Siemens A55: exkurze do vyšší třídy (test)

Otestovali jsme jeden z nejpovedenějších lowendových mobilů - Siemens A55. Nabízí paměť pro kontakty i pro textové zprávy. Pokročilý budík nebo také polyfonní vyzvánění. My víme, že uspokojí i vás.

Modelová řada německého Siemensu označovaná v názvu písmenem „A“ je již tradičně věnována všem začínajícím a nenáročným uživatelům mobilní komunikace, kterých je, co si budeme nalhávat, v České Republice většina. Novinka s označením A55 má velké šance poměrnou většinu z nich také zasáhnout. Nabízí dostačující vybavení, snadnou ovladatelnost a přívětivou cenu.

  

Velikonoční vajíčko

Siemens A55 nijak nevybočuje ze zaběhlého „vajíčkojidního“ tvaru posledních Siemensů. Oblé tvary jsou nejen příjemné od pohledu, ale také na dotek. Zejména něžnější polovička si oblíbila tento kulatý design. Od svých přímých předchůdců a možných konkurentů se ale A55 odlišuje lesklým lemem okolo displeje, který působí luxusnějším dojmem. Nenápadně tak pasuje tento model do vyšší kategorie, než ve které oficiálně působí.

  

Vzhled hraje u mobilů této kategorie výraznou roli. Siemens opět vsadil na nabídku výměnných krytů CLIPit, které později rozšíří dosti chudou startovní paletu čítající pouze dvě barevné varianty – biskajskou modř a granátovou červeň. Přední i zadní kryt telefonu je uchycen vcelku pečlivě a proto jen ztěží vyloudíte z A55ky nechtěné vrzání. Nechybí ani žádaný otvor pro poutko, avšak Siemens je „specialista“ a nenabízí klasické očko jako jiní výrobci. Neustále pašuje do svých modelů nepraktický systém, kdy uchycení poutka má na starosti několik do sebe zapadajících dílů.

 
Sklíčko nad displejem je bohužel vypouklé

Sklíčko chránící displej telefonu je umístěno celkem dosti vysoko a v některých situacích vytváří nežádoucí stíny na displeji. Ke všemu je vypouklé a díky tomu náchylné ke škrábancům. Neštěstí jej lze vždy vyměnit spolu s novým krytem.

O třídu výše

Nejpřínosnější novinkou je klávesnice a s ní spojené ovládání telefonu. Siemens upustil od gumových tlačítek a i v low-endovém modelu nabídl kvalitní klávesy z tvrdého plastu. Mají dostatečný rozestup, jistý stisk a optimální zdvih. Nebýt větší vůle v horní části klávesnice okolo ovládacích tlačítek, nebylo by jí možné nic vytknout. V horní části totiž klávesy trochu „rachotí“, mají kolem sebe více místa, což se projevuje například při používání kurzorové klávesy, která dokáže rozpohybovat i čtveřici kláves okolních.

Ovládání je dalším novinkou, za kterou zaslouží Siemens velké plus. Zmizely sdružené klávesy pod displejem, které nahradila jen jedna kurzorová klávesa pro pohyb v menu telefonu (a rychlý vstup do seznamu) a dvojice kontextových kláves, které již tradičně vykonávají pokyny uvedené na displeji. Nad numerickou klávesnicí ční už jen dvojice tlačítek s piktogramy sluchátek. Je zde jasně vidět snaha výrobce o co nejmenší počet kláves a s tím spojené jednodušší ovládání. Ovládání Siemense A55 nezastraší žádného nováčka a brzy mu přiroste k srdci.

  
Klávesnice je daleko lepší než u předchůdce

Menu telefonu nezapře svůj rodokmen a pokud jste někdy pracovali s mobilem stejné značky, budete se v něm cítit jako doma. Vždy jsou zobrazeny tři položky, přičemž ta aktivní je zvýrazněna a doplněna o animovanou ikonu. Uživatelé se slabším zrakem ocení i možnost zvětšit si písmo. Při pohybu v menu pak uvidí vždy jen jednu položku s ikonou. Opět je zde vidět snaha zpříjemnit ovládání co nejširšímu počtu uživatelů, mezi které se řadí i starší lidé s horším zrakem. Menu se po zvětšení dosti podobá tomu, které lze spatřit i u telefonů finského výrobce. Že by záměrně?

  
Pohyb v menu usnadňuje kurzorová klávesa

V menu se pohybujete pomocí středové kurzorové klávesy. Dvojice kontextových kláves mění svůj význam podle situace. Zpátky o úroveň výše se dostanete pomocí jedné z kontextových kláves, ale někdy je nutné použít klávesu s červeným sluchátkem. Ovládání je logické a pohyb v menu svižný. Všechny klávesy jsou podsvíceny na výbornou.

 
Profily jsou samozřejmostí

Témata článku: Siemens, , Siemens A55, Velikonoční vajíčko, Test, Dostatečný rozestup, Rachot, Nenáročný telefon, Noční vypínání