Siemens M55: Němec čeří stojaté vody (velký test)

Siemens M55 byl představen na letošním CeBITu a v Česku se začal prodávat koncem června za necelých sedm tisíc. Má takřka shodné vybavení jako starší S55, hezčí design, lepší displej a také blikající diody. Sedm kapitol, sto dvacet obrázků!

Telefonování bez problémů

Potěšilo mne, že kvalita reproduktoru je oproti S55 lepší. Zvuk má basový základ a tolik „nechrčí“. Kvalit SL55, kde byl zvuk opravdu skvělý, sice nedosahuje, ale na levný mobil je to dobré. Reproduktor je i hlasitější než u S55, kde v mnohých případech ani maximální nastavení hlasitosti nestačí. Nechybí také hlasité handsdfree, které postačuje v případě, že v okolí není příliš hluk. Lze ho používat i v autě, ale nesmí o jít starý vyklepaný diesel, který jakýkoliv mobil bez problému přehluší.

Do paměti mobilu lze uložit až pět set kontaktů, seznam je vícepoložkový. K jednomu jménu lze uložit tři telefonní čísla (což je docela málo, když má někdo tři mobily, číslo domů a do práce, kam s nimi?), dva e-maily, dva faxy (proboha, k čemu?), adresu, URL, narozeniny a firmu. Ke každému kontaktu je možné rovněž přidat obrázek, a to i ten, který jste předtím vyfotili. Zatímco na S55 neměla tato volba kvůli málo barvám téměř smysl, tady už k něčemu je. Do seznamu není možné zadávat české znaky, ty se zobrazí pouze tehdy, pokud seznam synchronizujete s počítačem.

   
Vylistovaný adresář --- Zadávání jména do seznamu --- Zobrazení detailů jména

   
Výpis jmen lze filtrovat dle toho, zda mají nastavenu volbu hlasem, e-mail, web
či přiřazený obrázek --- Jména lze kopírovat ze SIM do adresáře a naopak,
současně ale není možné vidět oba seznamy --- Mobil umí nastavit standardní pole,
která jsou běžně vidět

  Ačkoliv se uvádí, že Siemens M55 má kapacitu na
kontakty 500 míst, ve skutečnosti se zdá, že je omezen pouze dostupnou sdílenou pamětí

Poznámka: Protože mobil neumí zadávat české znaky, neumí podle nich ani vyhledávat. Pokud máte např. v mobilu někoho uloženého pod jménem Čáp nebo Žabka, nedostanete se k němu. Na to je dobré pamatovat, když chcete adresář synchronizovat s počítačem.

Adresář a kontakty na SIM není možné zobrazit současně, vždy si musíte vybrat, jaký seznam se bude standardně používat. Při vložení nové SIM se mobil zeptá, zda chcete záznamy z karty zkopírovat do seznamu. To lze udělat i později z menu mobilu. Trošku nelogické je zde vyhledávání – pokud máte aktivní seznam na SIM, lze hledat jen podle prvního písmena; pokud adresář, i podle dalších. Stejně funguje i S55 a SL55. Už jen z tohoto důvodu se vyplatí záznamy ze SIM zkopírovat do adresáře – navíc je možné je pak synchronizovat s počítačem.

Jména lze rozdělit do sedmi skupin, každé je možné změnit ikonu a zvonění – je trošku nelogické, že ikonu lze měnit v nastavení seznamu, zatímco vyzvánění v nastavení zvonění. Ale budiž. Jiné zvonění lze také nastavit číslům, která jsou v seznamu a těm, která v něm nejsou. Rovněž lze nastavit jiné zvonění budíku, alarmům či textovkám. Hovory lze filtrovat dle skupin, v daném profilu jen nastavíte, na jaké skupiny vás má mobil upozornit. Samozřejmostí jsou vibrace či tichý režim (aktivuje se podržením hvězdičky v základním režimu). Všechny profily mají stejné vyzvánění, není možné nastavit jiná zvonění pro různé profily.

   
Skupinám lze přiřadit jeden z mnoha symbolů a nastavit jim vyzvánění

Profilů vyzvánění je celkem osm, přitom posledním je letadlo – jeho aktivací se mobil vypne a zároveň se deaktivují upozornění budíčku a kalendáře – to aby se mobil v letadle neprobudil a vy jste nedostali pohlavek od letušky. V profilu lze měnit zvonění, vibrace, již zmíněné filtrování, dynamic light, osvětlení, tóny tlačítek či velikost písma – když jsou nastavena, je na jedné obrazovce pouze jedna položka menu, takže ovládání je snazší pro lidi s horším zrakem. Každý profil může mít rovněž jinou intenzitu podsvícení a kontrastu displeje.

 
Výběr profilu --- Mobil umí filtrovat volání v profilech dle skupin

 
Změna hlasitosti --- Nastavení vyzvánění, vibrací apod.

 
V nastavení mobilu lze změnit i velikost písma v menu

Zvoní vícehlasně, ale není to ono

Hodně velkým zklamání pro mne je vícehlasé vyzvánění. Když jsem poprvé zkusil melodie ve formátu MIDI, kterou jsou v mobilu standardně uložené, říkal jsem si, že jsou jen špatně vybrané. Jejich zvuk nebyl vůbec věrný, nástroje zněly málo „kontrastně“ a hlasitě. Když jsem ale zkusil melodie, které používám v S55, bylo jasné, že M55 hraje špatně obecně.

Nástroje nezní tak, jak mají (porovnávám s S55, Sony Ericsson T610, Nokií 3650 či 7650 a koneckonců i s přehrávánými melodiemi v počítači), jsou nevýrazné a některé frekvence (zejména basy a výšky) nejsou slyšet vůbec. Zkrátka zvuk M55 připomíná spíše C55 než S55, nicméně nemáte-li na zvonění nijak vysoké nároky, budete asi spokojeni.

Podruhé jsem byl zklamán absencí podpory přehrávání souborů MMF, v nichž mám v S55 uložených většinu vyzvánění. MMF jsou výraznější a mají lepší basový základ; hudba ve formátu MMF po převodu do MIDI ztrácí některé důležité nástroje a zejména nízké frekvence, písnička zní zkrátka zcela jinak. Možná jsem příliš zmlsaný Samsungy, Panasonicem GD87 či zmíněným modelem S55, ale zvonění M55 se mi moc nelíbí.

Na druhou stranu M55 zvládá stejně jako C55 běžné soubory WAV, v nichž je zde standardně nahrán zvuk divoké kočky, koně, vytí vampíra a zvuk starého telefonu. Zkrátka po zvukové stránce M55 je stejná jako C55, což je pro mne poměrně nemilým překvapením. Ti, kdož předtím neslyšeli stejnou melodii na kvalitnějším zařízení, nepochopí, o čem tu píšu, ti, kdož ano, budou mít s největší pravděpodobností názor stejný. Jen pro doplnění, vyzvánění jsou uloženy v adresáři Sounds, samozřejmě není problém je nahrát jinam.

Témata článku: Siemens, , Nokia 3650, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7250, Nokia 7650, Siemens M55, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i, Vybitá baterie, Modrý nádech, Velký, Doping, Marketingové označení, Test, Rychlé vytočení, Sto, Postranní tlačítko, Iridium, Light OS, Velký test