Siemens C55: německý prcek boduje (test)

Další produktová řada Siemensu s označením pětapadesát je na světě a s ní už hned dva telefony. Tentokrát se podíváme na zoubek mobilu nižší třídy, Siemensu C55. Ten má všechny předpoklady k tomu, aby si získal srdce mnoha českých uživatelů. Zalíbí se i vám?
Kapitoly článku

Klávesnice – to nemůže být Siemens

Dostávám se ke klávesnici a teď musím poprvé v  historii klávesnic na mobilech Siemens opravdu chválit německé vývojáře. Dosud totiž žádný z  mobilů Siemens nenabízel takovou klávesnici, na níž by byl každý stisk jistý a spolehlivý, klávesy s  dostatečným zdvihem a odporem, celková ergonomie bez připomínek a to vše v  souladu s  rychlou odezvou mobilu. Teď jsem ale právě popsal klávesnici Cé pětapadesátky. Její kvalitě jistě prospělo i to, že na rozdíl od starších mobilů Siemens už není pryžová, ale vyrobená z  vyztuženého plastu. Tato slova chvály si klávesnice opravdu zaslouží a až ji vyzkoušíte, jistě mi dáte za pravdu, že Siemens tady udělal kus práce a dohnal tak kvalitu klávesnic jiného výrobce mobilů, kterého asi nemusím jmenovat.

 

Tlačítka klávesnice se vám tedy budou příjemně mačkat a rychle si zvyknete (pokud jste ještě dosud žádný z  mobilů značky Siemens neměli v  ruce) i na způsob ovládání menu, který je klasicky „Siemensoidní“. Hlavní ovládací prvek – čtyřsměrové tlačítko – převzal C55 z  pětačtyřicítkové řady. Pravá a levá pozice tohoto tlačítka nahrazuje funkční klávesy – pravá je pevně přednastavena pro vstup do menu, levou si můžete nadefinovat podle vlastních představ pro rychlou volbu jedné z  téměř třiceti možných funkcí. Malá nevýhoda nastane v okamžiku, kdy je telefon mimo signál, protože pak na pozici levého tlačítka ukazuje vždy jen volbu Info o síti a k  přednastavené funkci se, dokud se neobjeví signál GSM, dostanete zase jen přes menu.

Zbývající dva směry nahrazují šipky nahoru a dolů. Kromě numerických kláves pak už na mobilu najdete jen tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem. Jejich funkce jsou zřejmé pro telefonování, navíc po krátkém stisku červeného tlačítka se dostáváte z  menu o úroveň výše, po dlouhém z  menu ven až k  základnímu displeji.

Přirozený vývoj

Mobily Siemens s  číselným označením 45 posloužily jako inspirace i struktuře a náplni menu C55, do kterého se dostanete, jak už jsem zmínil, stiskem pravé pozice čtyřsměrové klávesy. Protože druhou nejvyužívanější funkcí v  mobilních sítích hned po telefonování je posílání SMS, na první pozici je v  menu položka Zprávy. Trojitým stiskem pravé pozice čtyřsměrové klávesy se dostanete rovnou ke psaní zpráv. Komu se to zdá pomalé, může si pro rychlý přístup do menu psaní SMS nastavit levou pozici „čtyřtlačítka“.

Textovky v  cuku letu

Díky výborné klávesnici je i práce s  textovkami velmi pohodlná, díky českému slovníku T9 zase velmi rychlá. Telefon umí také dlouhé SMS (až 760 znaků) a EMS, do vnitřní paměti se kromě SMS uložených na kartě SIM vejde i celá kapacita nových karet SIM Oskara, takže dalších 25. Ačkoliv to není moc, většina mobilů z  nižší třídy si neumí zapamatovat vůbec žádnou textovku, takže o C55 platí v  této souvislosti rčení, že „mezi slepými je jednooký králem“. Siemens C55 dokáže také jednoduše formátovat napsaný text, vložit do libovolné části textu předdefinovanou zprávu, telefonní číslo ze seznamu nebo wapovou záložku z  paměti mobilu. V  režimu psaní SMS máte k  dispozici jen tři řádky displeje a to je docela málo, naštěstí ale nechybí alespoň odpočítávání již napsaných znaků, které také rovnou ukazuje, na kolik dílčích SMS se napsaná zpráva případně rozdělí.

 

Můžete si nastavit až pět SMS profilů, do kterých zadáváte typ zprávy, dobu platnosti, standardního příjemce (jeho telefonní číslo se pak vždy ukáže jako přednastavené při zadávání příjemce SMS), potvrzení o doručení, přímou odpověď a SMS přes GPRS (tu v  našich sítích ale nevyužijete, takže v  menu vůbec nemusela být).

 

SMS profily můžete mít nastavené dlouhodobě nebo si je vybírat při psaní jednotlivých SMS, což je ale zbytečně zdlouhavé. Mít nastavený konkrétní SMS profil se hodí hlavně tehdy, když si budete chtít dlouze dopisovat s  jedním člověkem případně píšete téměř výhradně pouze na jedno telefonní číslo.

Když máte víc kamarádů

Nenajdeme už moc nových mobilů, které by neměly nějaké to místečko v  paměti na čísla telefonního seznamu. Minimum je dnes tak padesát záznamů a právě toto minimum nabízí i C55. Záznamy nemohou být vícepoložkové, je možné je však rozdělit do osmi vyzváněcích skupin, které od sebe odlišíte vyzváněcím signálem. K  němu se ještě vrátím za chvilku, protože si zaslouží samostatnou kapitolu. Jednotlivým číslům v  telefonním seznamu různá vyzvánění přiřazovat nemůžete, k  jakémusi odlišení slouží jen smajlík nebo animace. Hodí se i vyzváněcí profily (je jich rovněž osm), kde telefon rychle přizpůsobíte nejběžnějším situacím – třeba úplně vypnete zvuky a vibrace nebo změníte velikost písma. Nechybí ani kvalitní hlasité handsfree a obě varianty hlasových příkazů, tedy vytáčení telefonních čísel nebo aktivace vybraných funkcí. Na minutové pípání jsme si už u Siemensů zvykli dávno.

Témata článku: Siemens, , Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Siemens C55, Malá nevýhoda, Němec, Unit Converter, Speciální položka, Test, Prcek, Jednooký král, Přirozený vývoj, Bod