Siemens CX65: podejte princi korunu (velký test)

Siemens CX65 bude svými funkcemi patřit mezi špičku, přesto se začne prodávat za velmi výhodnou cenu. Přečtěte si první recenzi, kterou jsme doplnili více než dvěma sty obrázky.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Model CX65 bude první z nové řady telefonů Siemens, který se objeví na našem trhu. Z představených mobilů do ní patří ještě modely M65 a S65. Siemens CX65 spadá do střední třídy, svými funkcemi ale bude patřit mezi špičku. Budoucí čas je zde použit správně, telefon se totiž ještě neprodává, na českém trhu ho můžeme očekávat až v červnu. Siemens při uvedení telefonu mluvil o ceně deset tisíc korun, vzhledem k situaci na trhu jsme odhadovali spíše osm tisíc a tak to nakonec nejspíš i bude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sbírka oficiálních obrázků 

Pokud byste si nyní přečetli recenzi Siemensu M65, kterou jsme vydali před dvěma týdny, a odmysleli si jiný design a odolnou konstrukci, vše by do puntíku sedělo i na telefon, jehož se týká tento článek. Funkcemi se oba mobily ani trochu neliší. Nebudu si to ale zjednodušovat, bez dívání na starší recenzi začínám psát úplně znovu.

  • Siemens M65 má navíc: odolnou konstrukci, aplikaci Bike-o-Meter
  • Siemens CX65 má navíc: výměnné kryty

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlastní fotografie MobilManie

Telefon, který mám k dispozici pro test, není úplně finální. Do doby, než se Siemens CX65 začne prodávat, ještě zbývá docela dlouhá doba a výrobce teprve finišuje. Až na několik restartů se ale telefon choval naprosto příkladně. Stejně jako u Siemensu M65 ale zkusíme později – už s finálním telefonem – připravit článek s delšími zkušenostmi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek¨
Půdorys a bokorys

Klávesnice se musí usadit

Použijeme-li redakční měřítka, máme před sebou malý a lehký telefon. S rozměry 108 × 46 × 18 mm se Siemens CX65 mezi současnými telefony umístil na konci první třetiny žebříčku, s hmotností 90 gramů je ale až za polovinou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti telefonu

Siemens neexperimentoval s designem, CX65 je obyčejný a v barevné kombinaci, jakou máme k dispozici, trochu šedivý mobil. Není extravagantní, spíše konzervativní; vzhled lze ale oživit prostřednictvím výměnných krytů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka variant výměnných krytů 

Oba dva kryty, přední i zadní, drží jako přibité. Spíš než vrzání a vůle je tady opačný problém – odsunout kryt baterie chce trochu síly a přední kryt bez návodu asi vůbec nesejmete. Jen tak rukama to nejde a přímo v manuálu je nakresleno, jak musíte použít zobáček zadního krytu pro vypáčení. Hlavní je, že kryty drží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon bez krytů • skořepina předního krytu • klávesnice

Celý telefon je dostatečně pevný, však jsem také kvůli tomu při jeho představení odhadoval, že výměnné kryty vůbec nemá. Jediné, co trochu vrže, je klávesnice. Její tlačítka, zejména tmavší střední sloupec, nejsou úplně pevná a už po lehkém sáhnutím se někdy ozve jemné zaskřípání. Až na tento neduh je ale klávesnice velmi dobrá, pocit při stisknutí tlačítek je naprosto příkladný. V diskusích zazněly obavy, jestli psaní bude vzhledem ke zužující se klávesnici pohodlné, lze je ale myslím zažehnat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Zelené a červené tlačítko mají běžnou velikost, na jejich vnitřní okraje Siemens nalepil funkční tlačítka. S jejich ovládáním to je trochu horší, nejsou moc dobře hmatově odlišena. Telefon se ovládá joystickem, který má čtyři směry a pro potvrzení jej lze stisknout. U testovaného kousku byl joystick hodně špatně vystředěn, až to měli nepříznivý vliv na ovládání – směrem doprava bylo nutné zatlačit víc než do jiných směrů. Tady ale přimhouřím oko kvůli vzorku, který ještě není určen do prodeje. Stejně se postavím k menší citlivosti joysticku na stisknutí – pro zobrazení hlavní nabídky je třeba trochu více síly než pro stisknutí jiných tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick nebyl úplně uprostřed

Ale pozor, všechno beru zpět. Stačilo totiž sejmout přední kryt a pečlivě vyrovnat klávesnici. Joystick je nyní uprostřed a problém s ovládáním (až na zmíněné stisknutí) je pryč. Klávesnice totiž není přesně umístěna, zůstane tam, kde ji necháte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice 

Telefon, který nebliká, jako by nebyl

Na bocích telefonu nejsou žádné ovládací prvky, pouze infraport. Nahoře najdeme otvor pro poutko, dole běžný systémový konektor, stejný jako u jiných Siemensů. Zadní stranu hyzdí konektor pro externí anténu – Siemens ho možná mohl zakrýt pryžovou zátkou. Uprostřed zad je objektiv vestavěného digitálního fotoaparátu, u některých variant krytů navíc najdeme na zádech zrcátko pro autoportréty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport • otvor pro poutko (dole), nad ním je prohlubeň, ve které je nutné zapáčit
při výměně předního krytu • systémový konektor

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv digitálního fotoaparátu a konektor pro externí anténu


V následující kapitole dokončím popis telefonu, zaměřím se na displej, na uživatelské prostředí a ovládání

Témata článku: Siemens, , Motorola V300, Panasonic GD87, Siemens CX65, Siemens M65, Stejný výsledek, Velký, Nové písmo, Instalační sada, Mírné naklonění, Velký test, Samostatná sekce, Budoucí čas, Test