Siemens C62: panečku, to je displej (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Siemens C62 vyniká zejména kvalitním barevným displejem a elegantně střiženým kabátkem. Nechybí obvyklé funkce jako kalendář nebo MMS zprávy.
Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.

Rychlé odkazy

 • megarecenze pro ty, kdo mají čas 
 • parametry telefonu v katalogu mobilů  

 
• fotogalerie se všemi obrázky

Rozměry a provedení

Siemens C62 je maličký, rozměry jsou reprezentovány hodnotami 101 x 44 x 20 mm, hmotnost je 85 gramů. Pro srovnání model C60 měří 110 x 47 x 23 mm, což už můžeme považovat za rozdíl, který lze v kapse pocítit. Za jistou výhodu můžeme považovat absenci výměnných krytů, a to z důvodu pevnosti telefonu. Telefon zatím skutečně nikde nevrže, i zadní kryt drží statečně.

  
Rozměry Siemensu C62 jsou menší než u ostatních modelů značky, konektor ovšem zůstal totožný

Baterie je typu Li-Ion o kapacitě 630 mAh, což se může zdát jako malá hodnota, mně osobně vydržel zhruba s půlhodinkou hovoru a několika SMS zprávami okolo čtyř dnů, což je tak akorát. Výrobce udává pohotovostní výdrž 250 hodin, při hovoru pak necelých pět hodin. Rozhodně zajímavým jevem jsou rozměry baterie, která je tenčí a lehčí než obvykle.

Klávesnice

Klávesnice se skládá ze dvou částí. Funkční tlačítka pod displejem jsou v imitaci chromu, máme zde dvě kontextová tlačítka, kurzorový kříž, zelený a červený telefonek. Číselná klávesnice je vyrobena z poměrně kvalitního plastu, na omak je velmi hladký a průhledný, vzhledově tak připomíná sklo.

  
Klávesnice při psaní vydává nepříjemný zvuk, jinak se na ní píše celkem dobře, skleněný efekt vypadá neobvykle 

Tlačítka mají průměrný zdvih, ale trošku větší odpor. Při psaní navíc nepříjemně cvakají, ani nemusíte mít nastaven tónový zvuk klávesnice, při skládání zamilované textovky vás bude slyšet i tak. Celkový dojem z klávesnice je jinak dobrý, psát se dá svižně a bez překlepů.

Displej a ovládání

Barevný displej se chlubí podporou 4096 barev a je pasivní, což jsou stejné hodnoty jako u ostatních novějších Siemensů. Oproti nim ale nabízí o třídu lepší kvalitu, barvy jsou ostré a jasné. Displej má i větší rozlišení, konkrétně 128 x 128 obrazových bodů, jeho rozměry jsou 27 x 27 mm. Podsvětlení je rovnoměrné a lze jej nastavit v několika krocích, stejně jako kontrast.

 
Displej má velmi jemný rastr, barvy jsou ostré a živé

Siemens C62 není moc rychlý, většina operací vás zabrzdí malou odezvou. Hlavní nabídka je maticová, skládá se tedy z několika animovaných ikon, které můžete procházet kurzorem nebo číselnými zkratkami. Další položky hluboko v menu jsou už textové.

Ovládání je svěřeno dvěma kontextovým klávesám, kdy pravou vstupujete do pohotovostního menu, levou pak lze individuálně nastavit. Čtyřsměrný kurzor slouží pro vstup do menu (vpravo), do telefonního seznamu (dolů) a do statistik GPRS (vlevo). Čtvrtému směru (nahoru) neodpovídá žádná funkce. Další funkce můžete přiřadit číselným tlačítkům 1-9.

Telefonujeme

Telefon nabízí triální provoz (GSM 900/1800/1900 MHz), je tedy použitelný i ve Spojených státech. Do telefonního seznamu se dostanete šipkou dolů, ten ovšem není vícepoložkový, což je podstatné mínus. Ke každému jménu tedy uložíte pouze jedno číslo. Přidat ale můžete elektronickou adresu nebo obrázek.

 
Seznam bohužel není vícepoložkový a nabízí pouze jednoduché vyhledávání

Adresář telefonu a na kartě SIM se nezobrazuje najednou, mobil to zkrátka neumí. Do paměti se vejde zhruba 500 kontaktů. V seznamu lze vyhledávat jen podle prvního znaku, což je škoda. Telefon samozřejmě podporuje polyfonní vyzvánění, v tomto případě 24hlasé.

Píšeme SMS

Při psaní textovky mobil odpočítává od 1368 znaků, což je maximální délka jedné zprávy, která je potom rozdělena do více částí. Já osobně bych uvítal odpočet od 160 znaků, abyste věděli, kdy se blíží konec zprávy. Slovník T9 bohužel píše s českou diakritikou, zpráva s háčky a čárkami se tak zkrátí na 70 znaků. Podobným neduhem trpí i Samsungy.

 
Při psaní a čtení zpráv displej nabízí pět řádků textu, stejně jako při wapu

Telefon také podporuje rozšířený formát EMS, do SMS tak můžete vkládat obrázky, animace nebo melodie. Nechybí ani doručenky a možnost předdefinovat si vlastní zprávy. Do paměti se vejde až 100 zpráv, další lze ukládat do archivu. Sdílená paměť má kapacitu 1,66 MB. Editor MMS zpráv je přehledný, k dispozici máte 2000 znaků textu, možnost vkládat obrázky, fotografie, melodie i nahrávky z hlasového zápisníku. Existuje také možnost připojit přídavný digitální fotoaparát QuickPic.

Organizační funkce

Mezi hlavní organizační funkce patří kalendář s týdenním a měsíčním náhledem. Celkem povedený je opakovaný budík, u kterého můžete rovněž nastavit, ve kterých dnech bude vyzvánět. Dokonce budí i při vypnutém mobilu.

 
Kalendář s měsíčním náhledem - U budíku lze nastavit den vyzvánění

Pro sportovce jsou připraveny stopky a časovač. Praktickou funkcí je také kalkulačka a hlasový zápisník, třicet sekund záznamu sice není moc, i tak se to ale může hodit. Vášniví cestovatelé určitě uvítají přehled hlavních časových pásem ve světě.

Data, hry

Ve výbavě nechybí ani GPRS. S telefonem se ovšem k internetu nepřipojíte, hardwarový modem chybí. S počítačem můžete mobil propojit přes kabel. Wapový prohlížeč podporuje standard 1.2.1.

 
Siemens C62 obsahuje dvě vestavěné hry, Java bohužel chybí

Java v telefonu bohužel chybí, na výběr máte jinak ze dvou her, kde si dostatečně zařádíte s kostkami. Například model C60 technologii Java nabízí, je škoda, že není i zde. Nemůžete tak nahrávat další aplikace.

Kam s ním?

Siemens C62 přináší zajímavý design a solidní zpracování, hlavní devizou je kvalitní displej, největší slabinou pak chybějící Java. Telefon koupíte v běžných obchodech za cenu okolo pěti tisíc, z našich operátorů ho nabízí Oskar za dotovanou cenu 1577 Kč s tarifem Nezavěšuj. Plná cena je potom 4 977 Kč.


Kompletní parametry Siemensu C62 hledejte v katalogu mobilů, další informace včetně čtenářské diskuse naleznete ve velké recenzi

Další článek: Siemens C62: panečku, to je displej (test)

Témata článku: Siemens, , Siemens C62, Podobný neduh, Pán, Displej, ? Displej, Jednoduché vyhledávání, Test, Pan, Solidní zpracování, Skleněný efekt