Siemens S75: vstávat, jde se do práce (velký test)

Nový Siemens řady S už není jenom „nudný“ mobil pro práci. Kromě luxusní elegance, výborně zpracovaných užitečných funkcí a rychlých datových přenosů nabízí i propracovaný MP3 přehrávač a kvalitní fotoaparát. A cena? Nízká, až překvapivě nízká.

Jsou pěkné a je jich dvanáct

Telefon se vás po zapnutí tradičně zeptá, zda to myslíte vážně, a po potvrzení se na displeji ukáže pohotovostní zobrazení. Vše vypadá jako u starších modelů – ukazatelé stavu baterie a signálu, popisky kontextových kláves, zobrazení názvu operátora. Jen datum a čas se přesunul zespoda nahoru pod řádek stavových ikon. Na spodním řádku se místo toho zobrazuje nápověda; například jaká funkce nebo číslo je přiřazeno k právě stisknutému tlačítku numerické klávesnice nebo kolik položek je ve složce zmeškaných událostí/zpráv.

  
Hlavní displej s různými tapetami • na spodním řádku se zobrazuje nápověda (pod číslem 5 je rychlá volba funkce Lampička)

Pra majitele telefonů řady 65 čeká po vstupu do hlavní nabídky malé překvapení. Ikonky jsou pěkně barevné, animované a vkusné. Navíc jich není devět, ale dvanáct. O rozšíření se postaral zvláštní přístup k hrám, přehrávači multimediálních souborů a překvapivě k budíku. Pokud by vám maticové zobrazení nevyhovovalo, nabízí se zobrazení velkým písmem, kdy jsou ikony zobrazeny na displeji zvlášť s velkým textovým popiskem a vertikálně se mezi nimi roluje. To se hodí při použití v autě nebo pro uživatele se slabším zrakem.


Hlavní nabídka ve formě matice... • ...a v podobě samostatných ikon

Prostředí telefonu je samozřejmě možné přizpůsobit. Kromě tapety na displeji můžete měnit i celé barevné schéma, v telefonu jich je připravených pět. Po nastavitelné době nečinnosti se na displeji mohou zobrazit velké digitální nebo analogové hodiny.

  
Ukázka připravených barevných témat

A na co to vlastně koukáme? Bohužel na displej stejný jako u modelů CX75 nebo M75. Není špatný, ale manažerský model by si zasloužil větší luxus. V porovnání s konkurencí působí rozlišení 132 × 176 bodů docela hrubě. Na druhou stranu je ale nutné pochválit výbornou čitelnost i na přímém světle. Displej si poradí s 262 tisíci barvami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je výborně čitelný i na přímém světle • po chvíli nečinnosti se zobrazí velké hodiny, které jsou dobře viditelné i bez podsvícení

Pozor na pády

I přes lehké inovace je struktura prostředí a ovládání stejné jako u starších Siemensů. Tlačítkům numerické klávesnice je možné přiřadit telefonní číslo nebo funkci, která se vyvolá delším podržením příslušeného tlačítka. Změnit lze funkci pravé kontextové klávesy v pohotovostním režimu a směry nahoru, vlevo a vpravo navigační klávesy. Směr dolů je vyhrazen vstupu do adresáře a levá kontextová klávesa pro přístup do přehledu s názvem „Doručeno“. Zde najdete v přehledném záložkovém seznamu všechny zmeškané události, hovory, došlé zprávy pro aktuální den apod. Je to velmi šikovné, všechno důležité je na jednom místě.

 
Záložkový seznam zmeškaných událostí a doručených zpráv • seznamy hovorů

Název Doručeno je pro tento přehled velmi nevhodný, ale překladatelé zřejmě pro slovo Inbox nenašli vhodnější ekvivalent. Někdy však jejich počínání nelze omluvit – když je místo Zpět napsáno Přerušen (viz. vpravo dole na předchozím obrázku) nebo když například v nabídce vyzvánění naleznete položky Zapnout a Vypnout (a k nim možnosti zap. nebo vyp.).

 
Zapnout Zap. - zapneme zapnutí nebo co vlastně?

Do hlavní nabídky vstoupíte stiskem středu navigační klávesy. Pohybovat se zde můžete přímou číselnou volbou jednotlivých položek nebo potvrzováním vybraných položek. Pohyb je svižný, telefon uživatele nijak nezdržuje. Kdo byl u Siemensů zvyklý pohybovat se v dílčích nabídkách horizontálním vychýlením joysticku, v novém prostředí už neuspěje. Na mnoha místech menu jsou totiž záložkové nabídky, kde se horizontálních směrů využívá, a pro už výrobce od možnosti potvrzení nabídky směrem vpravo a návratu zpět směrem vlevo opustil. Pro potvrzení je nutné stisknout střed a pro návrat slouží pravá kontextová klávesa. Pokud ze zvyku zmáčknete červené sluchátko, vrátíte se vždy okamžitě do pohotovostního režimu.

Červené tlačítko vás vrátí na základní obrazovku například i z javové aplikace. V mém případě telefon při tomto úkonu většinou zkolaboval a vyžádal si restart vyjmutím baterie. Bohužel se tak několikrát stalo i během jiných úkonů. Výrobce opět nabízí možnost aktualizaci firmwaru, která by snad mohla podobné neduhy odstranit. V testovaném telefonu je ale nejnovější firmware s označením 15.

Co ještě dodat k ovládání? Snad jen to, že tradičně chybí možnost ovládání hlasem. Nicméně daleko užitečnější je možnost sestavit si nabídku svých nejpoužívanějších funkcí, kterou si pak můžete nechat zpřístupnit například pod pravou kontextovou klávesou.

  
Individuální nabídka nejpoužívanějších funkcí • nabídka vyvolaná krátkým stiskem červeného tlačítka v pohotovostním režimu


Třetí kapitola bude patřit telefonování a přehrávaní hudby.

Témata článku: Siemens, , Nokia 6230i, Siemens S75, Velký test, Svižný telefon, Vylepšená podpora, Patrné zkreslení, VST, Velký, Velký text, Potřebný ovladač, Poštovní adresa, Práce, Spodní vrstva, Ostatní soubor, Malé překvapení, Test, Výborný telefon