Shrek the Third (test javové hry)

Je to zelené, tlusté, myje se to v bahně, za největšího kámoše to má mluvícího osla a vtrhlo to už i na mobilní telefony.

Hry podle filmů. To je v herním světě zvláštní kategorie, do níž v drtivé většině případů spadají pouze tituly nevalné kvality. Co se ale mobilních titulů týče, není situace naštěstí tak dramatická. Potvrdil to nedávno třeba třetí Spiderman (přestože nešlo o revoluční počin, kvalitní hratelnost udělala dojem) a nyní to potvrzuje třetí Shrek.

shrek01.gif
Zelená rodinka útočí i na mobily

Plošinovka na zeleno

Shrek Třetí si z filmové předlohy nebere pouze název. Velká podoba je patrná už z úvodní animace, která vás efektně uvede do příběhu. Ten se totiž neliší od toho filmového – a tak jste svědky toho, jak království Za Sedmero horami přijde o svého vládce a za následovníka nemá být jmenován nikdo jiný než náš zelený zlobr. Shrekovi je ale vidina královských povinností a všech těch nudných banketů a falešných úsměvů nepříjemná, a tak se rozhodne místo sebe dosadit na trůn mladého prince Artuše. Háček je jen v tom, že Artuše nejdřív musí najít. Což, jak sami zjistíte už po několika minutách hraní, není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

shrek02.gif shrek03.gif
Kocour v botách odlákal nepřítele, Shrek ho snadno dorazí • Všichni hlavní hrdinové pohromadě – Shrek, Kocour i Oslík

Ne že byste nevěděli, kde se princ nachází a ne že byste se po cestě k němu ztratili (to až při návratu…). Cestu komplikuje další princ – Krasoň, kterého možná pamatujete z předchozích filmů. Pokud si na něj vzpomínáte, už asi tušíte, jak moc velkou překážkou bude. Vy ostatní se budete muset spolehnout na naše konstatování, že jde o záporáka se vším všudy. Falešný úsměv je samozřejmostí, stejně jako desítky podlých a nebezpečných stoupenců, které díky němu získal. A právě ti jsou při cestě největším problémem. Nezaleknou se ani Shrekova deodorantu z žabích ocásků, tudíž nezbývá nic jiného než použít hrubou sílu.

Žánrově Shrek spadá mezi plošinovky, rozhodně to ale neznamená, že byste pořád jen skákali a bojovali s nepřáteli – hra je dostatečně variabilní a v každé misi přináší něco trochu jiného. Jednou budete muset ve stylu Prince Perského skákat jako diví a zabíjet nepřátele ve výskoku, jindy jen levelem profrčíte ve stylu Sonica. Nejde o nic revolučně nového, co bychom jinde neviděli. Na druhou stranu musíme uznat, že Gameloft dobře ví, co máme rádi a to nám také nabídl. Shrek Třetí je tak kompilátem, který v sobě má trošku od každého. Výsledek ovšem nepřipomíná dort pejska a kočičky. Naopak jde o pochoutku, po níž se budete oblizovat ještě dlouho. Každá část hry totiž do celku neskutečně zapadá a dohromady to celé šlape lépe než švýcarské hodinky.

shrek04.gif shrek05.gif
Kdo neskáče, není zlobr • Štít, sekyra – ani to proti Shrekovi nestačí

Na variabilitě se výrazně podílí také nepřátelé. Narazíte na několik druhů protivníků, přičemž s každým se budete muset vypořádat trochu jinak. Rytíře přemůžete v souboji jeden na jednoho (resp. pěst na pěst), ovšem až narazíte na hbité vojáky posílající směrem k vám výbušné sudy, budete muset myslet nejen na to, jak zabít, ale i jak přežít. Nemění se jen řady nepřátel – Shrek stejně jako ve filmu není na dobrodružství sám, a tak čas od času využijete i jeho kamarádů. Oslík neustále radí, co a jak (nenásilná forma nápovědy). Kocour svým nevinným pohledem oblbuje nepřátele natolik, že je Shrek bez problému zdolá jedinou ranou. Svou troškou do mlýna přispěje i Artuš a zapomenout nemůžeme ani na oslíkovu dračí ženu. Mise v roli draka patří mezi ty vůbec nejzábavnější; po prvním použití „ohňového dechu“ sami poznáte, kde se bere mé nadšení.

Pobaví každého

Kromě nepřátel musíte dbát ještě na dvě věci. Předměty skryté v kostičkách a víly poletující kolem. Hra vás k tomu sice přímo nenutí, pokud ale budete sbírat okolo poletující víly, můžete získat život, který se při obrovském počtu nepřátel jistě bude hodit. A co získáte rozbíjením kostiček? Obdobně jako v Mariovi se pokaždé budete muset nechat překvapit. Čas od času navíc i v této oblasti autoři nabídnou oživení – v jednom levelu kupříkladu budete muset sbírat tělo perníkového muže.

shrek06.gif shrek07.gif shrek08.gif
Ukázky z verze pro low-endové telefony

Od hry stvořené na motivy animovaného filmu se skvělé grafické zpracování očekává, proto zde nikoho nepřekvapí. Raději tak namísto ód opěvujících detailnost okolí a skvělé zvládnuté postavy (v čele s grimasami Shreka a líbezným kukučem Kocoura) budu i poslední věty věnovat hratelnosti. Ještě totiž nepadla ani zmínka o vedlejších úkolech. V každé misi se totiž můžete zdržet neomezeně dlouho a prozkoumat doslova a do písmene každý kout. Občas se nic nestane a vy budete litovat ztraceného času, občas vás ale čeká zasloužená odměna v podobě utajených lokací. Pokud projevíte dostatek důvtipu, můžete se čas od času dostat do některé z tajných místností a sesbírat nějaké ty životy navíc.

Mobilnímu Shrekovi se dokonale daří to, co jeho filmovému vzoru. Tuhle hru totiž může využít každý člen rodiny. Od úplně malých dětí (pří obtížnosti easy opravdu nic nečiní problém) až po maminky a tatínky, kteří ocení dospělácké vtipy schované za dětsky se tvářící grafikou (ano, i při hraní se budete často smát) a na své si přijdou i ostřílení hráči pubertálního věku, kteří mají ve svém mobilu stáhnutou každou novinku. Shrek je překvapí nevídanou variabilitou. Výjimečně se proto nemusíme zabývat otázkou, jestli se stažení titulu vyplatí. Shrek se řadí mezi malé procento, které uspokojí naprosto všechny. I ty, kteří film neznají, a dokonce i ty, kteří ho nemají rády.

Diskuze (3) Další článek: Nokia 8600 Luna: skleněný luxus (test)

Témata článku: , , Úvodní animace, Kvalitní hra, Malé procento, Zvláštní kategorie, Kostička, Test