Siemens SF65: když dva dělají totéž (test)

Siemens SF65 je elegantní stylové véčko s moderním designem, otočným displejem a megapixelovým fotoaparátem. Konstrukce, ale i funkční nabídka je však převzatá od Philipsu a tak se příznivci této značky dočkají mnohých změn a překvapení.
Kapitoly článku

Displej a klávesnice

Po otevření telefonu na vás vykoukne displej a klávesnice. Displej se zdá na první pohled poměrně malý, stříbrný rámeček okolo jej opticky nezvětšuje. Na rámeček navazují oblasti s tlačítky. To je opět specialita telefonů Philips, tlačítka se nachází i nad displejem. Dvě jsou však také pod ním. Význam těchto tlačítek oceníte v režimu fotoaparátu, kdy slouží pro pohyb v nabídce nebo aktivaci zoomu. V otevřeném stavu nemají tlačítka nad displejem žádnou funkci, ty pod displejem suplují funkce kontextových kláves na klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je obklopen tlačítky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy pro zoom • dvě nenápadné kontextové klávesy

Klávesnice je v obou barevných variantách telefonu stříbrná/šedá a tvoří ji oddělené bloky funkční a numerické části. Hlavním ovládacím prvkem je stříbrná kruhová, čtyřsměrná klávesa s černým potvrzovacím středem. Povrh kruhu je jemně rýhovaný. V jeho okolí najdeme čtyři rozměrné funkční klávesy – dvě kontextové a klasický pár zeleného a červeného sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnici vévodí ovládací prstenec

Ovládání je velmi snadné, všechny funkční klávesy, včetně té hlavní, jsou příjemně velké a mají jistou odezvu. To stejné se dá říci také o numerické části. Jednotlivé řady kláves jsou rozděleny hlubokými drážkami, takže se i hmatem snadno zorientujete. Klávesnice se povedla, výjimkou je podsvětlení, které je poměrně slabé, rozložení světla by mohlo být rovnoměrnější a hlavní funkční klávesa není podsvětlena vůbec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U véček ani nemůže být jinak - klávesnice je zcela plochá • podsvícení je poměrně slabé • klávesnice v bílé variantě

Také displeji není v podstatě co vytknout. Je aktivní, zobrazí 65 tisíc barevných odstínů, má rozlišení 128 × 160 bodů. Jak už to ale tak bývá, mohl by být větší – kolem je místa dost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se na přímém světle • kvalita displeje vynikne až ve tmě

Siemens nebo Philips?

Při zapnutí telefonu se přehraje efektní animace a rázem vás uvítá pohotovostní displej. Ten vypadá v podstatě stejně jako u všech ostatních Siemensů. V horním řádku se ukazují stavové ikony a jsou zde ukazatelé stavu baterie a signálu, ve spodním se zobrazují funkce kontextových kláves. Nechybí ani název operátora a informace o datu a čase na hlavní ploše.

 
Hlavní displej bez pozadí a s tapetou

Po chvíli nečinnosti se na displeji zobrazí velké digitální hodiny, které jsou celkem dobře viditelné i při zhasnutém displeji. Proč jen nelze pohotovostní displej zobrazit i při otočeném displeji...

Do hlavní nabídky vklouznete stiskem středové klávesy nebo levého kontextového tlačítka. Následně ale možná budete mírně zděšeni. Ikony hlavního maticového menu jsou stejné jako např. u Siemensu S65, jen přizpůsobené menšímu displeji. Jsou černobílé a velmi kostrbaté. Vybraná ikona se zbarví do zlatového přelivu a začne se mírně animovat. V jednoduchosti je sice síla, ale přílišná strohost také není na místě.


Hlavní nabídka • tapeta hlavního displeje se promítá na pozadí • rychlá volba funkcí

Hlavní nabídka má devět ikon a zobrazení nelze nijak změnit. Další nabídky jsou již jen textové. Zrychlená číselná volba položek není možná, můžete však jednotlivým tlačítkům numerické klávesnice přiřadit své oblíbené funkce nebo používat hlasové volby funkcí.

Vyčkání na hlasový příkaz vyvoláte podržením středu navigační klávesy. Směr nahoru slouží pro přepínání profilů, směr dolů pro vstup do adresáře, vpravo se dostanete do alba obrázků a vlevo do složky s hlasovými poznámkami a melodiemi.

Uživatelé Siemensů se v hlavní ikonové nabídce bez problémů zorientují, jakmile však vstoupí do některé ze sekcí, budou ztraceni. Zde už přebírá vládu Philips.

U testovaného telefonu bychom si mohli postěžovat na pomalé reakce. Tuto otázku ale ponechme otevřenou, telefonu ještě dáme šanci, aby nás přesvědčil ve své finální verzi.

Fotoaparát a paměť

Pojďme rovnou za jedním z hlavních lákadel Siemensu SF65 – je jím megapixelový fotoaparát. Aktivovat ho lze pouze otočením displeje a následným zavřením, s otevřeným telefonem není způsob, jak jej zapnout. Nutno uznat, že telefon se pak za účelem fotografování pohodlně a pevně drží.


Hledáček fotoaparátu a nastavení

Dvě tlačítka na pravé straně displeje slouží pro ovládání funkce digitálního zoomu, tlačítko vlevo nahoře pro přepnutí displeje „na stojato“ a tlačítko vlevo pro vstup do nabídky fotoaparátu. Na horní straně je pak přesně pod ukazovákem tlačítko spouště, zesilovacími tlačítky aktivujete či deaktivujete přisvicovací diodu.

V nabídce najdeme možnost prohlížení obrázků, nastavení barevných filtrů, funkci nočního režimu nebo samospoušť. Nastavit můžete i tři různá rozlišení a stejný počet stupňů kvality komprese obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené Siemensem SF65

Kvalita pořízených snímků je uspokojivá, může se však ještě zlepšit s finálním firmwarem. Digitální zoom umožňuje až čtyřnásobné přiblížení, ale pracuje pouze na principu výřezů. Bohužel není možné zaznamenávat videosekvence.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom

Nejen pro obrázky je v telefonu připraveno 21 MB paměti. Dělí se o ni kromě obrázků například také hlasové poznámky, melodie, javové aplikace, vzorky pro hlasové volby, adresář, multimediální a textové zprávy. Pro každou z vyjmenovaných položek je však určen pevný díl a tak nemůžeme hovořit o plně sdílené paměti. Vzhledem ke grafickému znázornění jednotlivých dílů a procentuálnímu vyjádření jejich obsazení se jen těžko určují dílčí kapacity.


Informace o volné paměti • prohlížení obrázků • obrázky můžete i trochu upravovat


V další kapitole prověříme funkční možnosti telefonu. Zaměříme se na telefonování a tvorbu zpráv, podíváme se na organizaci času a také diplňkové funkce.

Témata článku: Siemens, , LG T5100, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Sagem myX-8, Samsung D500, Siemens SF65, Pohyblivá část, Test, DEL, Přeliv