Siemens C60: v barvě za čtyři a půl (test)

Siemens C60 je nový levný telefon s barevným displejem, podporou MMS a vícehlasým vyzváněním. Přečtěte si podrobnou recenzi a prohlédněte samostatnou fotogalerii se 180 obrázky. Už víme, jak je to s českou T9.

Rychlé odkazy

 minirecenze pro ty, kteří spěchají
 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 • novinka: fotogalerie se všemi obrázky   
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Siemens C60 je jednoduchý a levný mobilní telefon s barevným displejem, který je určen méně náročným uživatelům. Byl představen v červenci spolu s modely Siemens MC60 a A52 a i když se na trh měl podle plánů dostat už v září, kvůli zpoždění přichází až nyní v listopadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální obrázky Siemensu C60

Který Siemens je který?

Vzhled telefonů Siemens základní řady už dva roky vychází ze stejného konceptu. Začal s ním model C45 a od té doby se s mírnými inovacemi prostřídalo dalších sedm telefonů. Postupně se zlepšila klávesnice, zmizela sjednocená tlačítka, místo pryže nastoupil pevný plast, byl vylepšen displej, ovládání. Jen málo lidí ale od sebe dokáže jednotlivé telefony rozeznat. Schválně se podívejte na následující řadu obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kdo je všechny pozná? Zleva: C45, A50, A52, A55, A60, C55, C60, C62

Design Siemensu C60 není nijak převratný, i v tomto případě designéři vyšli ze starších modelů a sáhli jen k drobným inovacím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako bychom to už mnohokrát viděli, že?

Točí se, točí

Telefon má výměnné plastové kryty. U nového modelu nejsem schopen posoudit jejich kvalitu a i když bych po zkušenostech s modelem C45, u něhož se za nějakou dobu používání dosti rozvrzaly, mohl předpokládat stejné chování i u novinky, uplynuly přece jen dva roky a Siemens mohl konstrukci vylepšit. Počkejme proto na zkušenosti uživatelů po měsících používání.

Klepněte pro větší obrázek Rozložený telefon

Zadní kryt je mírně vydutý a důsledkem je nestabilita telefonu při položení na stůl. Siemens se chvíli klepe, snadno se roztočí a není k zastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt je vypouklý a telefon položený na stole není příliš stabilní

Ačkoli se telefony ve srovnání se svými předchůdci většinou spíše zmenšují, Siemens C60 je výjimka. Nejenže je výrazně větší než starší model C55, ale vítězí také při srovnání se všemi ostatními levnými Siemensy řady C a A s výměnnými kryty. Při srovnání velikostí se všemi mobily na trhu Siemens C60 dostane známku „střední“. Telefon je ale poměrně lehký, váží jen 85 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasické srovnání velikosti s platební kartou 

Baterie v telefonu je typu Li-Ion, má kapacitu 700 mAh. I když sám nemohu kvůli kratší době testování určit výdrž při reálném používání, zahraniční zdroje uvádějí něco kolem tří dnů s vypínáním na noc. Pochvalu si zaslouží malinká, opravdu cestovní nabíječka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie a karta SIM v telefonu • systémový konektor je kompatibilní s novou řadou Siemensů

Klávesnice už Siemens umí

Na klávesnici vidíme důležitou změnu v ovládání. Protože telefon používá nabídku uspořádanou do matice, je pro ovládání určeno čtyřsměrné tlačítko; starší Siemensy se ovládaly pouze šipkami nahoru a dolů. Ostatní klávesy jsou poměrně malé, a to včetně zeleného a červeného sluchátka, která se mezi číslicovými tlačítky trochu ztrácejí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem jsou dosti malá 

Klávesnice je plastová, tlačítka mají pevný povrch a při stisknutí se ozve dobře slyšitelné i pocítitelné cvaknutí. Zvuková indikace, kterou lze nastavit v nabídce telefonu, je úplně zbytečná, cvakání tlačítek někdy může dokonce působit až rušivě. Celkový dojem z klávesnice je dobrý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Detail čtyřsměrného tlačítka • klávesnice je mírně prohnutá dovnitř • skořepina s tlačítky

Telefony Siemens nižší řady nemají boční ovládací tlačítka a chvíli mi trvalo, než jsem přišel, jak se při hovoru nastavuje hlasitost. Už jsem chtěl o Siemensu psát škaredé věci, že musím napřed vstoupit do kontextové nabídky – teď alespoň doporučím přečíst si návod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oranžové podsvětlení klávesnice

Barevný displej: poprvé

C60 je první Siemens z nižší řady s barevným displejem. Na jednu stranu jsme rádi, že nebyl použit stejný displej jako loni u modelu S55, tedy s podporou pouze 256 barev, na druhou stranu ale ani podpora čtyř tisíc barev nedokáže na nízkém rozlišení 101 x 80 bodů zázraky. Zobrazení není příliš věrné, bílá barva zřetelně utíká do červena.

Podsvětlení displeje se po patnácti sekundách vypne a po nastavené době se objeví spořič: může jít o digitální hodiny, název operátora nebo obrázek. Hodiny jsou inverzní, používají bílé písmo na černém pozadí, takže jsou poměrně dobře viditelné i bez podsvětlení. Pro návrat ze spořiče může být vyžadováno zadání bezpečnostního kódu.

Displej je větší než na starších telefonech řady A a C, má stejné rozměry jako vyšší třída MC60, M55 nebo S55. Při psaní textovek jsou k dispozici čtyři řádky, při čtení pět a půl, přičemž tuto polovinu už můžeme uznat jako celý řádek, text lze na něm snadno přečíst. Také při wapování lze využít šest řádků a displej je z tohoto pohledu dobře využit. Na hlavní plochu můžete uložit obrázek jako tapetu.

 
Tapetu na displeji trochu ruší název operátora. Můžete místo něj dát 
další malý obrázek, tím si ale moc nepomůžete

Ačkoli displej Siemensu C60 při srovnání s telefony vyšší třídy nedopadne příliš dobře, v této cenové kategorii jde o standard. Výjimkami jsou jen Philips Fisio 825 a hlavně Alcatel One Touch 535, jejichž displeje jsou kvalitnější.


V následující kapitole článku si v části o ovládání trochu postěžuji na horší počeštění mobilu, navíc probereme funkce pro telefonování a pro práci s SMS. Řekli byste, že se dnes najde výrobce, který nedá do telefonu slovník pro rychlé psaní?

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 332, Alcatel One Touch 535, Motorola C350, Nokia 3510i, Philips Fisio 820, Philips Fisio 825, Sagem myX-2, Sagem myX-5m, Siemens C60, Siemens C62, Siemens M55, Siemens MC60, Sony Ericsson T230, Nejvážnější konkurent, Nutné tlačítko, Pevný povrch, Test, Jediná položka, Bar, Půl, Zajímavá možnost