Siemens CX70: jen vysílačka navíc (test)

Siemens CX70 je telefon téměř stejný jako oblíbený model CX65. Má jiné barvy krytů a hlavně nově zabudovanou podporu technologie Push to talk, která umožní mobilní telefon používat jako vysílačku.
Kapitoly článku

V nabídce Siemensu je model CX65 jedním z nejoblíbenějších. Za rozumnou cenu pod pěti tisíci korunami nabízí velké množství funkcí, které stačí i náročnějším uživatelům. K tomu má elegantní tvary a velký displej. Vždy je ale co zlepšovat, proto se Siemens rozhodl tento úspěšný model ještě trochu dovybavit. Novinka přináší navíc ale v podstatě jen funkci Push to talk, jinak zůstává stejná jako již rok starý model.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens CX70

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • velký a přehledný displej
  • propracovaný adresář a kalendář
  • vestavěný VGA fotoaparát s možnosti natáčení videa
  • funkce Push to talk

Hlavní nedostatky

  • Push to talk nefunguje u Eurotelu
  • poměrně hrubý displej
  • chybí Bluetooth
  • horší konstrukční zpracování


Modrý bratr

Již na první pohled je jisté, že telefon je konstrukčně naprosto stejný jako model CX65. Drží se klasické konstrukce, má rozměry 108 × 46 × 18 mm hmotnost 90 g. V kapse vám tedy nebude příliš překážet, ale přitom se v ruce pohodlně drží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Oproti Siemensu CX65 je jinak zvolená barevná kombinace krytu. Starší CX65 nabízena v šedé barvě s bílým lemem na bocích, který zasahuje až na zadní část telefonu, kde vymezuje oblast pro integrovaný fotoaparát. Novější CX70 je v tmavě modrém kabátku, přičemž bílý lem zůstává zachován. Pokud vám však barva nebude vyhovovat, není nic jednoduššího než kryt vyměnit, třeba za ten z CX65 nebo některý z pestré škály různobarevných náhradních krytů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens CX70 • Siemens CX65

Také klávesnice se dočkala barevných změn. Světle je proveden prostřední sloupec a funkční tlačítka, krajní sloupce numerické části klávesnice jsou tmavé. U modelu CX65 tomu bylo naopak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens CX70 • Siemens CX65

Na bocích telefonu nenajdeme žádné ovládací prvky, do levého boku je zasazenou pouze okénko infraportu. V horní části je nezbytné poutko pro uchycení šňůrky, na spodní hraně systémový konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční partie telefonu

Převážnou část zadní strany tvoří odnímatelný plastový kryt. Pod ním je ukryta lithium-iontová baterie s kapacitou 750 mAh, která slibuje výdrž telefonu až 300 hodin v pohotovosti a 330 minut hovoru. Nad krytem vystupuje kulatý rámeček čočky fotoaparátu a ještě výše je konektor pro externí anténu a vyryté logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt • horní část zadní strany s čočkou fotoaparátu

Displej už dávno známe

Na velký aktivní displej s rozměry 31 × 42 mm, rozlišením 132 × 176 bodů a schopností zobrazit 65 tisíc barev se už delší dobu mnoho z vás dívá. Stejný displej Siemens používá také u modelů CX65, M65, S65 nebo SK65. Vyčítá se mu hrubší rozlišení a slabší podsvícení, přesto se však jedná o velmi kvalitní a hlavně rozměrnou zobrazovací jednotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je velký, ale v porovnání s konkurencí hrubší

Nad displejem jsou šikovně skryty dvě bílé informační diody, které se rozblikají například při příchozí zprávě nebo vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem jsou ukryty dvě diody

Hlavním ovládacím prvkem je joystick. Stejně jako u modelu CX65 je u našeho testovaného kusu umístěn mimo střed vymezeného prostoru. V ovládání to nijak nevadí, ale z estetického hlediska to mnohé oko nepotěší. Pro nápravu bohužel tentokrát nepomohlo blok klávesnice nově usadit. Joystick se ovládá poměrně jistě, včetně potvrzování. Prokluzu palce brání gelová čepička.

Klepněte pro větší obrázek Joystick se ovládá poměrně dobře, ale není správně usazen

Vzhledem k velikosti displeje zbylo pro klávesnici poměrně málo prostoru. Tlačítka jsou proto poměrně malá, obzvlášť ve spodní řadě, kde se klávesnice ještě navíc zužuje. Díky jistým odezvám a nízkému zdvihu se dá po krátkém zacvičení psát textovky poměrně rychle. Nejen při stisku některé z kláves se ale občas setkáte s nepříjemným vrznutím plastových krytů. Ty se vykazují mírnou vůlí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka ve spodní řadě jsou příliš malá • podsvícení by mohlo být silnější

Nabídka zachována

Funkční nabídka je stejná jako u modelu CX65 a týká se to i grafického zpracování. Kupodivu je zachováno i pět grafických schémat. U jiných značek přitom bývá většinou zvykem u modelů na stejném funkčním základu právě alespoň prostředí mírně modifikovat.

  
Hlavní displej • hlavní nabídka • ukázka jiného grafického tématu

Je nesmyslné popisovat věci dvakrát. Podrobné informace o funkční nabídce telefonu najdete v megarecenzi Siemensu CX65. Dále uvedu jen souhrn toho nejpodstatnějšího.

Hlavní nabídka telefonu je maticová, v nižších úrovních textová. Působí trochu stroze, ale je docela přehledná. Můžete si zvolit velikost písma na displeji. Funkce přiřazené jednotlivým směrům joysticku v pohotovostním stavu nelze měnit, jsou však rozumně nastavené (nahoru – profily, dolů – adresář, vlevo – fotoaparát, vpravo – přijaté zprávy). Můžete nastavit funkce kontextových kláves a jedné z nich přiřadit seznam nejpoužívanějších funkcí. Pohyb v nabídce je rychlý. V podstatě celá řada 65 od Siemensu těží především z propracovaného telefonního seznamu a kalendáře.

Telefonní seznam pojme až 1 000 jmen, přičemž u každého můžete mít uloženo až 22 položek včetně obrázku, který se zobrazí při vyzvánění. Vyhledává se postupným psaním, samozřejmostí je třídění do skupin.

Vyzvánění obstarává 40 hlasů v melodii ve formátu MID nebo zvuk ve formátu WAV. Nepatří k nejkvalitnějším, obzvlášť ve srovnání s asijskou konkurencí. S telefonem se dovoláte v sítích GSM 900/1800/1900 MHz.

 
Telefonní seznam • náhled na kontakt • editace kontaktu

Z oblasti zpráv potěší poměrně dobrý e-mailový klient, který zvládne obsloužit až pět účtů prostřednictvím protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Dále jsou k dispozici samozřejmě textové a multimediální zprávy. Při psaní pomáhá slovník T9, který píše bez české diakritiky. Samozřejmostí je odpočítávání znaků při psaní textové zprávy, včetně informace o počtu použitých dílčích SMS. Editor pro tvorbu MMS zpráv patří k nejpřehlednějším, prostřednictvím MMS bohužel není možné posílat video.

  
Textová zpráva • multimediální zpráva • e-mail


V druhé kapitole dokončíme prohlídku funkční výbavy a zaměříme se na novinku v nabídce - Push to talk.

Témata článku: Siemens, , , Siemens CX65, Siemens CX70, Kulatý rámeček, Test, NAVIC, Vyryté logo, Vysílač