Siemens CF62: ušaté véčko (test)

Siemens se svým modelem CF62 míří do kategorie stylových véček. Nový mobil zaujme elegantním vzhledem, vcelku slušnou výbavou a oproti původním předpokladům především lákavou cenou.
Kapitoly článku

Krok novým směrem

V oblasti véčkových telefonů se Siemens zatím příliš neangažoval, na evropském trhu dosud nabídl jen model CL50, který se původně měl prodávat pouze v Asii. Změnit to má model CF62, který se může pochlubit elegantním vzhledem s nezvyklými prvky.

Narozdíl od asijských véček byl CF62 plně vyvíjen samotným Siemensem. Představen byl letos v únoru a nedávno se objevil i na českém trhu. K dispozici je ve dvou barevných variantách – Cool Grey a Cool Cashmere. Pro recenzi jsme měli k dispozici model v šedém odstínu.

Malý ušák

Vzhled telefonu je vkusný, uhlazený a ničím neprovokuje. Vypadá jako běžné véčko, ale zaručeně vás upoutá masivním uchem, které lze využít k uchycení širokého popruhu. Ucho v sobě navíc nápaditě ukrývá anténu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní pohled na Siemens CF62 

Použité šedé barvy mají mírně metalický nádech a mobil kvůli tomu vypadá možná až příliš plastově. Design oživuje chromový rámeček kolem displeje a tmavší odstín poutka a krytu baterie. Pod ním se ukrývá tenká baterie typu Li-Ion a úchyt pro kartu SIM. Ve spodní části přístroje se nachází klasický konektor telefonů Siemens pro nabíječku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ucho se skrytou anténou • pohled zezadu

Boční linie mobilu nenarušují žádná tlačítka, všechna se ukrývají uvnitř. Kolem celého telefonu je lemování z mléčně bílého plastu, které vidíte v otevřeném i zavřeném stavu. Hmotnost 85 gramů i rozměry 82 × 45 × 22 mm napovídají, že jde o velmi malý a lehký mobil. Konstrukce telefonu by ale mohla být kvalitnější, protože kryt baterie povrzává a také hlavní kloub vykazuje mírnou vůli. Přístroj ovšem dobře padne do ruky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odkrytá baterie • uložení SIM karty 

Displej malý, ale šikovný

Véčka dnes už bývají standardně vybavena dvěma displeji a ani Siemens není výjimkou. Vnější displej o velikosti 20 × 13 mm má modré podsvícení. Je pouze monochromatický a zobrazuje jméno operátora, čas, stav baterie a signálu. Upozorní rovněž na přijaté zprávy, zmeškané hovory, alarmy a při vyzvánění poskytne informaci o volajícím. V klidovém stavu zobrazuje hodiny, které jsou díky velkým číslicím dobře čitelné i za šera, nebo vybraný šetřič v podobě obrázků či jednoduchých animací. Pokud chcete vnější displej rozsvítit, musíte přístroj pootevřít, protože na boku telefonu nejsou žádná tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej ve vypnutém a aktivním stavu

Uvnitř telefonu najdete větší displej, který dokáže zobrazit 65 tisíc barev a má rozlišení 130 × 130 bodů. Pro véčko jsou však jeho rozměry 27 × 27 mm poměrně malé. Výhodou je jemný rastr, který spolu s barevnou podporou zabezpečuje vcelku kvalitní zobrazení. To lze navíc upravit nastavením kontrastu nebo intenzity osvětlení. Na přímém slunci však můžeme očekávat problémy s čitelností, protože displej je pasivní.

Podmanivá klávesnice

Rozmístění kláves je standardní: ovládací tlačítko, dvě kontextová tlačítka, zelené a červené sluchátko. Čtyřsměrné ovládací tlačítko je zvýrazněno chromovým provedením a mírně vystupuje nad povrch. Stejným způsobem jsou zvýrazněny i ozdobné předěly mezi jednotlivými řadami numerické klávesnice. Čtyři funkční klávesy jsou vyrobeny z průhledného plastu s bílým podkladem, jsou ploché a přechody mezi nimi nevýrazné. Naštěstí jsou dostatečně velké, takže palec nakonec správné místo pro zmáčknutí najde. Zdvih tlačítek je velice malý a k jejich stisknutí není potřeba žádný velký tlak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uspořádání klávesnice • sekce s funkčními tlačítky

Numerická část klávesnice je vyrobena z tvrdého šedého plastu. Jednotlivá pole jsou dostatečně velká, ale povrch poměrně kluzký a opět se trochu hůře hledá to správné tlačítko. Zpočátku je nepříjemný stisk pod úroveň vystouplých ozdobných lišt. Na klávesnici si ale zvyknete a psaní textovek se odbývá ve svižném tempu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka numerické klávesnice • podsvětlení kláves

V nočních hodinách přijde vhod oranžové podsvětlení klávesnice, které je sice poměrně slabé a nerovnoměrné, ale všechny popisky jsou dobře čitelné.

Jako v Las Vegas

Odvážným designérským počinem jsou takzvaná dynamická světla. Jde o sedm oranžově zářících diod ukrytých v bílém lemování po stranách telefonu. Různým funkcím telefonu lze přiřadit odlišné světelné upozornění. Telefon vás tak i v zavřeném stavu viditelně informuje o přijetí zprávy, ztraceném volání a podobně. Komu se to zalíbí, může si nechat zablikat třeba i při otevření véčka nebo aktivaci šetřiče.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky světelných diod po obvodu telefonu • jsou vidět i v zavřeném stavu

I když jsou světelné diody nepříliš náročné na spotřebu energie, lze očekávat, že přílišné blikání bude mít alespoň malý neblahý vliv na výdrž baterie. Ta disponuje kapacitou 600 mAh a na jedno nabití poskytne podle údajů výrobce energii pro 300 minut hovoru nebo 220 hodin pohotovostního režimu. Proces nabíjení trvá přibližně dvě a čtvrt hodiny.

Tradiční menu

Základní nabídka je poskládána do matice o devíti ikonách. Při výběru se začnou zvětšovat a překrývat sousední, což působí trochu nepříjemným dojmem, ke kterému přispívá i jejich velmi zvláštní výtvarné ztvárnění. V hlubších úrovních je nabídka jen textová. Menu je přehledné a pohyb v něm je intuitivní, nepatří ale k nejrychlejším.
   
Uvodní obrazovka • základní nabídka  

Ke zrychlení pomůže číselná volba jednotlivých položek. Nejčastěji volené funkce nebo telefonní čísla lze navíc přiřadit tlačítků, 2 až 9.

Do hlavní nabídky se vstupuje pravým kontextovým tlačítkem, levému lze přiřadit nejpoužívanější funkci. Jak už je u Siemensů zvykem, do menu můžeme vstoupit rovněž stisknutím pravé šipky ovládacího tlačítka. Horní šipka aktivuje hlasovou volbu, levá zobrazí informace o přenesených datech a směrem dolů sklouzneme do adresáře.

  
Telefonní seznam • zadávání čísla • vytáčení hovoru

V textové nabídce se zobrazuje pět řádků, nadpis sekce a kontextová tlačítka. Pro uživatele se slabším zrakem existuje možnost velkého zobrazení, kdy se jednotlivé položky promítají samostatně přes celý displej, úvodní matici však nijak změnit nelze. Podle svého vkusu si ale můžete plně přizpůsobit barevné schéma nabídky.


V další části se podíváme podrobněji na telefonování, psaní textových zpráv, datové funkce a dočkáte se i zhodnocení telefonu

Témata článku: Siemens, , , Philips 630, Siemens CF62, Sony Ericsson Z200, Ušák, Správné tlačítko, Bílý podklad, Velký tlak, Test,