Siemens A35: malý sympaťák (test)

Právě se začíná prodávat Siemens A35. Je velmi podobný staršímu modelu A36, má však výměnné kryty a lehce odlišný vzhled. Je roztomilý a příjemný do ruky, nicméně chybí mu některé základní funkce.
Právě se začíná prodávat Siemens A35. Je velmi podobný staršímu modelu A36, má však výměnné kryty a lehce odlišný vzhled. Je roztomilý a příjemný do ruky, nicméně chybí mu některé základní funkce.

Siemens C25 už dávno dosluhuje, je tedy logické, že Siemens musel přijít s náhradou. I když se Siemens C35i považuje za mobil z kategorie lowend, má o dost funkcí více než C25 a za pravou náhradu se tedy považovat nedá. Rozdíly jsou i v ceně – zatímco C25 se prodává v předplacených sadách za tři a půl tisíce, C35i stojí dvakrát tolik.

A35 versus A36: rozdíly nejdou velké

Na světě je tedy Siemens A35/36. Proč to dvojí označení? Jde o úplně stejné mobily, jen model A35 má výměnné kryty (resp. část čelního panelu), zatímco A36 nikoliv; v předplacené sadě Twist se bohužel prodává verze bez možnosti výměny. I když jsme měli na test model s možností výměny, jedinou dostupnou barvou krytu byla zatím standardní tmavě modrá.

Pokud znáte model C25, víte, že toho opravdu moc neumí. Má třířádkový textový displej (plus stavový řádek s ikonami), je zhruba stejně velký jako S25 a kromě volání a posílání textovek se na nic jiného nehodí. Jeho možnosti a funkce jsou velmi omezené. Bohužel, ani A35/36 není o mnoho lepší – má sice grafický displej, ovšem dokonce jen na dvou řádcích. Ten třetí je stále využit pro zobrazení stavových ikon, např. ukazatel nabití nebo síly signálu.

Vzhled je kombinace C25 a C35i

Vzhled mobilu je částečně podobný modelu C35i, úplně stejná je anténa, zakládání karty SIM do šuplíku (achich ouvej!), i kryt na baterii má podobné „vybouleniny“. Je však o dost větší a mobil je také o hodně tlustší než C35i. Výška i zakulacení obou mobilů jsou totožné. Hmotnost je lehce vyšší, ale kapsu vám neutrhne. Mobil se velmi dobře drží v ruce, konstrukce je robustní, věřím, že byl A35/36 přežil i několik pádů. C35i vypadá podstatně křehčeji.

Siemens A35 ležící spící   Porovnejte tloušťku Siemense A35  se Siemensem C35i  

Siemens A35 tlusťoušek  

Stejně jako u S35i a C35i i zde mám výhrady k vrzání zádního krytu baterie. Už po několika hodinách jsem při psaní SMS zaznamenal nepříjemné zvuky; stále to ale není nic oproti mé C35i, ta vrže o poznání víc. Uvidíme, jaké to bude za týden.

Vyměňte si kryt!

Dominantou modelu A35 je výměnný kryt. Jde sice jen o část předního panelu okolo displeje, ale i to stačí pro personalizaci a odlišení mobilu od ostatních. Na oddělená krytky je potřeba zpočátku trošku brutality, ale jakmile se to naučíte, jde to už snadno. Pro úspěch A35 je důležitá nabídka těchto krytek na trhu; škoda, že je v Twistu a v nabídce doťáků Paegasu dostupný pouze model A36, který kryty měnit neumí.

Ovládání je vskutku jednoduché

Pod displejem jsou tři ovládací klávesy – dvě šipky pro pohyb v menu a jedna klávesa funkční. Protože má stejně jako u ostatních Siemensů stále jinou funkci (vstup do menu, potvrzení, volba apod.), je její aktuální význam napsán na spodním řádků nad ní – o jeden řádek tedy automaticky přicházíte. Je to mrzuté – z telefonního seznamu vidíte vždy jen jedno číslo (jméno), z textové zprávy toho také moc neuvidíte. Připomíná mi to doby mobilů Ericsson GA628 nebo GF768, kde jsem také psal textovky na jednom řádku. Myslím, že displej šel využíti účelněji: třeba při pohybu v menu, psaní SMS nebo listování v seznamu mohl zmizet řádek s ikonami.

Škoda: není budíček

Docela významnou změnou oproti modelu C25 jsou časové funkce. A35/36 sice umí jak datum, tak čas. Ty lze využít ale jen u ztracených volání. Na displeji se v pohotovostním režimu ukazuje pouze čas. Nicméně i to je pokrok oproti takové Motorole Talkabout 180, která se prodává v Twistu za stejnou cenu a pojem čas vůbec nezná. Škoda také, že vás A35/36 nevzbudí; žádný budíček tu totiž není.

Detail na spodek   Detail na výměnný kryt   Detail na klávesnici  

Poznámka: Po výměně karty SIM se bohužel ztratí nastavení data a času – budete jej muset zadat znovu. Mobil si ovšem o to sám nepožádá; poznáte to ale zcela bezpečně podle toho, že se vám na displeji ukáže 00:00 (pokud máte zapnuto zobrazení času).

Žádná vychytávka

Co jiného tedy kromě posílání textovek a volání Siemens A35/36 umí? Inu, žádnou specialitku. Jsou zde už jen standardní funkce jako SIM Toolkit, nastavení přesměrování či blokování. I vibrace chybí – ty zde prostě být mohly. Mobil má patnáct vyzváněcích melodií a zvuků, bohužel, ohlášení textové zprávy se měnit nedá. Je velmi nevýrazné, takže si krátkého cvrknutí často ani nevšimnete. Zato výběr melodií je velmi dobrý a A35/36 hraje jako klavírní virtuos – ovšem jen populární melodie, nikoliv vážnou hudbu jako S25 nebo S35i.

Poznámka: Pokud dojde textová zpráva nebo zmeškáte hovor (nebo obojí), ukáže se ve stavovém řádku malá ikona mobilu. Pokud nyní vstoupíte do menu, na prvním místě se objeví položka Události. Ta obsahuje počet ztracených volání a přijatých textovek. Funguje to tedy trošku jinak než i ostatních „velkodisplejových“ Siemensů, ale alespoň to.

Jenom jeden řádek

Jak už jsem naznačil na začátku, jednořádkový displej na ergonomii práce s mobilem příliš nepřidá. Textovky i seznam vidíte na jednom řádku, stejně tak na jednom řádku textovku píšete. Je to docela nepřehledné, ale zvyknete si. Psaní textovek je stejné jako na ostatních mobilech Siemens, jednotlivé znaky jsou na stejných klávesách, je tu ale jedno ale. Vy, kteří máte některý z modelů S25, S35i, C35i nebo M35i víte, že se při psaní SMS ukazuje v dolní nebo horní části displeje malé okénko se seznamem znaků na klávese, kterou právě cyklicky mačkáte. Zde nic takového samozřejmě není; navíc když píšete znak, kurzor není za ním, ale předním, což mate – logicky si myslíte, že edituje znak před kurzorem, nikoliv za ním. Opět, je třeba si zvyknout. Místo okénka se znaky se konečně ukazuje v levém dolním rohu počet písmen, který zbývá do konce zprávy (to nemá ani C35i a M35i).

Zadek   Baterie, oddělaný kryt   Porovnání se Siemensem C35i  

Když jsem už u psaní textovek – klávesy jsou u A35/36 hodně vysoké z jakéhosi pryžového materiálu, takže stisk je poměrně nejistý: nevíte, zda jste klávesu domáčkli či nikoliv. Vůbec klávesnice je u posledních Siemensů tak trochu problém; nepříliš dobře se píší textovky na C35i (vysoké a měkké klávesy) i S35i (malé a docela tuhé klávesy). Proto doporučuji zapnout zvuk kláves do doby, než se naučíte psát rychle a bez překlepů.

Tip: Pokud použijete s mobilem kartou Go, neuvidíte kredit. Mobil v menu pouze ukáže, kolik jednotek jste provolali a kolik vám zbývá. Hrubá čísla v korunách dostanete vynásobením daného čísla částkou 0,05 (cena za jednotku).

Dobrý, roztomilý, ale mohl by být levnější

Siemens A35/36 je docela zajímavý mobil pro opravdu nenáročné uživatele. Pokud máte C25 a chtěli byste novější mobil, asi pro vás A35/36 nebude ten pravý – umí téměř to samé, jen lépe vypadá, má grafický displej a pamatuje si, kdy jste zmeškali hovor. Žádné další funkce zde nenajdete. Mobil je ale docela roztomilý a určitě se vám bude líbit. Má docela jednoduché ovládání (stejné jako C25), aby ho pochopil i senior. Že by ideální mobil pro vaši babičku?

Displej, pohotovostní stav   Displej, psaní textovky  

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Siemens A35
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 118 x 46 x 28 mm
  • Hmotnost: 122 g
  • Baterie: 600 mAh, Ni-MH
  • Udávaná pohotovostní doba: 60–150 hodin
  • Udávaná doba hovoru: až 240 minut
  • Kapacita paměti: nemá vlastní paměť ani na tel. čísla, ani na SMS
  • Počet míst v seznamu: 20 volaných a zmeškaných hovorů
  • Displej: 2 + 1 řádek ikon
  • Další vlastnosti a funkce: časové funkce bez budíku, EFR, SIM Toolkit, minutové pípání
Diskuze (21) Další článek: WAP 2.0 přichází. Jaká ho čeká budoucnost?

Témata článku: Siemens, , Siemens A35/A36, Siemens C35i, Test