Siemens CFX65: další ušaté véčko (test)

Véčko s trochu strohým, ale osobitým designem, dostatečnou funkční nabídkou a integrovaným VGA fotoaparátem. Takový je nový Siemens CFX65, který mimo to opět přichází s anténou integrovanou do masivního poutka.

Organizace času a další funkce

Pro ty co zapomínají je v telefonu připraven přehledný kalendář, do kterého můžete zadat až stovku záznamů. Umožňuje zadání šesti druhů upomínek, mezi kterými nechybí ani hlasová poznámka. Upomínkám lze přiřadit alarm s předstihem a délku trvání. Náhled na kalendář je možný z pohledu měsíce, týdne nebo dne. V měsíčním náhledu jsou barevně zvýrazněné víkendové dny a sytě oranžovou barvou dny s událostí. Po najetí kurzorem na takový den, se pod kalendářem zobrazí na dvou řádcích výpis událostí. Stejně tak v týdenním náhledu.


Kalendář v různých náhledech

Vy výčtu funkcí organizéru nechybí ani úkolovník, do kterého je možné zadávat čtyři typy úkolů a přiřazovat jim čas a proioritu a dokonce i alarm. Dále tu máme jednoduché poznámky, které mohou mít pouze 160 znaků a aplikaci pro výpočet světového času.

  
Možnosti kalendáře • celá nabídka organizéru • aplikace pro výpočet světového času je pěkně graficky vyvedená

Dále vám s kontrolou nad časem pomůže budík, který je zařazen v kategorii Extras. Umožňuje opakování ve vybraný den, je stejný jako u jiných Siemensů. Nalezneme tu také jednoduchou kalkulačku, převodník jednotek, stopky a odpočet. Zapomenout nesmíme ani na hlasový záznamník, který je přístupný pomocí bočního tlačítka.V nabídce dodatečných funkcí tedy není nic, co by nás mělo překvapit.


Budík, klakulačka, převodník jednotek a stopky... 

Nabídka javových her je v testovaném telefonu omezena na jedinou, ale je možné, že bude do prodeje trochu obohacena. Hra MarbleJam je nicméně zajímavá logická hra, ve které třídíte barevné kuličky.

  
V nabídce testovaného telefonu byla pouze jedna hra • hra MarbleJam

U výčtu funkcí zmíním také wapový prohlížeč ve verzi 2.0. Prostřednictvím datových přenosů GPRS třídy 10 tak můžete celkem svižně brouzdat internetem. Rovněž svůj počítač můžete pomocí datového kabelu nebo infraportu propojit s okolním světem.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát dokáže vytvářet snímky o maximální velikosti 640 × 480 bodů. Kvalita snímků je v porovnání s ostatními fotomobily podprůměrná, hlavně z hlediska ostrosti. Rozlišení snímků je možné zmenšit ve třech krocích, přičemž ten nejmenší je určen pro pořizování snímků určených na pozadí displeje.

 
Hledáček fotoaparátu a možnosti nastavení

Pro vylepšení jasových poměrů v záběru slouží kompenzace expozice a nastavit si můžete také vyvážení bílé pro interiér či exteriér. K dispozici je také trojnásobný digitální zoom, jenž pracuje na principu výřezů. Pokud se chcete pokusit o tvůrčí fotografii jsou vám k dispozici klasické barevné efekty. Více uplatnění může najít samospoušť nebo stylové, kreslené rámečky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené telefonem

Svítící dioda, umístěná na předním krytu hned vedle čočky fotoaparátu může dobře posloužit na přisvětlení blízkých objektů při focení za šera. Častěji však najde uplatnění jako pohotovostní svítilna.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dioda si na fotografovaný objekt pěkně posvítí

Obrázky a vůbec všechna data, včetně schémat, archivovaných zpráv nebo zvukových nahrávek, se ukládají do sdílené paměti o velikosti čtyř megabajtů. Tu máte pod kontrolou díky přehlednému správci, který se podobá správci souborů v počítači. Všechna data jsou v podobě souborů rozdělena do složek. Ty lze pojmenovávat, mazat nebo vytvářet nové. Soubory lze mezi nimi libovolně přesouvat, mazat a podobně. Můžete rovněž například označit více souborů a poslat je zároveň přes infraport do počítače.

  
Správce sdílené paměti

Další véčko pro ženy?

Siemens CFX65 je telefon, který se nezalíbí každému. Ten kdo si hranaté tvary a kombinaci šedé, chromové a měnivé modré oblíbí, bude jistě spokojen. Troufám si tvrdit, že se více takových lidí najde u něžnějšího pohlaví. Nabídka funkcí je dostatečná a uspokojí většinu běžných uživatelů. Telefon by se měl začít prodávat ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, dočkat bychom se ho proto měli každou chvíli. Cena by se měla pohybovat okolo sedmi tisíc korun, čímž Siemens docela zatopí konkurenci. Zůstaneme-li u véček, patří mezi ni hlavně Panasonic X400Motorola V220.

Plusy a minusy

+ pohodlná klávesnice
+ propracovaný adresář
+ šikovně schovaná anténa
+ nízká hmotnost

- pasivní displej s dlouhou odezvou
- e-maily dokáže pouze přijímat
- strohý design a kombinace barev

Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů


Poslední kapitola je tradičně věnována obrázkové galerii, ve které naleznete všechny fotografie pěkně pohromadě, včetně doposud nepublikovaných snímků

Témata článku: Siemens, , , Motorola V220, Panasonic X400, Siemens CFX65, Test, Barevná plocha, Dolní tlačítko, Nejoblíbenější funkce, Horní tlačítko, Přeliv, Kovová mřížka, Poslední kapitola,