Siemens S65: hledáte mobil pro práci? (velký test)

Siemens S65 je již velmi dlouho očekávaná manažerská jednička německého výrobce. Je seriózní a konzervativní. Kromě toho, že je bohatě nabitý funkcemi, má také vestavěný megapixelový fotoaparát a slot pro paměťovou kartu.

Siemens S65 patří mezi tři neočekávanější mobilní telefony uplynulého půlroku, vedle Nokie 6230 a Sony Ericssonu K700. Pokud výrobci rychle nepředstaví nějaký další zásadní model, ještě pěkných pár měsíců zůstane u této trojice. U Siemensu je očekávání navíc umocněno tím, že na telefon této třídy se pěkně dlouho čekalo – předchozí model Siemens S55 se totiž začal prodávat už před více než rokem a půl.

Zatímco Nokia a Sony Ericsson ve svých modelech lákaly zejména multimediálními a zábavnými funkcemi, přičemž ostatní vlastnosti zůstaly stejné, Siemens na to jde trochu jinak. S65 je mobil zejména pro práci: seriózní, a konzervativní, zábavy v něm moc nenajdete. Na jednu stranu to není příliš dobré, protože například hudební funkce by řada lidí jistě ocenila a také kvůli tomu Siemens později budu kritizovat. Na druhou stranu se ale najde hodně lidí, kteří hledají mobil pro práci a kteří multimédia a zábavu výslovně nechtějí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Není sice outdoorový, ale sluší mu to 

Siemens S65 ale přesto není úplný suchar, má totiž vestavěný megapixelový fotoaparát. Po Nokii 7610 tak jde o druhý megapixel na českém trhu a o první telefon bez standardního operačního systému.

Design: od začátku znovu

Telefony Siemens se vždy daly rozeznat na první pohled. Designéři stále vycházeli ze starších konceptů, ke kterým přidávali moderní prvky. Siemens S65 je ale navrhovaný od začátku znovu, nevidím v něm žádnou inspiraci staršími telefony. Světlý design kombinovaný s černou je elegantní, vhodně jej doplňují tmavá (inverzní) grafická témata na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní pohled - bez komentáře

Zadní plocha telefonu je celá stříbrná, v přední části převažují tmavé prvky. Telefon je vyroben z plastu, oba dva vzorky, které jsem měl v ruce, byly naprosto pevné. Nikde nic nevrže a neskřípe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegance sálá ze všech stran

Když se má do mobilu vejít velký displej a klávesnice zároveň nesmí být utlačená, je jasné, že se nebavíme o miniaturním telefonu. Siemens S65 je velmi tenký a díky tomu je při srovnání objemu podprůměrný, s výškou a šířkou ale patří k větším mobilům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Srovnání s Nokií 7610 

Jak vidíte na společné fotografii s Nokií 7610, mezi těmito dvěma telefony není příliš velký rozdíl ve velikosti, a to je Nokia chytrý mobil se Symbianem. Ale zase se nehrozte, rozměry 109 × 48 × 18 milimetrů jsou naprosto normální a Siemens S65 se s nimi vejde do každé kapsy. Hmotnost 98 gramů je také mírně nadprůměrná, ale opět nejde o nic, co by se mělo nějak kritizovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je velký tak akorát a dobře padne do ruky

Srovnejme konkurenční telefony podle velikosti a hmotnosti:

Telefon rozměry čelní plocha hmotnost
Siemens S65 109 × 48 × 18 mm 52,32 cm2 98 g
Motorola E398 108 × 46 × 21 mm 49,68 cm2 110 g
Nokia 6230 103 × 44 × 20 mm 45,32 cm2 97 g
Sony Ericsson K700i 99 × 47 × 20 mm 46,53 cm2 93 g

Telefon má tvar kvádru, při pohledu zepředu se spodní část trochu zužuje – ale méně, než naznačují ozdobné lišty mezi sloupci tlačítek. Hrany jsou jen mírně sražené, výjimkou je výrazně zakulacená hlava mobilu. Boky jsou trochu zakulacené směrem dovnitř.

Displej: opravdu velký 

Displej telefonu dominuje, stejně jako dalším modelům z aktuální pětašedesátkové řady: CX65 a M65. Má plochu třináct centimetrů čtverečních a běžných mobilů s větším displejem není mnoho. Pro příbuzné telefony jsem opět připravil tabulku.

Telefon rozměry rozlišení jemnost
Siemens S65 31 × 42 mm 132 × 176 1 784
Motorola E398 30 × 37 mm 176 × 220 3 488
Nokia 6230 27 × 27 mm 128 × 128 2 247
Sony Ericsson K700i 29 × 36 mm 176 × 220 3 709

Siemens S65 má ze všech těchto telefonů největší displej, ovšem to, co na něm Motorola E398 nebo Sony Ericsson K700i dovedou zobrazit na šířku, zvládne Siemens jen na výšku. Rozlišení má horší jen Nokia 6230, ta to však kompenzuje svým malým displejem. Poslední sloupec v tabulce ukazuje, kolik bodů se u telefonů vejde na jeden čtvereční centimetr displeje a Siemens je v tomto srovnání hodně vzadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velký displej je dominantním prvkem přední strany

Displej je zkrátka hrubý a je to vidět i na pohled. Nijak zvlášť to nevadí u písma, které je ostré, dostatečně velké a zřetelné. Problém nastane u grafiky, například ikon hlavní nabídky nebo obrázků. Při práci není třeba brát na nižší rozlišení ohled, Siemensu však ubírá na atraktivitě – zvlášť když vedle něj postavíte nový Sony Ericsson K700, některou Motorolu z vyšší řady nebo mobil Samsung. Siemens vybral špatný displej už pro svůj starší model S55 a i když je to v případě modelu S65 nesrovnatelně lepší, chválu si nezaslouží už teď (snad tentokrát Siemens představí vylepšeného nástupce dřív než za dva roky).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ikonky jsou na hrubším displeji trochu zubaté

Displej je aktivní, zobrazí až pětašedesát tisíc barev a je stejný jako v Siemensech M65 a CX65. Má slušné podsvětlení a dá se na něj dívat z přijatelně širokého úhlu. Reflexní pozadí a inverzní grafická témata pomáhají na denním světle; displej je dostatečně zřetelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Inverzní zabarvení displeje je slušivé a dobře viditelné


V další kapitole se dozvíte více o klávesnici, ovládacích prvcích a konstrukci.

Témata článku: Siemens, , Motorola E398, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens CX65, Siemens M65, Siemens S55, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Nestandardní formát, Celý rozsah, Celkové zhodnocení, Zadní pohled, Mobil, Přídavná paměť, Velký test, Zábavná funkce, Běžná paměť, Pro +, Poloviční velikost, Velký, Test, Důležitá novinka