Siemens S55: po roce změna na trůnu (velký test)

Je to nejvybavenější mobil, který na prvním místě mobilní hitparády nahradil Sony Ericsson T68i. Oproti tomu se ale hned po uvedení prodává za velmi výhodnou cenu. Siemens S55 si rozhodně zaslouží mimořádně podrobnou recenzi s více než stovkou obrázků.

O novém manažerském telefonu Siemensu pětapadesátkové řady se šuškalo už řadu měsíců před oficiálním uvedením na konci října. Měl nabídnout vše, co uživatele mobilu může napadnout, a jak zjistíte na konci této dlouhé recenze, nakonec opravdu prakticky úplně všechno nabídnul. Podle naší redakční metodiky pro srovnávání mobilních telefonů to je nejvybavenější telefon současnosti.

 

Recenze je velmi dlouhá, proto jsme ji rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

   

Design: Siemens na každý pohled

Hned první mrknutí určí původ telefonu. Zakulacená vajíčka dělá už nějakou dobu právě Siemens a S55 neomylně prozradí práci jeho designérského týmu. Na každém centimetru najdete nějaký oválný prvek: sluchátko, okraj kolem displeje, křížové tlačítko, hranice klávesnice ... Siemens S55 ale na druhou stranu není tak přehnaně kulatý jako telefony nižších tříd stejné značky, design je navíc oproti předchůdci S45 hodně vylepšen a rozhodně nebudete mít pocit, že v ruce nedržíte nový telefon.

 
Všechno jej kulaté

Siemens S55 je v prvé řadě menší než starší S45. Nemám na mysli žádné neviditelné rozdíly, na výšku se novinka smrskla téměř o celý centimetr a několik milimetrů ubylo také z šířky a tloušťky. Odtučněný telefon má také nižší hmotnost; i když zde jen o kapku, z 93 gramů se dostal na 85.

 
Siemens S55 je velmi malý telefon, téměř nachlup stejný jako
Sony Ericsson T68i, který mu bude nejvíc konkurovat
 

Kryt telefonu není výměnný a i když je kompletně vyroben z plastu, nijak nevrže a zdá se, že by tento stav mohl vydržet uspokojivě dlouho. Slabším, nebo lépe řečeno zatím nejistým konstrukčním prvkem je kryt baterie. U Siemensu S45 se prohýbal, pohyboval a vrzal, bylo nutno podkládat jej papírky – a snad právě proto Siemens u S55 použil jinou konstrukci. Kryt je opět skořepina, která se několika západkami uchytí do těla telefonu. Zatím drží jako přibitá a uvidíme, co s ní provede čas.

 
Kryt baterie Siemens vyřešil jinak

Kromě barevné varianty, kterou máme k dispozici, bude Siemens svůj nový S55 nabízet ve verzi s tmavší klávesnicí a světlejším krytem. Setkal jsem se s názorem, že hezčí by byl telefon s jednobarevným krytem místo současného trochu strakatého vzezření (kryt baterie má jinou barvu než okolí), ale co člověk, to jiný vkus.

  
K dispozici máme verzi se světlejší klávesnicí a tmavším krytem,
bude však existovat ještě jedna barevná varianta

Klávesnice: experiment?

Takovou klávesnici jako na S55 na žádném jiném Siemensu nenajdete. Z malých oválných tlačítek, které sice u posledních modelů byly lepší než dřív, ale ani přesto se nedaly s čistým svědomím stoprocentně chválit, se stala rozměrná plocha rozsekaná do jednotlivých kláves. Velkoplošná tlačítka se ovládají lépe než malé oválky, ovšem podobně jako u přestylovatělé Nokie 7210 designéři Siemensu překřičeli vývojáře, kteří se starají o ergonomii. Klávesy totiž nejsou uspořádány v pravoúhlé matici, ale vepsány do oblého útvaru a směrem dolů se zmenšují. Výsledek sice není tak nezvyklý jako v případě zmíněné Nokie, přesto se s ním ale musíte smířit.


Tlačítka v rozích klávesnice jsou poměrně malá

Jednotlivé řady kláves jsou pod sebou uspořádány do kaskády a jejich převýšené hrany dobře vedou prst. Hmatem poznáte, kde právě jste; tedy alespoň ve vertikálním směru - na jedné řadě to už bude horší. Osobně sice s psaním na S55 nemám problémy, u svých známých jsem se ale setkával s názory, že tisknou dvě tlačítka najednou, že klávesnice není vůbec dobrá.


Řady tlačítek nejsou v jedné ploše

Velmi mi vadí, že na nejpoužívanější tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem zbylo jen malé místo v rozích těsně u displeje. Na rozdíl od ostatních kláves jsou tato dvě tlačítka plně zapuštěna a navíc je lze stisknout jen ve spodní části. Na ně si opravdu stále nemohu zvyknout a zde si Siemens zaslouží kritiku; tohle nevymyslel dobře.

 
Největší výtkou k novému Siemensu je umístění a tvar tlačítek se sluchátky.
Musíte je navíc stisknout mimo vyvýšený "zub", jinak nezareagují
 

Pro práci v menu slouží oválné čtyřsměrné tlačítko, které by podle mého názoru v příštím modelu klidně mohlo být i mačkací jako joystick. Dvě funkční tlačítka po obou stranách jsou snadněji přístupná než na starším Siemensu S45, kde se pletla se „sluchátky“. Určitě bych ale přivítal trochu méně ostré hrany, nyní tlačítka řežou do prstu. K levému tlačítku si můžete sami přiřadit funkci z předpřipraveného seznamu.


Funkční tlačítka se už nepletou s klávesami se sluchátky

Dobrý tip: naučte se v pohotovostním stavu využívat čtyřměrné tlačítko. Šipka dolů otevře telefonní seznam, šipka doleva ukáže přenesená data, delší podržení šipky nahoru aktivuje hlasové vytáčení nebo ovládání, šipkou doprava se dostanete do hlavního menu.


Množství přenesených dat
(displeje nejsou ve skutečnosti tak zakulacené, příčinou je zkreslení objektivem fotoaparátu)
 

Jak se píše na Siemensu?

Podle mého názoru se na šedé části klávesnice s čísly se píše poměrně dobře. Stisknutí tvrdého tlačítka uslyšíte i zřetelně ucítíte. Neměl jsem problémy s rozpoznáním stisknutí, které Rosťa Kocman popisoval v preview na Mobil.cz. Musel jsem si jen trochu zvyknout, že tlačítka jsou docela daleko od sebe a snažit se je tisknout uprostřed nebo na vnějším okraji; při stisknutí vnitřního okraje někdy nezareagovala. Stříbrná funkční tlačítka při používání slabounce vržou, jakoby pod nimi bylo pár zrnek písku; snad to časem přejde.


Na obrázku je dobře vidět kaskádové uspořádání tlačítek

Podsvětlení klávesnice mohlo být lepší. Funkční tlačítka svítí jen trochu po obvodu, u číslicových tlačítek byly zvoleny snad jen dvě světelné diody a s tímto vybavením prostě nelze dosáhnout rovnoměrného podsvětlení. Nejvíc září tlačítka 7 a 9, pod ostatní klávesy se dostalo podstatně méně světla.

Stejně jako u starších Siemensů lze číslicovým tlačítkům přiřadit rychlé spuštění nastavených funkcí. Nemůžete si zvolit libovolnou funkci z menu, musíte vybírat z předpřipraveného seznamu téměř čtyřiceti položek. Rychlá volba se potom provede delším podržením příslušného tlačítka.


Myslím si, že pro psaní je
klávesnice velmi slušná


Článek ještě neskončil, před vámi jsou další kapitoly. Hned v té následující dokončím popis ovládacích prvků telefonu, zmíním se o výdrži. Hlavním tématem ale bude displej - je opravdu tak špatný, jak se všeobecně traduje? (Když vydržíte, v dalších kapitolách si budete moci na vlastní uši poslechnout, jak zní polyfonické vyzvánění telefonu.)

Témata článku: Siemens, , Motorola T720, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S45i, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Barevný obrázek, Test, Velký test, Objektivní hodnocení, Největší díl, Hlavní položka, Jediné jméno, Malé místo, Trojí stisk, Bugatti, Trůn, Určité data