Siemens S65: hledáte mobil pro práci? (velký test)

Siemens S65 je již velmi dlouho očekávaná manažerská jednička německého výrobce. Je seriózní a konzervativní. Kromě toho, že je bohatě nabitý funkcemi, má také vestavěný megapixelový fotoaparát a slot pro paměťovou kartu.

Organizace času

Že nebude vadit, když sem překopíruji text, který jsem o organizaci času napsal k Siemensu CX65? U modelu S65 je totiž všechno do puntíku naprosto shodné a potřetí se mi do popisování úplně stejných věcí nechce.

V telefonu je jeden opakovaný budík, u něhož si lze vybrat, ve kterých dnech se má ozvat a kdy vás má nechat spát. Pokud nenastavíte vyzváněcí profil Letadlo, budík se ozve i v případě, kdy je telefon vypnutý. Trochu sem patří i možnost nastavit čas automatického vypnutí telefonu. Nevýhodou ale je, že se mobil nedokáže podobně sám zapnout. Při zapnutí mimochodem musíte ještě jednou potvrdit, že to myslíte vážně – prostě jako u ostatních Siemensů.

   
Měsíční zobrazení s nastavenou událostí • týdenní náhled • detail dne • seznam všech schůzek

Kalendář na nových telefonech se mi velmi líbí. Na rozměrný displej se vejde celý měsíční pohled a k tomu ještě zůstane místo pro informace o schůzkách v daném dni. K dispozici je i týdenní zobrazení s podobnými vlastnostmi a také denní detail, kde jsou události uspořádány po hodinách. Do kalendáře se vejde tisíc položek, což je dostatečné i pro synchronizaci s Outlookem. V případě potřeby je možné starší události až do nastaveného data smazat.

Při vkládání nových událostí máte na výběr několik druhů položek:

  • Memo: textová poznámka, kde zadáte popis, místo, datum začátku a konce, čas začátku a konce, možnost zvolit „celý den“, připomenutí v čase nebo v nastaveném předstihu, opakování (denní, týdenní, měsíční, roční).
  • Volání: vložíte telefonní číslo, na které budete chtít zavolat; další údaje jsou stejné jako u typu Memo.
  • Setkání: jsou zde stejné údaje jako u typu Memo.
  • Hlasový zápis: k poznámce se vloží nahraná poznámka. Bohužel lze ale vybírat jen mezi „hotovými“ nahrávkami, přímo z kalendáře není možné vytvořit nový záznam. Další položky jsou stejné jako u Memo.
  • Narozeniny: zadáte jméno, datum narození a čas připomenutí. Upomínka se ale ozve přímo v daný den, hodila by se sem možnost nastavit upozornění v předstihu.
  • Dovolená: tato položka dovolí zadat pouze datum začátku a konce. Přestože je grafický kalendář velmi přehledný, často se bude hodit obyčejný textový přehled schůzek seřazený podle termínu. V nabídce jsou i úkoly, kterým lze přiřadit prioritu a označit, jestli jsou hotové. Podobně jako v kalendáři lze i zde volit mezi několika typy událostí: Memo, Volání, Setkání a Hlasový zápis, Dovolená a Narozeniny.

      
Vložení nového záznamu • nastavení upomínky • úkolovník • zadání nového úkolu s nastavenou vysokou prioritou

Když už jsme u zvuku, do telefonu se dá nahrát až několik hodin poznámek. V telefonu mám teď volných asi šest megabajtů paměti a mohu nahrát 170 minut. Takhle se má využívat sdílená paměť, jiní výrobci by se mohli inspirovat. Ještě hezčí by ale bylo, kdyby telefon dovolil ukládat záznamy rovnou na paměťovou kartu. Nahrávky se uloží pod názvem, v němž je datum a čas pořízení, posléze je ale můžete přejmenovat.

V telefonu jsou pro nahrávání dvě různé funkce: nahrávání zvonění a hlasový záznamník. Přestože obě vypadají podobně a mají stejnou funkci, každá si vytváří svůj vlastní seznam nahrávek. Hlasový záznamník má vlastní složku, zatímco nahraná zvonění se ukládají do složky zvuky.

 
Najděte pět rozdílů: nahrávání zvonění • nahrávání hlasového záznamu

Funkce Poznámky slouží k zapisování krátkých textů. Každá z poznámek je bohužel omezena délkou 160 znaků, což je hodně málo a nevím, proč není možné napsat delší texty. Vybrané poznámky lze skrýt do složky Důvěrné, aby se k nim dalo dostat jen po zadání bezpečnostního kódu.

Na co nezbylo místo

Kalkulačka je připravená v Javě. Na první pohled vypadá jednoduše, ze zvláštních funkcí nabízí pouze paměť. Můžete ji ale zobrazit v rozšířeném módu, kde se objeví mocniny a odmocniny. Nezapomeňte ale, že kalkulačka ignoruje priority matematických operací. Přímo z kontextové menu kalkulačky lze spustit převodník jednotek. Dá se ale vyvolat i přímo z běžné nabídky.

  
Nabídka zvláštních funkcí • budík s možností aktivace ve vybraných dnech

Stopky se zdají být velice jednoduché, ale jen do doby, než zjistíte, že bočním tlačítkem lze vložit až dva mezičasy. Funkce minutka, která upozorní na uplynutí nastavené doby, žádnou podobnou pokročilo funkci nemá – jednoduše zadáte čas, spustíte odpočítávání a čekáte na zvukový signál.

  
Kalkulačka • převodník jednotek • odpočítávání neboli minutka • stopky umí i mezičasy

Deset megabajtů paměti je podobně jako v počítači rozděleno do stromové struktury složek a souborů. Z telefonu k ní můžete přistupovat dvěma způsoby. Na pohled jsou stejné, volbou Systém souborů se ale dostanete k více složkám než prostřednictvím ikony Vlastní soubory v hlavní nabídce. Jsou zde zvláštní složky pro obrázky, video, animace, zvuky, grafická témata, hry, aplikace a další.


Práce se souborovým systémem • s volným paměťovým místem problém mít nebudete

Na soubory se můžete dívat buď formou textového seznamu, nebo si zobrazíte náhledy. To má ale smysl jen u obrázků a i zde je využití trochu sporné, u náhledů totiž chybí textové popisky, takže na displeji vidíte třeba devět úplně stejných ikon složek. Soubory lze ve správci kopírovat, přesouvat a mazat, můžete jich označit více a vybranou operaci provést najednou. Vybranou položku lze také přímo poslat: v MMS, e-mailem, přes Bluetooth nebo infraport. Paměťová karta se ve Správci souborů zobrazuje jako složka s další stromovou strukturou.

V Siemensu S65 pochopitelně nechybí podpora Javy MIDP 2.0. K jejímu využití se nabízí tři vestavěné hry a pět dalších aplikací. První z nabízených her je Sea Battle, což je obdoba klasických lodních bitev na čtverečkovaném papíře, které známe ze školních lavic. Dále jsou tu automobilové závody Siemens 3D Rally a poněkud agresivní verze hry Worms.


V telefonu najdete také vestavěné hry 

Pokud jde o aplikace, najdete uvnitř Photo Editor, který slouží k úpravě fotografií z vestavěného megapixelu, díle pak Download Assistant, jenž usnadní stahování do telefonu. Dále je tu Emergency Phonebook, což je seznam tísňových telefonních linek snad všech zemí světa, který k mobilu tohoto typu jistě patří. Abyste se dokázali při cestování po cizích zemích zorientovat v základních nápisech a frázích, je tu připravena slovníková aplikace Survival Dictionary, která umí anglicky, německy, francouzsky, italsky, španělsky a portugalsky. Poslední aplikace je obrázkový Cocktail Manager, který vám poradí při přípravě koktejlů.


V předposlední kapitole se dozvíte více informací o datových funkcích a provedeme také celkové zhodnocení telefonu. 

Témata článku: Siemens, , Motorola E398, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens CX65, Siemens M65, Siemens S55, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Zábavná funkce, Velký test, Pětinásobný zoom, MOBI, Přídavná paměť, Test, Celý rozsah, Špičkový zvuk, Hledat, Zásadní model, Nepříjemné překvapení, Zadní pohled, Velký, Pro +