Siemens A57: pro babičku k Vánocům (test)

K boji v nejnižší váze vstupuje do ringu českého mobilního trhu Siemens A57. Cestu má dobře vyšlapanou od svých předchůdců a nenároční zájemci o levný a střídmý mobil se již mohou těšit.

Siemens A57 je velmi příjemný mobilní telefon klasické konstrukce. Nezapře bratrství se starším populárním modelem A55, ze kterého přímo vychází. Odhlédneme-li od mírně upraveného vzhledu, jsou si oba zmiňované mobily podobné jako vejce vejci.

Siemens A55 Z modelu A55 novinka přímo vychází

Design a konstrukce

Nutno uznat, že změna designu telefonu prospěla. Poměrně hranatý vzhled je trošku zmírněn sraženými a zaoblenými hranami. Barevná kombinace tří odstínů šedé barvy ve spojení se stříbrným okrajem displeje dodává telefonu potřebnou eleganci. Pro pořádek se sluší dodat, že telefon bude k dispozici také v červených odstínech. Použité plasty jsou dobře slícovány a telefon ani po delším intenzivním používání nevrže, ani při silném stisku. Snad jen skořepina, která kryje baterii, by mohla být více vyztužena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý, nenápadný, elegantní...

Jedinou možnost propojení telefonu s okolním světem zajišťuje systémový konektor na spodní hraně přístroj. Slouží pro připojení datového kabelu (není součástí dodávky), malé a lehké cestovní nabíječky nebo handsfree sady. Na telefonu také najdete otvor pro upevnění poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor na spodní hraně • poutko je dnes již nezbytností • oblast nad displejem zdobí logo výrobce

Klávesnice modelu A57 je vyrobena z jednoho kusu plastu a nesedí příliš dobře. Již při mírném zatřepání přístrojem klávesy hrkají, stejné je to i při psaní textových zpráv. Tlačítka mají různý zdvih, za optimální lze považovat pouze prostřední sloupec kláves. Po bocích telefonu žádná tlačítka nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici je až příliš znát, že se jedná o levný telefon • podsvícení je dostatečné

Dědeček displej

Co si budeme nalhávat, doba monochromatických displejů je dávno pryč. Barevné panely jsou dnes už dostatečně levné i pro nasazení v nejnižších modelech a ani výdrž baterie není pádným argumentem. Proto použití běžného displeje v modelu A57 spíše zamrzí, i když některým staromilcům to možná až tak vadit nebude.

  
Pohotovostní displej, jak ho už léta známe • nastavení kontrastu • spořič ve formě velkých digitálních hodin je praktický 

Kdyby alespoň Siemens rozšířil displej o nějakou přidanou hodnotu, například větší rozlišení, jemnější bod či podporu více odstínů šedé barvy, to by byla panečku jiná káva. Takhle zůstává displej testovaného modelu se svou velikostí a rozlišením 101 × 64 bodů v podstatě nezměněn od dob Siemensů řady 35. Bohužel ani v překreslování zobrazených informací není Siemens A57 žádným rychlíkem, běžně se tedy při práci potkáte s duchy předchozího zobrazení.

Podsvětlení displeje je oranžové a lze jej považovat za dostatečné, jeho intenzitu však nelze nastavovat. Stejnou barvou jsou podsvícena i tlačítka klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej by si Siemens A57 zasloužil novější


Další kapitolu začneme hodnocením výdrže. Pak se podíváme na nabídku a způsob ovládání telefonu a prověříme psaní textových zpráv.

Témata článku: Siemens, , Siemens A55, Siemens A57, Dědeček, Příjemný mobil, Pro +, Hranatý vzhled, Reprodukovaný zvuk, Test, Nízká hlasitost