Siemens Gigaset: internetové volání po pevné lince

Telefony Siemens Gigaset umožňují internetové volání bez počítače. Připojení DSL je nutností, ale volání nyní jde mimo poskytovatele.

Siemens se sice už nezabývá mobilními telefony, ale na ostatní odvětví souvisící s telekomunikací nezanevřel. Věnuje se vývoji mobilních sítí, pevným linkám a internetovému volání. To bylo dosud možné díky poskytovatelům připojení DSL, nyní však Siemens uvedl svou vlastní službu.

Připojení DSL je stále samozřejmou podmínkou, ale nic dalšího už se poskytovatelů netýká. Odpadá tedy registrace u nich a souvisící nastavení, vše zařídí přímo Siemens a jeho síť Gigaset.net. Internetové volání je pochopitelně zdarma, telefonovat tímto způsobem můžete nicméně jen s členy komunity kolem sítě Gigaset.net.

Volání zdarma s přáteli

Kromě připojení DSL je k zapojení do sítě Gigaset.net nutné obstarat si jeden z VoIP telefonů od Siemensu - Gigaset C450 IP, CE450 IP R, nebo Gigaset C455 IP. Pokud jeden z uvedených telefonů již vlastníte a máte o službu zájem, bude nutné aktualizovat software přístroje, což lze provést stiskem tlačítka na sluchátku. Update proběhne v případě, že máte přístroj z července 2006 nebo novější.

Abyste se stali účastníky sítě Gigaset.net, stačí do telefonu zadat jméno či přezdívku. Tím je registrace do sítě kompletní a následně je vám přiděleno číslo, které si ostatní mohou najít v online telefonním seznamu. Přímo v přístroji jsou od běžných čísel ta patřící uživatelům komunity Gigaset.net odlišena koncovkou #9.

Pomocí služby Gigaset.net se samozřejmě nedovoláte komukoli, ale je vhodná pro ty, kteří si často volají z domova a chtějí si volat zdarma. Přesto by se služba mohla výrazněji rozšířit. Výhody spojené s členstvím v komunitě kolem této sítě totiž nezůstanou jen u internetového volání - podle viceprezidenta pro produktový management Gerharda Gerlinga se chystají i další služby. Klíčový pro úspěch sítě Gigaset.net bude počet jejích uživatelů a právě nové možnosti by je ke službě měly přilákat.

Gigaset C450 IP

Výhodou nejjednoduššího IP telefonu Gigaset je možnost provádět mimo těch internetových i klasické hovory. Lze to dokonce i zároveň - jeden VoIP hovor a jeden standardní. Dalším kladem je jednoduchá konfigurace pro internetové volání a snadné ovládání srovnatelné s nejjednoduššími mobily. Telefony C450 IP je možné propojit i pomocí běžných lokálních sítí LAN. V budově se s telefonem můžete pohybovat až 50 metrů od základny, která je připojená k telefonní lince, venku pak až 300 m.

01.jpg 02.jpg 
Gigaset C450 IP

Gigaset C455 IP

S modelem C455 lze provádět až tři hovory najednou - dva VoIP a jeden standardní. Je vybaven vestavěným záznamníkem, který nahraje až 30 minut. S ním souvisí i možnost hlasového ovládání. Dáte-li místo sítě Gigaset.net přednost běžným poskytovatelům VoIP služeb, budete jich moct zvolit na jednom zařízení až 6. Displej je stejně jako u ostatních modelů barevný, čtyřřádkový, prostředí připomíná starší mobily Siemens a to samé platí o ovládání. Gigasety vyzvánějí polyfonně 16 hlasy, v nabídce je 5 polyfonních a 10 standardních melodií.

03.jpg 04.jpg 
Gigaset C455 IP

Gigaset CE450 IP R

Siemens u modelu CE450 IP R počítá s tím, že kromě internetového volání uživatelé potřebují připojení DSL také k dalším účelům, a proto telefon funguje jako router. Případ, kdy naplno stahujete data a vtom přístroj zazvoní s VoIP hovorem, má Siemens ošetřen díky technologii QoS (Quality of Service). Ta zajišťuje, že hovor má vždy prioritu před stahováním souborů. Hovor by tak měl být vždy naprosto plynulý. Lze provádět až dva VoIP hovory současně. V zahraničí je dostupná vzhledově odlišná verze tohoto modelu, Gigaset C460.

05.jpg 06.jpg
Gigaset C460 IP

Diskuze (8) Další článek: t-music: Snoop Dogg poprvé v Česku + soutěž o 50 lístků

Témata článku: Siemens, , , , Vestavěný záznamník, Volání, Internetové volání, Linc, Pevný link, Giga