko s nabodeníčkem zhltne hned dva znaky z odpočtu. Pomocí dobré klávesnice není strastí psát i delší zprávy. Ty mohou mít až 1024 znaků, které se odpočítávají od začátku, ale při překročení délky jedné SMS nejste o tom nijak informováni. MMS editor je velmi podobný tomu esemeskovému, přidala se indikace celkové délky MMS zprávy v kB. Email zvládne protokol POP3 a můžete si vybrat mezi stáhnutím celého emailu nebo jen prvních 20 kB. Prostředí editoru je taktéž jednoduché.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
MMS editor se tváří stejně jako ten na SMS, jen možnosti jsou pochopitelně bohatší

Fotoaparát, zábava a čas: na vše se myslelo

Prakticky v každém současném mobilu najdeme alespoň základní podporu organizačních funkcí a ani testovaný Sharp není výjimkou. Přítomen je ovšem pouze kalendář umožňující jen měsíční a denní náhled. Při vytváření záznamu máme na výběr mezi šesti kategoriemi – schůzka, datum, cesta, dovolená, výročí a různé. Zadáme předmět a místo, poté začátek události dobu trvání a nakonec si můžeme vybrat upomenutí. Kalendář lze nastavit tak, aby zobrazoval pondělí jako začátek týdne. V měsíčním přehledu uvidíte i číslo týdne. Na úkoly se však zapomnělo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kalendář se musí obejít bez synchronizace s počítačem

Z dalších funkcí zmíním budík. Těch může být až šest. Ovšem v nastavení je jen denní opakovaní, nikoliv už volba dnů. V nabídce je též nahrávání zvuku, které lze úspěšně použít jako diktafon. Kalkulačka je opravdu triviální, ale základní úkony zvládne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Příklady vestavěných aplikací

Pro chvíle oddechu jsou přichystané tři hry, všechny ale jsou v demo verzi. Pac Mana asi netřeba představovat, stejně tak legendární Tetris. Ve třetí hře jménem Tornádo překvapivě ovládáte tornádo a ničíte městskou zástavbu...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dvě hry klasické, jedna nová

Integrovaný fotoaparát má pouze VGA rozlišení, což je za danou cenu akceptovatelné. Tudíž netřeba se dlouze zmiňovat o jeho kvalitách, fotky poslouží dobře jen MMS zprávám. Na výběr je ze tří velikostí (VGA, QVGA a QQVGA) a dvou kvalit výsledné fotky. Podle rozlišení lze použít až čtyřnásobný zoom. Z funkcí je přítomno jen vyvažování bílé a samospoušť. Fotoaparát zvládne ale i natáčet video ve formátu 3GP v rozlišení 128 × 96 bodů o maximální velikosti necelých 300 kB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Volby vestavěného fotoaparátu a následné prohlížení pořízených obrázků

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Oficiální materiály hovoří o vnitřní paměti 9 MB. Při testování se nám ale ukazovala paměť dostupná uživateli o celkové kapacitě cca 5,1 MB.

Na internet pomalu a opatrně

Pro připojení se světem můžete použít pouze GPRS, byť ve třídě 10 (4+1/3+2 slotů), 32-48 kb/s). Jelikož je překvapivě na danou třídu GX33 vybaven technologií Bluetooth, zamrzí absence EDGE. Takhle by šel Sharp použít i jako levný modem k počítači s dobrou výdrží. Bluetooth je ve verzi 2.0. Podporované profily jsou následující: náhlavní sada, hands-free, režim Push a vytáčené připojení sítě. Infraport byste na těle telefonu hledali marně.

Upoutá nejen cenou

V prvních chvílích na mě působil Sharp GX33 jako další levný telefon, jeden z mnoha. Až po čase, kdy jsem jej začal používat, připadal mi čím dál více sympatičtější. GX33 spadá na samou horní hranici low-endů a dospělých telefonů. Budeme-li ho brát takto, pak má velmi málo konkurentů. Zaujme především fotoaparátem (ač podprůměrným) a Bluetooth. Důležité vlastnosti jsou také kvalitní displej a klávesnice. Mnohé nepříjemnosti lze tolerovat. Za necelé tři tisíce u Vodafonu můžete koupit velmi dobré véčko.

Plusy a mínusy

+ bluetooth
+ výborné pevné zpracování
+ přítomnost vnějšího displeje

- chybí EDGE
- žádná indikace zmeškaných událostí
- absence hlasitého odposlechu

Témata článku: Sharp, , , Sharp GX29, Sharp GX33, Zelené podsvícení, Předek, Nový sharp, QQVGA, Horní víko, Zvýšený výskyt, Čtyřnásobný zoom, Dobrý zdvih, Zvolený profil, Strast, Pevné zpracování, Dobrý, Test