Siemens S55 versus Sony Ericsson T68i: duel

U recenze Siemense S55 jste se mnozí ptali, zda je mobil lepší či naopak horší než Sony Ericsson T68i. Protože vás tabulka srovnávající parametry zjevně neuspokojila, pokusím se v tomto článku srovnat tyto mobily nejen podle funkcí.
Kapitoly článku

Poznámka: Tento neporovnává zcela všechny vlastnosti a funkce obou mobilů, snažil jsem se uvést jen ty, které jsou pro běžné používání nejdůležitější. Pokud vás zajímá cokoliv jiného nebo máte doplňující otázky, využijte naši diskusi.

Sony Ericsson T68i je následníkem mobilu Ericsson T68m, který byl na český trh uveden v závěru roku 2001. Na jaře 2002 byl vylepšen o nové funkce, dostal nový kabátek a zároveň byl prvním mobilem společnosti Sony Ericsson, která se zformovala v říjnu 2001 z mobilní divize švédského Ericssonu a japonského giganta Sony. Dlouhou dobu, resp. až do uvedení Siemense S55, byl T68i nejvybavenějším mobilem na trhu, alespoň podle srovnávací tabulky časopisu Mobility. Rozdíly ve funkčnosti ale nejsou nijak dramatické, nejvyšší příčku dobyl S55 pouze o jediné procento. Pojďme se tedy podívat na rozdíly mezi telefony – snad vám pomohou se rozhodnout, který mobil budete nosit v kapse.

Rozměry a provedení

Ačkoliv podle přesných čísel jsou oba mobily prakticky stejně velké, při porovnání okem se zdá, že S55 je menší. Mohou za to oblé tvary „vajíčka“, zatímco T68i má tvar spíše kvádru. S55 proto působí subtilněji, nicméně vzhledově dávám přednost spíše T68i. Jeho barevné provedení je vyváženější, lépe na mne působí i jeho design. S55 je příliš podobný svým předchůdcům, navíc mne nijak nezaujalo provedení a tvary tlačítek. Hmotnost obou mobilů je rovněž až na pár gramů stejná, zde rozdíly nehledejte.

 

 
Nahoře S55, dole T68i

Oba mobily mají velmi kvalitní provedení, jsou pevné ve zkrutu a nevržou. Jediným kritickým místem je tradičně uchycení baterie. T68i nepoužívá samostatný kryt, baterie je jeho součástí. Toto řešení bývá obecně lepší, nicméně baterie nesedí zcela pevně a je možné ji „zamáčknout“. Naštěstí u toho nevydává žádné zvuky a při běžném psaní se to nestane. S55 má samostatný kryt, který při psaní po zhruba 14 dnech lehce vrže; zatím velmi slabě a já doufám, že horší už to nebude. Řešení T68i považuji celkově za lepší.  

 

 
Baterie u S55 je pod krytem, u T68i je přímo v krytu

Displej

Už při prvním seznámení se Siemensem S55 jsem psal, že mne displej nijak nenadchl a že jeho kvalita je o něco horší než na T68i. Rozlišení je sice stejné, 101 x 80 bodů, oba displeje zobrazí 256 barev, ale celkově je S55 slabší. Bílá jde hodně do žluté a celkově je displej laděn do teplých barev; na T68i je bílá věrnější. Stejnou fotografii zobrazí S55 v horší kvalitě než T68i a kromě toho se zdá, že displej S55 má hrubší rastr. Trošku se nepovedlo také základní menu, kde se Siemens snažil vyhladit ikony – výsledek ale není nijak dobrý, ikony působí velmi neostře a podivně. Zkrátka T68i i přes své stáří má displej kvalitnější, ačkoliv nemá podobně jako S55 možnost nastavit úroveň jasu. Bod pro T68i.

Poznámka: Pokud chcete porovnat kvalitu displejů, nesmíte tak činit na základě fotografií. Displeje mají různé velikosti, protože byly foceny a upravovány pokaždé v jiné době.

   

 
Nahoře displeje S55, dole T68i

Menu a ergonomie

Oba mobily se ovládají velmi dobře, a i když způsob ovládání je u každého mobilu odlišný, zvyknete si docela rychle. Celkově hodnotím lépe ovládání T68i, protože má pětisměrový joystick. Na druhou stranu je mobil velmi pomalý, i běžný pohyb v menu je občas utrpení. Pomalé je i listování v seznamu jmen nebo v seznamu textovek, a to nemluvím o psaní SMS, u něhož si vypijete čaj o páté. Oproti němu vede S55 na celé čáře. Bod pro S55.

 

 

Klávesnice

Kvalita klávesnice se projeví nejvíce při psaní textových zpráv. Pokud si odmyslím pomalost SE T68i, je jeho klávesnice lepší. Tlačítka jsou sice malá, ale dostatečně daleko od sebe, takže se na dobře „trefuje“. Klávesy jsou z tvrdého materiálu, jejich stisk je ovšem trošku tužší, nicméně jistý. S55 oproti tomu má klávesy rozměrnější, ale hned vedle sebe. Tlačítka navíc mají různou velikost a je nutné je stisknout na hranách, jinak mobil nezareaguje. Kapitolou sama pro sebe jsou malá a zapuštěná tlačítka pro zvednutí a položení hovoru, kvůli nimž se stává trošku nesnadný pohyb v menu – červené tlačítko slouží pro návrat o úroveň zpět. Mobil se mi proto ovládá lépe v levé ruce, protože tak je červené tlačítko palcem lépe dostupné. Bod pro T68i.

  ¨

 
Klávesnice S55 (nahoře) je kaskádovitá a klávesy jsou nalepení na sobě,
u T68i volně „dýchají“

Témata článku: Ericsson, Siemens, Sony, Sony Ericsson, , , , , Siemens S55, Sony Ericsson T68i, Nový kabátek, Jediné procento, Son, Eri, Metallicy