Siemens C55: německý prcek boduje (test)

Další produktová řada Siemensu s označením pětapadesát je na světě a s ní už hned dva telefony. Tentokrát se podíváme na zoubek mobilu nižší třídy, Siemensu C55. Ten má všechny předpoklady k tomu, aby si získal srdce mnoha českých uživatelů. Zalíbí se i vám?

Rodiče ze slepičího rodu

Siemens vsadil už od pětatřicítkové řady na oválné tvary a těch se stále drží, a to nejenom tvarem mobilu, ale i dalších jeho částí, například tlačítek klávesnice, lemu okolo displeje, reproduktoru a dalších.. Oblé tvary byly dobrý nápad, zvláště pak u mobilů, které mají integrovanou anténu, protože se díky tomu nejen pohodlně drží v  ruce, ale i nosí v  kapse. Kvůli oblým tvarům jsme si zvykli nazývat nové Siemensy „vajíčky“. Kromě tvarů totiž vajíčka už pomalu začínají připomínat i rozměrově a hmotnostně, takže je asi jasné, že C55 je velmi malý a lehký mobil. Vzhledem k  malým rozměrům – jak telefonu, tak i baterie – musím pochválit jeho dlouhou pohotovostní dobu i dobu hovoru.

 

Už dávno není moderní vybírat si mobil pouze z  několika barevných provedení, když existují desítky výměnných krytů. Siemens C55 nabízí několik desítek originálních výměnných krytů. Výměnný kryt zakrývá téměř celý povrch telefonu s  výjimkou malého kousku ve spodní části telefonu s  datovým konektorem, který je společný i pro nabíječku (takže nejdou použít oba současně).

 

Když už se o něm zmiňuji, je na místě poznamenat, že jej Siemens po několika letech změnil, takže jej už nemůžete použít pro připojení staršího příslušenství. Nový konektor je tenčí než u starších Siemensů a tak už to zůstane i nadále, takže pro starší příslušenství už v  nových Siemensech opravdu místo není a nebude.

Kolik barev chcete

Ještě se vrátím k výměnným krytům: v prvních týdnech používání jsou výměnné kryty docela tiché a příliš nevržou, i když při silnějších stiscích obzvláště při esemeskování mezi stisky jednotlivých kláves občas vrznutí uslyšíte. Přesto jsou kryty kvalitně zpracovány a patří k  těm povedenějším; pokud telefon ale často otvíráte nebo s  ním zacházíte hruběji, rozvržou se daleko více a bude pak příjemnější investovat do nových.

 

Při ohleduplném zacházení zůstanou ale dlouho jako nové, a tím nemyslím jen minimum vrzání, ale hlavně povrchovou a barevnou stálost. Mně osobně se zalíbil nejvíc rovnou originální kryt, ale kdybych měl vybírat z  výměnných, zvolil bych elegantní stříbrný s  barevnými rybičkami.

Barevný displej není podmínkou

Na obou bocích předního krytu najdete důlky pro připojení držáku na pásek, v  horní části pak na první pohled neidentifikovatelný otvor, jehož funkci jsem zjistil až po odklopení krytu – můžete do něj upevnit poutko.

 

Displej telefonu je na dnešní dobu průměrný. Tím nemám ovšem na mysli, že bych k  němu měl nějaké větší výhrady; u novinek jsme si ale v  poslední době zvykli na barevné displeje, a Siemens ovšem zvolil pouze černobílý. Možná by se to někomu mohlo zdát jako krok dozadu, není to ale tak. Je totiž lepší vybavit mobil osvědčeným černobílým displejem a vpustit jej na trh za velmi slušnou cenu, než experimentovat s  barvami za cenu vyšší prodejní částky a některých dalších nevýhod barevných displejů, jako je větší energetická náročnost, poruchovost nebo snížení odezvy displeje a tím i telefonu. Jistěže je barevný displej velmi lákavá vlastnost, u levnějších low-endů je však na ni možná ještě brzy a patří zatím spíše do vyšších tříd, takže černobílý displej Siemensu na C55 nijak nezazlívám.

Displej je sytě a kvalitně oranžově podsvícený (stejně jako tlačítka klávesnice) a zobrazí najednou čtyři řádky textu, a to i pokud zvolíte větší font písma. To bych ale nedoporučoval, protože tak dosáhnete spíše znepřehlednění struktury menu, v  níž uvidíte jen jeden řádek místo tří obvyklých, a velikost písma v  režimu SMS nebo WAPu se přitom vůbec nezmění. Displej mohl být ovšem větší a co mu rozhodně vytknout musím, je jeho zasazení docela hluboko do těla mobilu, takže při přímém pohledu se ztrácí část horního stavového řádku.

Témata článku: Siemens, , Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Siemens C55, Malá nevýhoda, Bod, Speciální položka, Jednooký král, Němec, Test, Unit Converter, Prcek, Přirozený vývoj