Siemens C60: v barvě za čtyři a půl (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Siemens C60 je nový levný telefon s barevným displejem, podporou MMS a vícehlasým vyzváněním. Přečtěte si podrobnou recenzi a prohlédněte samostatnou fotogalerii se 180 obrázky (novinka).

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • novinka: fotogalerie se všemi obrázky   

Siemens C60 je jednoduchý a levný mobilní telefon s barevným displejem, který je určen méně náročným uživatelům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální obrázky Siemensu C60

Design a konstrukce

Vzhled telefonů Siemens základní řady už dva roky vychází ze stejného konceptu a ani design modelu C60 není nijak převratný. I v jeho případě designéři vyšli ze starších modelů a sáhli jen k drobným inovacím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako bychom to už mnohokrát viděli, že?

Telefon má výměnné plastové kryty. U nového kousku jsou dostatečně pevné, nejsme ale schopni odhadnout, co se s nimi stane po měsících používání. Zadní kryt je však mírně vydutý a důsledkem je nestabilita telefonu při položení na stůl.

Při srovnání velikosti se všemi mobily na trhu dostane Siemens C60 známku „střední“. Na druhou stranu je ale lehký, váží jen 85 g. Baterie v telefonu je typu Li-Ion, má kapacitu 700 mAh a na jedno nabití vydrží kolem tří dnů s vypínáním na noc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasické srovnání velikosti s platební kartou • baterie a karta SIM v telefonu

Klávesnice

Protože telefon používá nabídku uspořádanou do matice, je pro ovládání nově určeno čtyřsměrné tlačítko. Ostatní klávesy jsou poměrně malé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem jsou dosti malá • oranžové podsvětlení klávesnice

Klávesnice je plastová, tlačítka mají pevný povrch a při stisknutí se ozve dobře slyšitelné i pocítitelné cvaknutí. Celkový dojem z klávesnice je dobrý.

Barevný displej

C60 je první Siemens z nižší řady s barevným displejem. Dokáže zobrazit čtyři tisíce barev, jeho rozlišení je ale poměrně malé, jen 101 x 80 bodů. Zobrazení není příliš věrné, bílá barva zřetelně utíká do červena. Podsvětlení displeje se po patnácti sekundách vypne a po nastavené době se objeví spořič: může jít o digitální hodiny, název operátora nebo obrázek.

Pro psaní textovek jsou k dispozici čtyři řádky, pro čtení pět a půl, pro wapování šest řádků. Z tohoto pohledu je displej dobře využit. Na hlavní plochu můžete uložit obrázek jako tapetu.

 
Tapeta na displeji

Ovládání

Telefon není nijak příkladně rychlý a u některých operací si trochu počkáte. I vstup do telefonního seznamu je záležitost na sekundu.

Maticová hlavní nabídka je stejná jako u vyšších modelů Siemensu a lze jí procházet buď s využitím čtyřsměrného tlačítka, nebo pomocí klávesových zkratek. Další úrovně nabídky jsou již textové. Můžete si vybrat, jestli chcete tři položky na jedné stránce, nebo obrovité písmo, s nímž celý displej zabere jediná položka.

  
Hlavní nabídka • další úrovně: s malým a velkým písmem

Zatímco pravá funkční klávesa je pevně přiřazena vstupu do hlavní nabídky, levému tlačítku uživatel může nastavit funkci podle svých potřeb. Kromě toho lze další funkce z nabídky nastavit delšímu podržení číslicových tlačítek 1-9.

Telefonování

Zvuk při hovoru je na obou dvou stranách dostatečně hlasitý, u Siemensu se jen ve sluchátku na pozadí ozývá větší šum, než by bylo žádoucí. Použít lze vestavěné hlasité handsfree. Telefon je triální, zavoláte si s ním i v USA.

Do telefonního seznamu se dostanete rychle stisknutím šipky dolů, vyhledává se v něm jen podle prvního znaku. Adresáře v telefonu (100 míst) i na kartě SIM se zobrazují najednou, můžete si ale v dalším kroku nechat zobrazit pouze položky v jedné či druhé paměti.

  
Telefonní seznam • detail kontaktu • editace

Jména můžete roztřídit do čtyř skupin a každé potom nastavit jinou melodii. Skupiny využijete také k filtrování hovorů. Osoby z jiné než nastavené skupiny anebo jména mimo telefonní seznam budou v takovém případě tiše poblikávat na displeji. K jednotlivým kontaktům lze také přiřadit obrázek, který se objeví při pří příchozím hovoru.

Siemens C60 podporuje šestnáctihlasou polyfonii, další vyzváněcí melodie lze do telefonu dostat v souborech MID. V nabídce můžete nastavit zvláštní vyzvánění pro osoby v seznamu, pro jednotlivé skupiny a pro ostatní. Zvláštní zvuk lze vybrat pro budíček, další pro zprávy. Nastavení zvuků se provádí centrálně, nezávisle na vyzváněcích profilech.

Práce se zprávami

Siemens C60 umí pracovat s dlouhými zprávami a již od počátku odpočítává napsané znaky i počet částí, do kterých budou rozděleny. Do vnitřní paměti telefonu se vejde 100 zpráv, další lze ukládat do archivu, který využívá sdílenou paměť 1,9 MB.

V testovaném kousku nebyl český slovník T9 a jeho absenci potvrdily i oficiální zdroje v Siemensu. Přesto se mi tomu stále nechce věřit; nevidím žádný důvod, proč by Siemens, který už tři roky slovník T9 v žádném telefonu nevynechal, měl dělat zrovna teď výjimku.

Oživeno 10. listopadu, 12.10: Ačkoli současně prodávané mobilní telefony český slovník T9 opravdu neobsahují, podle informací Siemensu jej lze v servisu zdarma dohrát. V dalších sériích bude T9 již od počátku. 

 
Píšeme a čteme textovku

Siemens C60 podporuje i multimediální zprávy MMS. V telefonu však není digitální fotoaparát, proto práce s ememeskami bude pouze pasivní, nebo si dokoupíte přídavný fotoaparátek QuickPic IQP-500.

Organizace času a další funkce

Organizaci času v Siemensu C60 zastupuje pouze opakovaný budík, jednoduchá kalkulačka a stopky.

  
Budík, kalkulačka a stopky

V telefonu jsou standardně dvě hry: barevná verze „skladníka“, jemuž jeřáby neustále vozí nové a nové bedny, a skládačka obrázků. Další programy lze dohrát v Javě.

  
Hry: odstraňte krabice a složte delfína 

Data umí

Siemens C60 podporuje datové přenosy a zvládá GPRS rychlostí 4+1 timeslot (třída 8). Díky vestavěnému hardwarovému modemu a možnosti propojit mobil s počítačem sériovým nebo USB kabelem lze Siemens C60 použít i pro mobilní přístup k internetu. Infraport nebo Bluetooth ale samozřejmě chybí.

Wapový prohlížeč je zajímavý možností nastavit tři velikosti písma a volbou portu, takže se Siemensem C60 lze využít různé wapové brány fungující přes internetové APN. Jinak je naprosto standardní.

 Wapový prohlížeč s nejmenším možným písmem 

Kam s tebou?

Siemens C60 je jednoduchý mobil, jehož cílovou skupinou jsou nenároční uživatelé, nabídne jim ale téměř všechny funkce, které by mohli potřebovat. Jedinou výjimkou je chybějící český slovník T9, což je dnes už hodně velký nedostatek.

C60 patří mezi nejlevnější telefony s barevným displejem. I přesto ale má – nebo v nejbližší době bude mít – dost konkurentů (telefony jsou řazeny od nejlevnějších):

Mezi nejvážnější konkurenty Siemensu C60 patří Alcatel One Touch 535, který navzdory své nízké ceně patří o třídu výš. Za zmínku stojí také Sony Ericsson T230 a Siemens M55.


Kompletní parametry Siemensu C60 najdete v katalogu mobilů a nezapomeňte ani na rozsáhlou obrázkovou galerii v poslední kapitole článku

Plusy a mínusy

+ barevný displej
+ jednoduchost
+ nízká hmotnost

– chybí český slovník T9
– horší počeštění
– minimum funkcí pro organizaci času


Další informace o Siemensu C60 najdete ve velké recenzi. Je u ní také čtenářská diskuse.

 

Další článek: Siemens C60: v barvě za čtyři a půl (test)

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 332, Alcatel One Touch 535, Motorola C350, Nokia 3510i, Philips Fisio 820, Philips Fisio 825, Sagem myX-2, Sagem myX-5m, Siemens C60, Siemens M55, Sony Ericsson T230, Test, Pevný povrch, Bar, Půl, Nejvážnější konkurent, Jediná položka