Siemens M65: drsná tvář, okované boty (test)

Siemens M65 bude po dlouhé době další model z kategorie tzv. outdoorových telefonů. Vydrží proto i trochu drsnější zacházení. Je to také první telefon z nové řady Siemensů. Přečtěte si jeho recenzi.

Drobnosti kolem dokola

Na bocích telefonu ani nikde jinde nejsou žádné další ovládací prvky. Například hlasitost hovoru se nastavuje pomocí joysticku. Na levém boku najdeme jen infraport. Na horní straně mobilu je otvor pro poutko, ve spodní části běžný systémový konektor. Aby do něj nenatekla voda, nebo nebyl jinak poškozen, lze jej chránit pryžovou zátkou, která bohužel není připevněná k telefonu, takže hrozí, že ji ztratíte. V obou horních rozích mobilu se pod oranžovým těsněním schovávají dvě červené LED diody. Podobně jako u Siemensu M55 blikají jako o závod a oznamují různé události (lze je i vypnout).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport • pryžová zátka systémového konektoru • horní hrana s otvorem pro poutko

Docela snadno můžete ztratit i krytku objektivu digitálního fotoaparátu, která je na zadní straně mobilu. Jde opět o pryžový chránič, který je jen tak zasunutý do konektoru externí antény. Trochu sice drží, ale stačí zatáhnout a gumová krytka je pryč. Pokud se nechystáte do opravdu extrémních podmínek, lze krytku vyměnit za plastový kroužek. Jeho funkce je pouze estetická, takže se klidně obejdete i bez něj – potom ovšem záda telefonu vypadají trochu nudně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Když nevyhovuje krytka, zadní stěnu ozdobí oranžový kroužek

Na Siemensu M65 najdeme ještě jeden odnímatelný prvek: excentr, který stahuje kovový rám. Abyste se dostali k baterii nebo kartě SIM, musíte tímto zámkem otočit o devadesát stupňů, vyjmout ho (a neztratit), vysunout telefon z rámu, sejmout zadní kryt a případně vytáhnout baterii. Zadní kryt je olemován pryžovým těsněním, aby se pod něj nedostala voda nebo vlhkost. Baterie je typu Li-ion, ale na hodnocení výdrže je zatím ještě brzo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odemykání kovového rámu 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail plechového rámu • sejmutý zadní kryt • pohled pod baterii 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail zadního krytu • na tomto obrázku je dobře vidět pryžové těsnění

Ovládání: starý známý Siemens

Způsob práce s telefonem se od starších modelů Siemensu nijak zvlášť neliší. Dvěma funkčním tlačítkům lze přiřadit dvě aplikace pro rychlé spuštění. Telefon se opět po krátkém stisknutí zeptá, jestli chcete aplikaci spustit, nebo máte zájem o změnu. Teprve druhým stisknutím nebo delším podržením tlačítka se aplikace otevře. Nevím, proč to není obráceně. Rychlé spuštění vybraných funkcí je možné přiřadit i číslicovým tlačítkům 2 až 9.

Stisknutím joysticku se dostanete do hlavní nabídky, funkční jsou ale i jeho čtyři směry. Směr dolů otevře telefonní seznam, doleva fotoaparát, nahoru nabídku vyzváněcích profilů a stisknutí směrem doprava menu doručených zpráv.

Hlavní nabídku tvoří matice ikon 3 × 3. Po označení kurzorem se aktivní ikona zvětší a na stavovém řádku se objeví popisek. Jednotlivé sekce lze rychle vyvolat stisknutím patřičného tlačítka 1 až 9, podobně lze používat číselné zkratky až do nejnižších úrovní.

 
Hlavní nabídka a styl menu dalších úrovní

Vnitřní paměť Siemensu M65 má kapacitu něco přes deset megabajtů. Stejně jako u jiných modelů je i zde běžná, logicky rozdělená adresářová struktura. Do paměti se dá dostat dvěma cestami. Volba Systém souborů v nabídce Extra vstoupí do kořenového adresáře, takže se dostanete i ke složkám Java, Debug a Misc, kde jsou různé systémové soubory. Z hlavní nabídky lze vybrat i možnost Vlastní soubory, kde jsou ve složkách vidět přímo uživatelská data: obrázky, videa, animace, zvuky, témata, masky, hry, aplikace a ostatní.

 
Informace o kapacitě paměti • uživatelské soubory

Nemám k dispozici software pro spolupráci s počítačem. Mohu se tedy zatím jen domnívat, že se z počítače do paměti telefonu dostanete stejně dobře jako u starších Siemensů. Rychlost telefonu nechci ještě moc hodnotit, počkejme s tím až na finální vzorek. Není to ale vůbec špatné.

Telefonování: outdoorový telefon musí být hlasitý

Zvuk při telefonování je špičkový, mohl být ale možná ještě malinko hlasitější, protože při outdoorových aktivitách nebývá vždy potřebné ticho. Kvalita zvuku hlasitého handsfree je trochu horší, telefon velmi skřehotá, rezonuje a skřípe.

  
Zadávání telefonního čísla • vytáčení čísla • chytrá funkce Siemensů: mezinárodní předčíslí

Jako u každého jiného Siemensu i u M65 si musíte vybrat, jestli chcete používat seznam na kartě SIM nebo adresář v telefonu. Do druhého jmenovaného se vejde tisíc vícepoložkových záznamů. Je velice podrobný, ke každé osobě můžete přidat následující údaje: jméno, příjmení, běžné číslo, telefon do kanceláře, na mobil, fax, e-mailovou adresu, přezdívku, číslo ICQ, ID WV, AIM. Jméno můžete přiřadit ke skupině, napsat k němu firmu, poštovní adresu (ulici, PSČ, město, zemi), lze také poznačit narozeniny a nastavit k nim připomenutí. K volajícímu můžete přiřadit i obrázek, který se při příchozím hovoru objeví na displeji. Nastavení individuálního vyzvánění u konkrétních osob chybí, zde lze využít jen skupiny volajících. V telefonním seznamu se vyhledává postupným zadáváním znaků.

  
Editace nebo zadávání jména do vnitřního seznamu telefonu • volba skupin volajících •
do seznamu lze zadat i datum narození

   
Vyhledávání v seznamu • detail jména • musíte si vybrat, jestli chcete SIM nebo telefon

Vedle přednastavených vyzváněcích profilů jsou dvě místa pro vlastní nastavení, jinak je ale možné uživatelsky upravit kterýkoli ze standardních profilů. Mód letadlo vypne telefon a nedovolí, aby se probudil ani kvůli nastavenému budíku nebo upomínce v kalendáři.

V profilech už nelze nastavit konkrétní vyzváněcí melodii, jak tomu bylo u starších Siemensů, volí se zde jen hlasitost, chování blikajících diod v rozích telefonu, vibrace, filtrování hovorů a podobné záležitosti. Vyzváněcí melodie se nastavuje centrálně. Zvláštní melodii můžete přiřadit osobám, které máte v seznamu, nebo také jednotlivým skupinám volajících.

 
Vyzváněcí profily • telefon k mnoha funkcím nabídne i nápovědu

Siemens M65 nabízí čtyřicetihlasou polyfonii pro přehrávání souborů MID, jako zvonění ale můžete nastavit i nahrávku ve formátu WAV. U testovaného telefonu byly však některé takové zvuky až nepříjemně hlasité.


Následující kapitolu začnu hodnocením funkcí pro práci se zprávami, budu se věnovat fotoaparátu a funkcím pro organizaci času.

Témata článku: Siemens, , Siemens M65, Běžné číslo, Šesté místo, Okov, Test, Armageddon, Chytrá funkce, Boty, Dlouhá textovka, Vlhké prostředí, Odolné provedení, Podprůměrná hodnota, Tvář, Kostička, Oko, TV +, Testovací vzorek, Jediný příjem, Mezinárodní předčíslí, Jednoduchá navigace