Siemens S45: jednička s hvězdičkou (test)

Siemens S45 je výborný mobil s téměř všemi manažerskými funkcemi, jaké byste dnes od mobilu očekávali. K plné dokonalosti, či spíše dorovnání se severskou konkurencí, mu chybí snad už jen datové přenosy HSCSD a e-mailový klient, který má Ericsson R520m či T39m navrch.

Poslední novinkou z díly německého výrobce byly mobily A35 a A36, které svými kvalitami lze řadit do té nejnižší třídy a posledním opravdovým manažerským mobilem byl model SL45. Ten jako jeden z prvních mobilů podporoval přehrávání MP3 (primát drží tuším korejský Samsung). Kromě toho se v SL45 poprvé objevila paměťová karta, na kterou si uživatel může nahrát již zmíněnou hudbu k poslechu, pět hodin poznámek, archivovat zprávy či ukládat data z počítače.

Opravdu malinký

Proč připomínám SL45? Nový S45 totiž lze jednoduše popsat jako SL45 v kabátku tmavě stříbrného modelu S35i. Ovládání a všechny dobré funkce tu jsou z SL45, chybí jen přehrávač a paměťová karta, která by mobil jen zbytečně prodražila. Vzhledem a integrovanou anténou je pak mobil podoben S35i – je však ještě více kulaťoučký, menší a lehčí. To samozřejmě přináší jak hodně výhod (mobil schováte kamkoliv a nikde nevadí), tak i určité problémy zejména pro majitele velkých rukou a prstů. Tlačítka jsou opravdu miniaturní a velmi blízko u sebe; naštěstí nejsou gumová jako u S35i, ale hezky tvrdá a stříbrná. Jejich zdvih je optimální, při zmáčknutí „ucítíte“ zřetelné cvaknutí, což mi právě u S35i chybělo. Počet překlepů v textovce se tak minimalizuje na velmi únosnou míru. Sám však příliš neuznávám nastávající trend maximální miniaturizace, klidně oželím nějaký ten centimetr i gram navíc, když to povede k pohodlnějšímu používání.

Displej mobilu je rozměry jen o málo větší než u S35i, ovšem informací se na něm zobrazí stejně; je to škoda, písmenka jsou leckde zbytečně velká a jejich zmenšením by se dal určitě jeden řádek textu přidat. V menu vidíte řádky tři, ve WAPu pět (mřížkou přepínáte mezi dvěma velikostmi písma) a při psaní a čtení textovky také pět. Neříkám, že je to málo, ovšem displej mohl být detailnější. Podsvícení je žlutooranžové a stejně jako u S35i poměrně slabé; SL45 zářila do tmy více.

Klasický Siemens

Menu je pro mobily Siemens klasické. Objevilo se poprvé u modelu S25 a mají ho všichni pokračovatelé. Novinkou pro majitele starší řady 35 bude velké kurzorové kulaté tlačítko, které supluje dřívější dvojklávesu vlevo pod displejem. Můžete pomocí něj vstoupit do menu i podmenu (pohyb vpravo), vrátit se o úroveň zpět (pohyb vlevo), nebo listovat položkami (pohyb nahoru či dolů). Kromě zeleného a červeného telefonku tu jsou také dvě funkční klávesy, jejichž význam v dané situaci je uveden vždy nad nimi na displeji. Sám považuji tento způsob ovládání za velmi povedený, prakticky postačí, když budete mít prst pouze na kurzorové klávese. Díky ní se dá velmi dobře pohybovat i při psaní textovky nahoru a dolů, což u řady 35 nešlo.

Tip: Pokud se chcete podívat, kolik dat jste přenesli přes GPRS při wapování, stačí v pohotovostním stavu pohnout klávesou vlevo. Lehce tak zjistíte, kolik za WAP platíte.

   

Kromě těchto funkčních kláves je na levém boku ještě dvojtlačítko pro spuštění hlasového vytáčení a seznamu profilů, vpravo pak tlačítko ovládající hlasový záznamník na tři minuty (poznámek může být i více). Podržením tlačítka začnete nahrávat nový záznam, jeho krátkým stisknutím přehrajete ten poslední. Levé dvojtlačítko lze použít i pro pohyb v menu.

Manažer k pohledání

Prakticky všechny funkce mobilu jsou standardní, najdete v něm vše, co byste v manažerském mobilu hledali. Kromě seznamu na kartě SIM tu je také vlastní adresář, který pojme až pět set kontaktů; škoda jen, že oba seznamy jsou oddělené. Do jednoho ze seznamu (záleží na tom, který seznam zvolíte jako implicitní po vložení nové karty SIM do mobilu) se dostanete stiskem kurzorového tlačítka dolů, do druhého pak např. klávesou pro rychlou volbu. A když jsme u toho, S45 stejně jako předchůdci umožňuje levé funkční klávese a číselným klávesám přiřadit některou z dostupných funkcí (zapnutí infra, adresář, psaní SMS, kalkulačku apod.). Podržením se funkce spustí, krátkým stiskem ji pak můžete změnit. Kromě toho máte v mobilu možnost nadefinovat si vlastní, rychlé menu (položka Oblíbené) pro deset funkcí. Pro pohodlí uživatele je tedy uděláno maximum.

Ale zpět k adresáři. Ke každému kontaktu si můžete, jak je dnes standardem, uložit více položek: firma, e-mail, čtyři čísla, ulice, PSČ, město, země a nějakou webovou adresu. Bohužel, kontakty nelze řadit do více skupin než do dvou – buď jej umístíte do skupiny VIP nebo nikoliv. Každá skupina může mít vlastní zvonění, funguje také filtrování hovorů v daném profilu: buď se dovolají všichni, nebo jen ti, co jsou v seznamu, případně pouze VIP. Dvě skupiny však nejsou žádné terno a Siemens by určitě měl zapracovat na zvýšení jejich počtu (rád bych např. odlišil skupiny kolegů z práce, rodinu, přítelkyni a ostatní volající).

Profilů vyzvánění je naopak osm, což je více, než využiji. Měnit můžete melodii vyzvánění pro skupiny a jeho hlasitost, vibrace, zapínat či vypínat podsvícení a nastavit velká písmena pro displej (hodí se pro zrakově handicapované uživatele). Měnit profil lze již zmíněným postraním tlačítkem, tedy rychle a pohodlně.

   

Hurá, máme českou T9

Poměrně dobře jsou zpracované textové zprávy – konečně je tu editor s českou T9, která se velmi dobře ovládá. Význam napsaného slova měníte pravým funkčním tlačítkem, mezera se píše jedničkou, interpunkční znaménka nulou, velká a malá písmena přepínáte hvězdičkou (a zároveň jí píšete některé znaky, např. závorky) a konečně mřížkou zapínáte a vypínáte T9. Mobil zvládá českou a polskou T9.

Mobil ale nemá vlastní paměť na SMS, alespoň ne v té podobě, v jaké bychom ji čekali. Pokud vám někdo posílá textovky, ukládají se postupně na kartu SIM; jakmile se zaplní, žádnou textovku už nepřijmete. Pokud je plná karta SIM, není také možné žádnou novou textovku napsat – odeslané se také ukládají implicitně na SIM. Textovku, kterou si chcete uložit, musíte přesunout do složky Archív (pozor, opravdu jde o přesunutí, ačkoliv se položka jmenuje „Kopírovat do Archivu“); a co mi doslova vadí, že daný záznam musíte pojmenovat! Implicitně se ukáže číslo nebo jméno odesílatele, pokud ale již v Archivu existuje, musíte záznam přejmenovat. Kapacita Archivu je 100 textovek.

Poznámka: Česká T9 funguje úplně všude, kde se zadává text, nejen v editoru zpráv, ale i při zadávání poznámek do kalendáře, názvu profilu apod.

Když jsem už zmínil Archiv – vzpomínáte si na mobil SL45? Uložené textovky se ukládaly na paměťovou kartu stejně jako další věci. Zde najdete také prohlížeč karty, ovšem neprohlížíte kartu, ale přímo paměť. V Archivu si tak můžete vytvářet další složky, přejmenovávat je a mazat. V prohlížeči jsou umístěny také další složky: seznam vyzváněcích tónů, obrázkům apod.

EMS ano, ale jen melodie

Siemens S45 je nejen prvním mobilem německého výrobce s GPRS, ale také prvním mobilem Siemensu, který podporuje EMS. Tento standard umožňuje zasílat animace, obrázky a melodie přes SMS. Bohužel, dle specifikace podpora EMS neznamená, že mobil musí automaticky umět všechno. Např. S45 umí posílat přes EMS pouze melodie (je definováno deset základních melodií, které S45 podporuje). Obrázky mají vlastní standard a posílají se podobně jako u starší řady 35 – do textovky se vloží text, který daný obrázek popisuje.

Měsíc, týden nebo den

U manažerského telefonu jsou ale nejdůležitější manažerské funkce. Mezi ně patří nejen zmíněný adresář, ale zejména kalendář a úkoly. Ano, S45 je první Siemens, do kterého si můžete ukládat úkoly. Jak se úkoly liší od běžných poznámek? Především tím, že si je můžete označit jako splněné, resp. dokončené; lze si také nastavit začátek úkolu (kdy se mu máte začít věnovat) a jeho konec (kdy má být hotov). Úkol můžete nejen zadat jako běžný text (poznámku či schůzku), ale také jako hlasový záznam. Stejně tak je možné zadat libovolnou položku do kalendáře. Typy záznamů jsou následující: poznámka, volání, schůzka, narozeniny a hlasová poznámka. Na všechny události se můžete podívat v grafickém přehledu –týdenní nebo měsíční. Povedený je rovněž budíček – můžete nadefinovat, ve které dny vás má budit; tj. lze si nastavit buzení např. jen v pondělí a středu. Škoda jen, že si nemůžete nastavit jiné buzení pro pracovní dny a jiné pro víkendy.

 

GPRS ano, ale s problémy

Konečně se ale dostáváme k nejpodstatnější novince tohoto modelu oproti těm předchozím: je to první mobil s GPRS v nabídce německého Siemensu. Přes tato rychlá data můžete wapovat, případně se připojit k Internetu z notebooku nebo stolního počítače. WAP pro mobil nedodala firma Phone.com, jak bývalo u Siemensů zvykem, Ale Openwave Systém. Proto se prohlížeč od těch ve starších Siemensech liší, i když jde spíše je o styl ovládání (podle mého názoru je trošku méně ergonomické). Při prohlížení si můžete nastavit dvě velikosti písma, při tom menším zobrazíte na displeji pět řádků textu plus jeden informační s významem funkčních kláves. WAP zvládá celkem pět profilů, v každém si můžete nastavit jak připojení přes klasická data, tak přes GPRS. To, zda se budete připojovat přes GPRS, závisí na tom, zda jste tuto funkci povolili v nastavení (tehdy na displeji mobilu vidíte v horním řádku ikonu GRPS; pokud je aktivní GPRS připojení, je ohraničena dvěma čárkami). Oblíbené stránky si můžete uložit do seznamu deseti položek, lze také uložit i aktuální stránka, nemusíte nic ručně vypisovat.

S mobilem se můžete připojit také k Internetu z notebooku či počítače, a to jak přes GSM data rychlostí 14,4 kb/s nebo již zmiňované GPRS. V balení najdete kromě cédéčka s potřebným softwarem také datový kabel, což lze jednoznačně pochválit. Škoda jen, že v době nabíjení nelze datovat, systémový konektor totiž slouží zároveň pro konektor nabíječky. Datování přes GPRS lze zprovoznit s programem GPRS Modem Assistant, ovšem musíte přejít to, že vás bude otravovat různými chybovými hláškami, zejména tou, že tento program není určen pro český systém apod. Na cédéčku jsou pouze verze pro anglické, německé, francouzské a italské Windows. Lze ale předpokládat, že ve finále bude možné tento program nainstalovat i na český počítač.

Synchronizace včetně češtiny

Na cédéčku jsou kromě manuálů k mobilům S45 a ME45 také dva programy: Data Exchange, který umí prozkoumat a upravit data v mobilu (již zmíněno v sekci prohlížeč karty) – můžete odsud kopírovat textovky, melodie, obrázky apod. Další program, Quick Sync, slouží k synchronizaci vašeho programu s kontakty a kalendářem (např. Outlook) a mobilu.

Quick Sync, zdá se, má také určité mouchy. Téměř při jakékoliv akci vás nezapomene počastovat neurčitou německou chybovou hláškou, po spuštění má nastaven prazvláštní font, který, aby byl čitelný, musíte v nastavení nejprve změnit. Program funguje podobně jako Fone Sync pro Nokii 7110. Načtete do něj data z mobilu (kontakty a kalendář), poté data z Outlooku, v Quick Syncu upravíte a nakonec je necháte zpětně zapsat do Outlooku či mobilu. Jak na to? U každého kontaktu nebo položky v kalendáři si můžete nastavit, zda patří jen do Outlooku, do mobilu nebo do obojího. Quick Sync pak automaticky zařídí zkopírování nebo smazání. Nejedná se tedy o synchronizaci v pravém slova smyslu, na druhou stranu nemusíte mít v mobilu všechny kontakty, co máte v Outlooku a naopak. Do Quick Syncu  se bohužel nenačítají úkoly, ty tedy nelze synchronizovat, což mě docela mrzí. Čeština se v mobilu zobrazuje správně, bohužel, přímo v mobilu ji psát nemůžete. Další malé minus; tato drobnost může odradit od koupi mobilu některé „češtinomilce“, kteří občas proplouvají našimi diskusemi.

Za dobrou cenu dobrý mobil

Siemens S45 je velmi dobrý mobil prakticky se vším, co potřebujete k práci. Jediné, co mi opravdu chybělo, byl e-mailový prohlížeč, ale to jsem pravděpodobně příliš zmlsán novými Ericssony. S45 je malý a lehký mobil, příjemně padne do menší ruky, dobře se ovládá. Původní cena uvedená v tiskovce Siemensu sice hovořila o ceně 13500 Kč s DPH, ale ani cena, za kterou bude prodávat mobil Celadon (15590 Kč), není nijak vysoká. Vzpomeňte si, za kolik se při uvedení na trh prodával funkčně slabší model S35i. S45 lze jednoznačně doporučit, a to nejen příznivcům této německé značky.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Siemens S45
  • Zapůjčil: Siemens ČR
  • Cena: 15590 Kč (Celadon Group)
  • Sítě: 900/1800 MHz
  • Rozměry: 109 x 46 x 20 mm
  • Hmotnost: 93 g
  • Baterie: Li-Ion, 840 mAh
  • Pohotovostní doba: až 300 hodin
  • Doba hovoru: až 360 minut
  • Displej: 6 řádků, žlutooranžové podsvícení
  • Paměť: 500 míst pro kontakty, vícepoložkový seznam, archív na 100 zpráv
  • Paměť na volání: 10 míst pro zmeškané, 10 pro volané a 10 míst pro přijaté hovory
  • Počet zvonění: 38 + 4 vlastní
  • Funkce, které mobil podporuje: časové a datové funkce, budík, stopky, minutka, minutové pípání, vibrace, skladatel melodií, posílání obrázků, EMS, skupiny volajících (VIP), profily vyzvánění, kalkulačka, převod měn, česká T9, hry, kalendář (50 míst), upomínky, úkoly, synchronizace s PC, hlasové vytáčení a ovládání, hlasité handsfree, diktafon (3 minuty), WAP, datové přenosy 14,4 kb/s, GPRS, hardwarový modem, infračervený port
  • Funkce, které mobil nepodporuje: HSCSD, e-mailový klient, webový prohlížeč, Bluetooth

 

Diskuze (90) Další článek: Japonská vláda dotuje vývoj mobilů 4. generace

Témata článku: Siemens, , Siemens S45, Test, Jednička