Siemens C65: to byste do něj neřekli (test)

Siemens C65 má špičkový adresář, propracované funkce pro organizaci času, barevný displej, vestavěný fotoaparát, 10 MB paměti. A přesto za něj nemusíte utratit o mnoho víc než pět tisíc korun.

Fotíme, ale jak?

Vestavěný digitální fotoaparát potvrzuje, že před sebou nemáme telefon vyšší třídy. Jeho rozlišení je jen 352 × 288 bodů a obrázky nepatří mezi nejlepší. Jsou dosti tmavé a celkově rozmazané – určené zkrátka jen pro MMS.

Prostředí při fotografování

V nabídce fotoaparátu si můžete vybrat ještě mezi dvěma dalšími menšími formáty, je zde také nastavení bílé, můžete použít samospoušť. Při focení je k dispozici digitální zoom, který ale telefon tvoří pomocí výřezů z velkého snímku – nejde tedy o zoom, který uznáváme v katalogu. Užitečná je volba kompenzace expozice, kterou použijete v případech, kdy automatika scénu přesvětlí nebo naopak příliš ztmaví. Při stisknutí joysticku se ozve hlasitý zvuk, který nelze vypnout.

 
Prohlížení obrázků • snímky se na displeji dají zvětšit

Obrázky se ukládají do Media Alba, což je běžný správce souborů známý z jiných Siemensů. Soubory se zde zobrazují buď pomocí textového seznamu nebo jako náhledové obrázky. Při prohlížení si snímky ještě můžete zvětšit. V telefonu je pro uživatele nachystáno 10,3 MB paměti – to je víc než dost a v této cenové kategorii navíc hodnota, která Siemens posouvá výš.

  
Hlavní adresář • seznam souborů • informace o paměti

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé nastavení kompenzace expozice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom ve skutečnosti dělá jen výřezy

Pozor, hezké ikonky

Siemens sice své uživatelské prostředí inovuje, stále je zde ale vidět starý základ. Většina plochy pohotovostního displeje je vyhrazena obrázkové tapetě, stavové informace jsou jen v horní a spodní části. Dole jsou vlastně jen vysvětlivky s názvy funkcí, které jsou přiřazeny dvěma tlačítkům. Nahoře vidíme obvyklé ikony a název operátora – ten lze také nahradit obrázkem. Díky grafickým tématům lze prostředí telefonu měnit, třeba nastavit inverzní zobrazení.

  
  
Ukázky několika grafických témat

Změnou prošla hlavní nabídka telefonu. Jsou zde nové ikonky a Siemens naštěstí nezkopíroval grafický styl ze svých ostatních nových modelů. Dal se očekávat pravý opak, vždyť i na malém displeji Siemensu CF62 jsou ikony nakreslené jakoby dětskou rukou. U Siemensu C65 jsou však technicky čisté a přesně znázorňují, co se pod nimi skrývá. Vzhledem k barevnému displeji jsou ale možná příliš monochromatické.

 
Styl hlavní nabídky Siemensů C65 a CF62 (velikost neodpovídá skutečnosti)

Hlavní nabídku tvoří matice ikon 3 × 3, zvolená ikona se zvýrazní zvětšením. V matici ale můžete vybírat i klávesovými zkratkami – čísly 1 až 9. Struktura nabídky je oproti jiným Siemensům trochu jiná, například v pravém horním rohu je nastavení. Nepřehlédněte volbu Moje menu, která je v hlavní nabídce u levé funkční klávesy. Můžete si do ní poskládat nejčastěji využívané funkce.

Uživatelská nabídka

Siemens C65 je nadprůměrně rychlý telefon. Občas cítím nepatrné zpoždění reakce za akcí, je to však naprosto v normě. Mobil se nezpomaluje ani při psaní textové zprávy, někdy bych ale zkrátil zbytečné čekání na „zhasnutí“ informační zprávy (např. Uloženo v případě nové položky kalendáře).

Siemens by ale už konečně mohl něco udělat s počeštěním. Za poslední měsíce se mi dostala do ruky řada jeho telefonů a v každém jsem našel úplně stejné překlepy.

 
Siemens nabízí možnost zvětšit písmena; bohužel se to ale nedotkne editoru SMS

Telefonování: u někoho to prostě jde

Už v prvním pohledu na Siemens C65 jsem velmi chválil telefonní seznam. A budu v tom pokračovat, protože adresář s kapacitou tisíc jmen a tak rozsáhlou strukturou často nevidíme ani u mnohem dražších mobilů. Dostanete se do něj z hlavního displeje rychle stisknutím joysticku směrem dolů a potom už jen stačí vyhledávat postupným psaním počátečních písmen.

  
Telefonní seznam • detail jména • informace o paměti

Pořád mám v hlavě Sony Ericsson K700. Proč ho výrobce „zničil“ adresářem s malou kapacitou a pomalým vyhledáváním, když třikrát levnější mobil nabídne takový komfort?

U Siemensu si tradičně musíte vybrat mezi seznamem na kartě SIM a adresářem v telefonu, rozhodování je ale myslím jednoduché. Ke každé osobě můžete přidat tyto údaje:

  • příjmení, jméno
  • telefonní číslo, číslo do kanceláře, na mobil, dvě faxová čísla
  • dva e-maily, webová stránka
  • komunikační služby: přezdívka, WV, ICQ, AIM
  • firma
  • adresa: ulice, PSČ, město, země
  • datum narození s připomenutím (zkopíruje se do kalendáře)
  • obrázek

  
Úprava údajů u jména

Přímo ke jménu není možné vložit individuální vyzváněcí melodii, k tomuto účelu slouží skupiny volajících. Využijete je i při hromadném posílání zpráv a filtrování v rámci vyzváněcích profilů. Zde si můžete vybrat skupinu, jejíž členové se vám dovolají, zbytek bude jen tiše blikat.

 
Nastavení skupiny volajících • vyzváněcí profily

Při telefonování má Siemens velmi dobrý zvuk: je sytý a basový, hlasité handsfree ale trochu skřehotá. Siemens C65 je triální telefon, podporuje i mobilní sítě 1 900 MHz.

 
Zadávání telefonního čísla na displej • vytáčení

Vedle pronikavých jednohlasých zvuků formátu SRT dokáže telefon pro vyzvánění použít i polyfonní soubory MID. Stejně vybavená konkurence má ale lepší zvuk – až se mi udávaným čtyřiceti hlasům nechce věřit. Další možností je použít pro vyzváněcí melodii soubory WAV nebo vlastní nahrávky vytvořené pomocí vestavěného diktafonu. V nabídce je dostatek vyzváněcích melodií a zvuků, myslím, že si vyberete. Telefon také dokáže šesti způsoby vibrovat, vibrace ale na rozdíl od hlasitosti běžného vyzvánění nejsou příliš silné.

V technických specifikacích se píše, že adresář (pouze on) lze synchronizovat s Microsoft Outlookem. K telefonu jsme ale nedostal žádné cédéčko a program není k dispozici ani na webu Siemensu. Nevím tedy, jak to v tomto případě bude.


V další kapitole na vás čekají zprávy, funkce pro organizaci času, pro mobilní připojení k internetu ... Dočkáte se také zhodnocení telefonu a plusů a minusů

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 735i, Nokia 3200, Philips 530, Siemens C55, Siemens C65, Siemens M55, Siemens S55, Tamagotchi, Průvodní jev, Vybavená konkurence, Profi foto, Rayman, Dlouhá textovka, Test, Tahová strategie