Siemens S40: stříbrný fešák s mnoha funkcemi (test)

Siemens S40 pochází původně z dílny Bosche. Proto je mobilům této značky velmi podobný. Nový model je nejen hezký, ale hlavně nadupaný funkcemi. Recenze plná hezkých obrázků.
Siemens S40 je bezesporu zajímavý mobil. Když nedávno Siemens koupil společnost Bosch, koupil s ní i dosud neuvedené a vyvíjené mobily, které se však už pod značkou Bosch na trh nedostaly. Aby se alespoň vrátily náklady na vývoj, ukázaly se světu pod jménem Siemens S40 a S42 – ten druhý model je funkčně stejný jako S40, jen má navíc kryt klávesnice a trošku odlišný vzhled.

Je to Bosch, není to Bosch?

To, že Siemens S40 není klasický mobil ze stáje této firmy poznáte velmi snadno už podle vzhledu. Kryt na sluchátko, tvar a ovládací klávesy jsou klasicky „boschovské“. Asi nejlépe lze vzhled tohoto mobilu přirovnat k mobilu Bosch 909 Dual S – je také stříbrný a má stejně modré podsvícení displeje (i když o dost tmavší). Rozdíl je samozřejmě ve velikosti, integrované anténě, části průhledného zadního krytu v modré barvě a funkcích. Zvětšil se také displej, který pojme o jeden řádek víc. Displej je plně grafický, kontrastní (úroveň kontrastu lze měnit z menu), má několik odstínů šedi a modré podsvícení. To sice dostačuje, ale přesto je slabé. Mám k němu stejné výhrady jako k podsvícení displeje u Nokie 6210, zde je však v noci displej čitelnější ještě o něco méně.

Mobil je velmi malý, má jen něco málo přes 11 cm na výšku, je také patřičně lehký – na váze ukazuje tolik co Siemens S35i. Podobnost není čistě náhodná – oba mobily mají baterii typu Li-Ion o prakticky stejné kapacitě. Ta udrží mobil naživu okolo třech dnů při běžném volání. Nabíjení trvá ale o něco déle než u S35i; zatímco u něj dobijete baterii za něco málo přes hodinu, u S40 je to o půl hodiny déle. Obě hodnoty jsou samozřejmě při zapnutém mobilu.

Na ovládání si musíte zvyknout

Trošku obtíže vám může činit ovládání. Pokud jste už někdy Bosch v ruce, budete asi nadšení – zůstalo totiž plně zachování. Pokud jsou vám ale Bosche cizí, budete nejspíš lehce zmateni. S40 má totiž dvě menu – jedno, kde mobil pouze nastavujete, do něj se dostanete pravým funkčním tlačítkem (zelené), a druhé, kde jsou všechny běžné funkce, jako psaní zpráv, přístup k WAPu apod. Do tohoto menu se dostanete stisknutím horní kurzorové klávesy, resp. horní části kurzorového dvojtlačítka. Na prvním místě tohoto menu je seznam uskutečněných hovorů, případně přijatých a zmeškaných, pokud nějaké máte.

Poznámka: Pokud reagujete na zmeškaný hovor, zmizí vám zmeškané číslo po skončení hovoru ze seznamu. Pokud nemáte v seznamu zmeškaných, volaných či přijatých hovorů žádné číslo, zmizí toto podmenu úplně z hlavního menu, takže vás neobtěžuje. Na prvním místě se pak nachází telefonní seznam.

Na mobilu nenajdete žádnou zbytečnou klávesu. Je zde kurzorová dvojklávesa podobně jako u Nokie 6210 nebo 6110, a dvě funkční klávesy, které zároveň plní funkci kláves pro zvednutí a položení hovoru. Klávesa po volání, resp. pravé funkční tlačítko slouží také pro vstup do menu nastavení, ale také pro zamykání mobilu. To se provádí dvojstiskem této klávesy a vzápětí mřížky. Stejně tak odemykání; výborná je možnost nastavit autozamykání, funkce, která třeba stále chybí Nokiím.

Celkový pohled 1   Celkový pohled 2   Celkový pohled 3  

Jak jsem už psal, horní část kurzorového tlačítka slouží pro vstup do hlavního menu, dolní pak pro vstup do telefonního seznamu. Levé funkční tlačítko (slouží zároveň pro odmítnutí a položení hovoru) pak má v pohotovostním stavu zajímavou funkci: zobrazí velké digitální hodiny, datum, den a číslo týdne. Funguje kupodivu i při zamknuté klávesnici a mobil údaje zobrazuje trvale do doby, než opět toto tlačítko stisknete. Je to docela fajn – nemusíte neustále koukat na poloprázdný displej s logem operátora; navíc v pohotovostní stavu je informace o datu a času hodně malá – „pidipísmenka“ se nachází v dolní části displeje.

Po straně mobilu je také další dvojtlačítko, které slouží při hovoru k zesílení a zeslabení reproduktoru, při psaní SMS k přepínání psacích režimů, v pohotovostním stavu má pak úplně stejný význam jako kurzorová klávesa.

Celkově musím ovládání hodnotit velmi kladně – trochu se podobá ovládání Nokií. Klasické mobily Siemens jsou na tom s ovládáním krapítek hůř, alespoň podle mého názoru. Ovládání je logické a u funkčních kláves vždy na displeji vidíte, jaký má daná klávesa aktuální význam. Co ale nemohu prominout, je klávesnice. Ta je velmi tuhá, klávesy jsou navíc z gumy. Jsou podobné jako u S35i, jen více kopečkovité – po chvíli budete mít od nich otlačené prsty. Psát na této klávesnici textovky tedy není žádný med. To je asi jediné minus na tomto mobilu – jinak je jeho provedení bezchybné.

Z boku

Pro EuroTel téměř bez konkurence

Funkce jsou velmi slušné – majitelé tarifních programů EuroTel zajásají nad podporou rychlých datových přenosů HSCSD. Ty nabízí přenosovou rychlost až 43,2 kb/s směrem k uživateli a 14,4 kb/s směrem od něj. Cena za minutu hovoru je 2,10 Kč, tedy velice lidová v porovnání s běžnými daty, které nabízí Paegas a EuroTel. V současné době je jediným mobilem, který tato data umí Nokia 6210, a případně, pokud se bavíme o PC kartách, také Nokia Card Phone II.

Pokud si mobil koupíte v prodejní síti EuroTelu, dostanete v základní výbavě také datový kabel. Pokud mobil koupíte jinde, budete bez něj. To by zase až tolik nevadilo, protože mobil má infračervený port; je tu ale jeden malý zádrhel. Jak nám sdělil Karel Čáp z českého zastoupení Siemense, infraport není schopen zvládat maximální přenosovou HSCSD, proto pro plné využití HSCSD potřebujete kabel. Bohužel, protože nejde o původní mobil Siemensu, nelze použít kabel, co se prodává ke starší řadě 35.

Velký seznam na kontakty

Další funkce jsou už docela typické – velký adresář na tisíc kontaktů vedle klasického seznamu na kartě SIM. Adresář je samozřejmě vícepoložkový, ke každému jménu si můžete uložit číslo domů, do kanceláře a mobilní číslo, dále fax a datové číslo, e-mail, adresu, narozeniny a poznámku. Listování v seznamu je pohodlné, hledání funguje jako u nových Nokií – přímo v seznamu píšete začáteční písmena a mobil postupně vyhledává patřičná jména. Po chvíli se navíc automaticky kontakt rozbalí a ukážou se všechny jeho položky. Každý kontakt můžete mít v některé ze skupin volajících, které nejsou přednastaveny – prostě si je vytvoříte sami. Skupiny se odlišují vlastním zvoněním.

Bohužel mobil nemá vyzváněcí profily, takže není možné filtrovat hovory podle situace, ve které se nacházíte. Veškerá nastavení vyzvánění včetně zapínání a vypínání vibrací se provádí v menu nastavení. Pokud potřebujete rychle vypnout všechny tóny, nebo je naopak zapnout, stiskněte klávesu Menu a poté ihned hvězdičku. Na displeji se objeví přeškrtnuté tóny.

Velký pamatovák!

Velmi dobře je udělán diář – má všechny vlastnosti, které od manažerského mobilu vyžadujete, snad jen kromě úkolů. U každé položky si můžete nastavit začátek, délku trvání, typ alarmu, zda se má ozvat předem a o kolik minut/hodin/dní, zda jde o budík apod. Události v kalendáři si můžete prohlížet buďto po dnech, nebo v týdenním přehledu, kdy na displeji vidíte graficky znázorněn celý týden. Na každém řádku je jeden den a podle černých čtverečků vidíte, v kterou hodinu máte schůzku a kdy máte volno. Bohužel, menu kalendáře není přeloženo zrovna nejlépe, takže orientace v něm je trošku zmatená.

Detail na klávesnici   Detail na baterii   Srovnání s Alcatelem OT 501  

Tancuje se kWAPík

Prohlížeč WAPu dodala do mobilu firma Phone.com, jeho vlastnosti jsou tedy úplně stejné jako u Alcatelů, Motorol nebo dalších mobilů Siemens. Nastavení WAPu a profilů provádíte v menu nastavení, vlastní připojení se pak nachází v hlavním menu. Zvláštní ovšem je, že se nastavení prohlížeče nachází v podmenu nastavení zpráv, kde by ho nikdo nehledal. Při wapování vidíte čtyři až pět řádků, podle toho, pokud jste si zapnuli nebo vypnuli zobrazení titulku stránky. Poslední řádek je vždy věnován aktuálnímu významu funkčních kláves.

Pozor na textovky

Velmi zvláštně se však píší textové zprávy. Máte celkem tři možnosti, jak psát. První je klasické cyklické psaní – pro klávesu B zmáčknete dvakrát klávesu 2. Pozor, mezera je na klávese s křížkem a velká a malá písmena se přepínají hvězdičkou – pro první velké písmeno stiskněte klávesu 3x (po napsání velkého písmena se automaticky píše malé), pro stále zapnutá velká písmena stiskněte hvězdičku 4x – další stisk velká písmena vypne. Bohužel, i když mobil po velkém písmenu píše malé písmeno (pokud mu to implicitně nezakážete), neumí po tečce opět přepnout na písmeno velké, jak to dělá např. Nokia 7110 nebo 6210.

Druhý způsob je tabulkový. Pokud zmáčknete jakoukoliv klávesu, zobrazí se na displeji malá tabulka se všemi znaky, které se na dané klávese nacházejí a vy volbou příslušné číslice znak vložíte. Výjimkou je klávesa s mřížkou, která píše automaticky mezeru a jednička, která ukáže seznam speciálních znaků rozdělených na několik obrazovek.

Poslední způsob je zapnutí T9 – mobil má celkem dvanáct jazyků, ovšem ani jeden z nich není čeština. Pokud mobil nezná slovo, můžete si ho vložit do paměti. Pokud je seznam vlastních slov plný, přemažou se ta nejméně používaná, nikoliv ta nejdříve vložená.

Mezi jednotlivými způsoby psaní přepínáte boční klávesou, mobil umí také pouze číselný režim. Není mu cizí ani odpočítávání zbývajících znaků a dokonce si můžete nastavit podpis pro SMS. V menu zpráv najdete nejen odeslané položky, ale také zprávy nachystané k odeslání, rozepsané zprávy (ty, které jste neuložili do paměti na SIM) a deset šablon. Zajímavé je bezesporu odpovídání na zprávy. Po přečtení zprávy z menu zvolte položku Přehrát, zpráva se začne editovat. Smažte text a začněte psát odpověď. Pravděpodobně se jedná o špatný překlad – v angličtině se totiž ukazuje správně Reply.

Displeje

Fajnový chlapík

Siemens S40 je špičkový mobil, který má velmi dobré funkce. Někomu může dělat potíže rozdělení menu na dvě, s odstupem času to ale považuji za dobrý nápad. Nepletou se nastavení s funkcemi výkonného menu. Vyzdvihnout musím špičkovou kvalitu reproduktoru, která je u mobilů Bosch pověstná; zejména když máte EFR, je druhá strana slyšet s krystalickou čistotou. Trošku však vázne kvalita podsvícení a materiál, z něhož jsou udělány klávesy. Jejich tuhé mačkání znepříjemňuje zejména psaná SMS. I přesto nelze jinak než mobil Siemens S40 doporučit; jedinou vráskou na čele budiž jeho vysoká cena.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Siemens S40
  • Cena: dotovaná EuroTel 13999 Kč, nedotovaná EuroTelu 18999 Kč, s aktivací 16995 Kč
  • Sítě: 900, 1800 a 1900 MHz
  • Rozměry: 112 x 44 x 27 mm
  • Hmotnost: 97 g
  • Baterie: Li-Ion 650 mAh
  • Pohotovostní doba: až 260 hodin
  • Doba hovoru: až 6 hodin
  • Paměť: 1000 jmen, ke každému jménu 9 položek, nemá paměť na SMS
  • Zvonění: 42 melodií plus 5 vlastních
  • Paměť na hovory: 10 přijaté, 20 zmeškané, odchozí závisí na kartě SIM
  • Další funkce a vlastnosti: časové funkce, budík, kalendář, diář, vícepoložkový telefonní seznam, záznamník na pět minut, datové přenosy 14,4 kb/s a HSCSD, data, fax, WAP, infračervený port, hardwarový modem, možnost synchronizace s počítačem přes dodávaný software, program pro ovládání mobilu, faxovací software
  • Základní balík: mobil, nabíječka, manuály, cédéčko s manuálem v PDF, softwarem pro synchronizaci s počítačem, počítačem pro editaci nastavení mobilu, psaní SMS apod., faxovací program, seznam příkazů AT, ovladač modemu a ovladač mobilu přes infračervený port
Diskuze (42) Další článek: Vyberte si nejlepší tarif EuroTelu II.

Témata článku: Siemens, , Nokia 6210 Navigator, Siemens S35i, Siemens S40, Jednotlivý způsob, MNO, Fešák, Vždy na displeji, Poslední řádek, Stříbrný, Základní balík, Malé písmeno, Str, Funkce, Test, F +