Siemens AX75: levná pracovní síla (test)

Siemens AX75 je levný mobil bez integrovaného fotoaparátu a s menším displejem. Jeho funkční výbava však mnohé překvapí, protože nechybí přehledný adresář s možností synchronizace, organizace času, hlasové vytáčení nebo infraport. Bonus: video
Kapitoly článku

Telefonní seznam pro náročné

Adresář je jednou z hlavních předností Siemensu AX75. Na lowend má až neuvěřitelné parametry. Vejde se do něj 500 kontaktů, přičemž ke každému je možné přiřadit až 17 údajů včetně obrázku a data narozenin svázaného s upomínkou v kalendáři. Samozřejmostí je záznam na několik telefonních čísel, dva e-maily a kompletní poštovní adresa.

 
Nabídka adresáře • seznam na SIM kartě se označuje jako Telefonní seznam
a lze jej zobrazit pouze zvlášť • vyhledávání v adresáři postupným psaním

Kontakty je možné třídit do skupin, podle kterých lze filtrovat hovory nebo každé z nich přiřadit jinou vyzváněcí melodii. K dispozici je dokonce hlasové vytáčení vybraných čísel. Na displej se vejde pět řádků a vyhledávat je možné postupným psaním jména.


Náhled na vybraný kontakt • zadávání nového kontaktu

Až jsme se podivili, že telefon zvládne i synchronizaci záznamů s počítačem. Mezi lowendy je to jev naprosto nevídaný. Potřebný software zřejmě nebude dodáván spolu s telefonem v rámci úspory nákladů. Náročnější uživatelé, kteří synchronizaci využijí, si mohou potřebný program Mobile Phone Manager stáhnou z internetu. Synchronizaci jsem samozřejmě vyzkoušel a funguje bez problémů, stejně jako u ostatních telefonů značky Siemens.

O vyzvánění se starají šestnáctihlasé melodie průměrné kvality. Kvalita zvuku při telefonování je však velmi dobrá, ale v hlučném prostředí bych ocenil vyšší hlasitost. S telefonem se dovoláte všude tam, kde se nachází jedno ze tří frekvenčních pásem GSM – 900, 1800 nebo 1900 MHz.

 
Nastavení vyzvánění

Obrázků se nezalekne

Další odlišností oproti novému vyššímu modelu C75 je chybějící e-mailový klient, ale to už bychom chtěli po lowendovém telefonu trochu moc. Bohatě dostačuje, že si kromě textových a EMS zpráv poradí i s multimediálními zprávami. Do nich můžete vkládat text, zvuky nebo obrázky prostřednictvím přehledného editoru.

  
Nabídka zpráv • psaní textovky • kapacita paměti pro textové zprávy

Pro textové zprávy je vyhrazeno 100 míst v paměti. Důležité zprávy pak můžete přesouvat do archivu, jehož velikost je omezena pouze sdílenou pamětí o velikosti 1,3 MB. Na displej se při psaní vejde až šest řádků textu, nechybí odpočet znaků ani informace o počtu použitých dílčích SMS zpráv. Se psaním pomáhá osvědčený slovník T9, který pracuje bez diakritiky.

Umí i jiné kousky

V takto levném telefonu překvapí poměrně kvalitně zpracovaný kalendář s možností zaznamenání až pěti set upomínek. K dispozici je měsíční náhled nebo seznam upomínek pro vybraný den. Upomínky mohou být pěti druhů, nabízí se možnost alarmu s předstihem nebo opakování.

 
Kalendář v měsíčním náhledu • zadání nové události • náhled na událost

Budík je pouze jednoduchý, s možností nastavení jednoho času a s každodenním opakováním. Očekával bych přitom tradiční „siemensovský“ s možností nastavení opakování v určitě dny. V nabídce organizéru dále najdeme funkci pro zápis krátkých poznámek (max. 150 znaků) nebo aplikaci pro výpočet světového času.

 
Budík • poznámky • kalkulačka

V tradiční složce Extra se nalézá kalkulačka, minutka, stopky, přepočet kurzu a dvě překvapení. Prvním je možnost ovládání hlasem. Hlasovým příkazem tak můžete aktivovat například některý profil nebo třeba vyvolat seznam ztracených volání. Funkcí na výběr je mnoho. Druhým překvapením je položka Kamera, která napovídá, že telefon dokáže i fotografovat. Je k tomu však potřeba dokoupit přídavný fotoaparát s označením QuickPic IQP-500.


Aplikace pro přepočet měn • funkce pro ovládání hlasem Siemensům dlouho chyběly

Dalšími funkcemi je možné telefon dovybavit díky podpoře Javy ve verzi 1.0. V telefonu budou jistě připraveny i nějaké hry, ale v námi testovaném vzorku bohužel chyběly. O zahnání nudy se postará i wapový prohlížeč, který je zásoben daty díky GPRS třídy 8. Telefon lze využít i jako hardwarový modem pro počítač, ke kterému se může připojit prostřednictvím datového kabelu nebo infraportu.

Když chcete víc než jen levný mobil

Siemens AX75 je dalším průkopníkem, který přináší mezi nejlevnější telefony funkce z telefonů vyšších tříd. Má velkou šanci na úspěch, protože dokáže zaujmout nejen svou cenou, ale také solidní výbavou vhodně zaměřenou na nejžádanější funkce. Má kvalitní adresář, pohodlnou práci s textovými zprávami, možnost příjmu multimediálních zpráv, podpora Javy a možnost snadného přenosu dat prostřednictvím inraportu. Design telefonu je navíc neutrální a většině se zřejmě zalíbí.

Kompletní parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Plusy a minusy

+ velký adresář
+ možnost synchronizace
+ hlasové ovládání

– občas zpožděné reakce
– chybí potvrzovací tlačítko
– pomalejší GPRS


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Siemens, , Siemens AX75, Siemens C75, Uživatel využívající, Poštovní adresa, Pracovní síla, Přívoz, Velký text, Test, Síla, Silné postavení, Síl, Přídavný fotoaparát