Siemens S55: po roce změna na trůnu (velký test)

Je to nejvybavenější mobil, který na prvním místě mobilní hitparády nahradil Sony Ericsson T68i. Oproti tomu se ale hned po uvedení prodává za velmi výhodnou cenu. Siemens S55 si rozhodně zaslouží mimořádně podrobnou recenzi s více než stovkou obrázků.

Siemens kolem dokola

Stříbrným kolébkovým tlačítkem na levé straně telefonu se při hovoru reguluje hlasitost, v klidovém stavu tento ovladač slouží pro rychlou změnu vyzváněcích profilů a aktivaci hlasového ovládání/vytáčení. Rozměrově stejné tlačítko vpravo ovládá diktafon a záznamník hovorů. Toto tlačítko je velmi citlivé a při dotyku hned začne nahrávat. Že by Siemens zapomněl na stejný problém starého Siemensu S10?

 
Citlivost bočních tlačítek nevadí u ovladače hlasitosti hovoru, časté nahrávání
vám ale asi poleze na nervy

Na boku telefonu najdete oválné okénko infraportu a na spodní plošce nový konektor. Vypadá velmi podobně jako dříve, je ale užší; stejně jako u modelu C55. Co to znamená? Bude potřeba nové příslušenství. I když Siemens má v servisech k dispozici redukci mezi oběma typy konektorů, není jisté, jestli se bude prodávat; nejde o jednoduchou součástku, ve které by se pouze napřímo propojily kontakty. Na zadní ploše telefonu najdeme ještě zdířku pro připojení externí antény a dva otvory v krytu baterie určené pro provléknutí poutka.

 
Nový menší konektor • zdířka pro externí anténu a dva otvory
pro provléknutí poutka
 

Baterie a pár slov k výdrži

Pod krytem baterie (nebojte se a zaberte nehtem) se skrývá baterie Li-Ion velmi podobného tvaru jako dřív. Potom si ale všimnete nového uchycení. Zatímco dříve se akumulátor mohl ve svém uložení pohyboval, nyní je upevněn západkou. Pod baterií je za plechovým lemem uchycena karta SIM, kterou lze snadno vyjmout a vrátit zpět.

 
Baterii drží západka  ke kartě SIM je snadný přístup 

V recenzích se málokdy svěříme s reálnou výdrží telefonu a ani tentokrát neuděláme výjimku. Raději počkejme na zkušenosti vlastníků Siemensu S55, kteří se – věřím – ozvou v diskusi. Ačkoli v tomto případě máme k dispozici finální českou verzi firmwaru (05 z 25. listopadu), při testování se s telefonem dělají psí kusy a způsob používání rozhodně neodpovídá praktickému životu s mobilem (několikrát jsem nabíjel už po čtyřiadvaceti hodinách).

Sám Siemens udává pohotovostní dobu až dvanáct dnů, dobu hovoru při ideálních podmínkách odhaduje až na šest hodin. Jedna minuta hovoru zkrátí pohotovostní dobu o 30-60 minut, místo jedné minuty podsvícení displeje byste vydrželi půl hodiny (!) v pohotovosti navíc. Akumulátor se za provozu plně nabije asi za dvě hodiny. Se Siemensem S55 můžete telefonovat v Evropě i Americe, podporuje frekvence 900, 1 800 a 1 900 MHz.

Displej a jeho barva

Displej Siemensu S55 je kritizován od první chvíle, kdy se telefon někomu dostal do ruky. Kritika je vcelku oprávněná, protože Siemens v době, kdy jsou běžné displeje s tisíci až deseti tisíci barvami, pro svůj vlajkový model zvolil displej, který zobrazí jen 256 barev. Stejný displej se dal před rokem odpustit prvnímu barevnému Ericssonu T68, dnes jsme ale už opravdu dál.

 
Prázdný displej • logo operátora • barevná tapeta na pozadí

Horším handicapem než počet barev je ale rozlišení displeje. Výsledný dojem z mřížky 101 x 80 je o dost horší než u současných barevných Nokií, Samsungů nebo Panasonicu. Svoji roli hraje i docela velké písmo, které Siemens použil. Při psaní textových zpráv jsou k dispozici čtyři řádky, při čtení SMS a při práci s WAPem až šest řádků.

V e-mailovém prohlížeči je možné při čtení zpráv zmenšit písmo a na displej se potom vejde sedm řádků. Proč tuto možnost nenajdeme i u textových zpráv? Snad to opraví další verze softwaru. Siemens je známý tvořivým přístupem a zlepšováním možností v jednotlivých softwarových verzích. Když budeme dostatečně křičet, možná se něco stane.

 
Siemens v menu nabídne pouze zvětšení znaků

Kvalita displeje je jinak dostatečná. Stejně jako u jiných „barevných“ mobilů sice bez podsvětlení skoro nic nevidíte a pasivní technologie trochu zužuje úhel, pod kterým se lze na displej dívat, tyto drobnosti ale mobilním telefonům zatím odpusťme.


Hrubý displej a 256 barev dnes neoslní

Displej Siemensu S55 je dostatečně podsvětlen, nelze však nastavit interval, po kterém podsvětlení zhasne. Displej se standardně začne šeřit po patnácti sekundách. Úroveň podsvětlení lze nastavit v deseti úrovních a je pravděpodobné, že nižší hodnoty budou mít pozitivní vliv na výdrž telefonu. Nastavitelný je rovněž kontrast displeje.

Obrázky a animace

Grafika na displeji Siemensu S55 je téměř stejná jako na starších telefonech: jméno operátora, které lze v nastavení nahradit obrázkem, v horním řádku jsou ikony síly signálu a stavu baterie, indikace infraportu a GPRS, dole pod časem a datem aktuální význam dvou funkčních kláves.

Kromě zmíněného loga operátora lze na pozadí displej „nalepit“ tapetu – barevný obrázek, klidně fotku, kterou třeba stáhnete z WAPu, nebo ji do telefonu dostanete z počítače. Po určité, nastavené době se na displeji místo tapety může objevit spořič. Máte na výběr mezi skutečným spořičem, který opravdu šetří energii a ztmaví celý displej (až na název operátora), mezi analogovými hodinami ukazující aktuální čas, anebo můžete opět vybrat libovolný obrázek. Ale pozor, tentokrát nemusí být statický, do Siemensu lze nahrát a použít běžný animovaný GIF. Kromě tohoto formátu telefon podporuje ještě formáty JPG, BMP a PNG.


Animovaný spořič displeje

Kde najít obrázky a animace? Zkuste tyto adresy na německém serveru Siemens Info:

Nemáte-li počítač a přesto chcete nějaký obrázek, využijte WAP. Navštivte například server Esato (www.esato.com, wap.esato.com), kde je velká sbírka tapet a nic si nedělejte z toho, že jsou určeny hlavně pro Sony Ericsson. Fungují i se Siemensem a dalšími barevnými mobily. Vyberte si obrázek, stiskněte na něm zelené tlačítko telefonu a zvolte položku 8: Ulozit Obr. Obrázky, které mají větší rozlišení než zvládne displej, se automaticky zmenší tak, aby bylo všechno vidět.


následující kapitole článku se zaměřím na ovládání telefonu, na styl a rychlost menu. Hlavním tématem budou ale možnosti Siemensu S55 při telefonování.

Témata článku: Siemens, , Motorola T720, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S45i, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Změna, Zvláštní zvonění, Velký, Trůn, Největší díl, Jmenovka, Hlavní položka, Trojí stisk, Velký test, Malá varianta, Barevná tapeta, Instalační sada