Siemens S55: prvenství si zaslouží (zkušenosti)

Siemens S55 používám už déle než měsíc a za tu dobu jsem se s ním dokonale sžil. Jaký Siemens S55 je a proč jde o nejlepší mobil současnosti?

Nemá smysl opakovat to, co již napsal Marek Lutonský ve své sedmistránkové recenzi, proto se nebudu zabývat ani popisem vzhledu, technickými parametry nebo přesným popisem funkcí. Článek s delšími zkušenostmi se totiž zaměřuje pouze na mé různé postřehy, které jsem za dobu používání mobilu získal. Tento článek, který je kratší než Markova recenze, můžete brát také jako můj názor na tento telefon. Částečně jsem jej vyjádřil už v duelu tohoto mobilu a T68i.

Tři dny vydrží

O vzhledu mobilu nemá smysl psát, je to stále stejné vajíčko, na jaká jsme si u Siemensů už dávno zvykli. Líbí se mi, že je mobil malý a lehký, ačkoliv některým bude právě velikost vadit – já mám naštěstí malé ruce a úzké prsty, takže mi velikost připadá tak akorát. I přes malou velikost baterie vydrží mobil dostatečně dlouho, abyste mohli v klidu odjet na dvoudenní služební cestu; někdy vydrží i tři dny.

 
Tradiční vajíčko... 

Vzhledem k tomu, že je baterie schována pod krytem, naskýtá se otázka, jak dlouho vydrží kryt bez náznaků vrzání. Bohužel, už zhruba po týdnu se objevila lehká vůle, pravděpodobně zapříčiněná častou výměnou karet SIM, takže kryt lehce vrže. Na druhou stranu to není tak hrozné, aby musely přijít na řadu různé papírky jako vycpávka. Zůstane-li vrzání v těchto mezích, bude vše v pořádku.

 
Kryt už trošku vrže.

Rozpaky z displeje 

Už v recenzi a v článku srovnávajícím S55 a T68i jsme psali, že displej je asi nejméně povedená věc na tomto modelu. Má docela silný rastr, jednotlivé body jsou příliš dobře vidět. Barvy utíkají do teplých odstínů a bílá je spíše žlutá. Rovněž 256 není příliš mnoho, taková fotografie na displeji opravdu nevynikne a mnohdy ani nepoznáte, na co vlastně koukáte. Až by se skoro zdálo, že barevný displej je zbytečný; není – mobil umí MMS, takže barevný displej se zužitkuje minimálně zde v kombinaci s dodávaným foťáčkem.

   
Displej není nic moc.

Ergonomie klávesnice pokulhává

Klávesnice má kaskádovitý charakter a kromě toho jsou tlačítka nalepena těsně na sebe. Okrajové klávesy jsou menší než centrální, což je sice poměrně estetické, ale nepříliš ergonomické. Klávesy je nutné stisknout na hranách, jinak zkrátka nezareagují. Na to se dá v pohodě zvyknout, stačí pár dnů „tréninku“ a jste doma. Co mi ale vadí více jsou ostré hrany funkčních kláves a zapuštění kláves s červeným a zeleným sluchátkem. Kvůli tomu se docela špatně mačkají, zejména s červeným tlačítkem je potíž, pokud držíte mobil v pravé ruce.

 

 
Klávesnice není příliš ergonomická, ale zvyknete si.

Hlavní ovládací prvek mobilu je čtyřsměrová kurzorová klávesa, stejně jako na modelech řady x45. Tento styl ovládání mi vyhovuje, možná se tu ale mohl objevit joystick, který by eliminoval některé nedostatky Nokie 7650 (klouzání) a Sony Ericsson T68i (přílišná lehkost pohybu usnadňující úklepy). Klávesnici ale jako celek hodnotím docela kladně, ostatně člověk si zvykne prakticky na všechno.

Stejně jako u starších Siemensů se mi i zde líbí možnost přiřadit v pohotovostním stavu jednotlivým číselným klávesám různé funkce, nejen volání čísel ze seznamu. Na dvojce mám zapnutí Bluetooth, na trojce infra a na čtyřce GPRS. Pětka zase volá moji přítelkyni. Rychlou volbu můžete také definovat levé kontextové klávese, kde mám psaní nové zprávy. Kromě toho má S55 také vlastní menu, do něhož se dostanete z hlavní obrazovky běžného menu; sem si můžete přidat další důležité funkce.

Je rychloučký!

Ovládání menu a celkové ovládání funkcí mobilu je celkem pohodové, všechno je krásně rychlé. Jak jsem psal už výše, nesedí mi umístění červené klávesy, která souží také pro návrat v menu o úroveň zpět – je totiž hodně zapadlá a špatně se mačká, když ovládáte mobil pravou rukou. V levé ruce je to v pořádku. Provedení menu je standardní, zejména další úrovně, kde jsou položky vypisovány texty pod sebou – znáte ze starších modelů. Nová je ale první úroveň, kde je devět ikon rozděleno do matice. Kvůli kvalitě displeje nejsou ikony příliš kvalitní a snaha je vyhladit přišla vniveč. Podtrženo a sečteno, ovládání je docela povedené, i když se určitě najdou mobilu, které jsou na tom z hlediska ergonomie lépe.

 
Menu je docela obvyklé.

Témata článku: Siemens, , Siemens S55, Sony Ericsson T68i, Zvláštní zvonění, Prvenství, Přesný popis, Zkušenost, Skupina volajících, Disketa, Teplý odstín, Metallicy