Siemens SL55: hody, hody, doprovody (velký test)

Ačkoli Siemens SL55 vypadá jako velikonoční vajíčko, je to mobilní telefon se vším všudy a funkčně se navíc dostal až mezi absolutní špičku. Přečtěte si megarecenzi na neděli, ve které najdete zkušenosti s tímto stylovým telefonem a téměř sto obrázků.

Displej: čím dál lepší

Dlouho se nevědělo, jestli Siemens v SL55 použije stejný displej jako u modelu S55, na který rozhodně nepadala chvála. Nepoužil a displej nyní oproti starším 256 barvám dokáže zobrazit o řád více, čtyři tisíce barev. Na druhou stranu ale zůstalo zachováno poměrně hrubé rozlišení 101 × 80 bodů. Právě rozlišení má na kvalitu displeje mnohem větší vliv než počet zobrazitelných barevných odstínů. Displej je pasivní a při pohledu z jiného úhlu než kolmo se zobrazení silně mění.

  
Tři varianty hlavního displeje: jednoduchý, s barevnou tapetou a logem místo názvu operátora 

Displej Siemensu SL55 je na pohled bělejší než u S55, čtyři tisíce barev se projeví například u tapety, kterou lze uložit na plochu. Může být i animovaná – ve formátu GIF. Při porovnání telefonů vedle sebe ale u SL55 vynikne i lepší zpracování menu a když na pozadí displeje obou mobilů nahrajete stejnou tapetu, uvidíte pověstné nebe a dudy.

Podívejme se na displej prostřednictvím čísel. Ačkoli jde o velmi malý telefon, plochou displeje se dostal ještě do první třetiny mobilů na českém trhu. Při pohledu na rozlišení to už nebude tak slavné, spadneme přibližně do poloviny žebříčku.

Při psaní zpráv a při wapování je možné využít čtyři řádky displeje, pro čtení je k dispozici o jeden řádek více. Ve wapovém prohlížeči a při čtení e-mailů lze velikost písma ve třech stupních měnit tisknutím křížku. Volba Velká písmena, kterou najdete v nastavení displeje, se týká menu a telefonního seznamu, kde poté telefon místo standardních tří řádků textu nabídne jen jeden údaj vyvedený nepřehlédnutelně tučným písmem.

  
Zvětšení písmen se týká menu a telefonního seznamu   

Plně rozsvícený displej se po patnácti sekundách mírně ztlumí, po delší době se jeho podsvětlení úplně vypne. V pohotovostním stavu se ještě objeví spořič displeje, například ručičkové hodiny, které ukazují aktuální čas.

Srovnání se Siemensem S55

Displej nového SL55 je skutečně viditelně lepší, při porovnání obou mobilů vedle sebe zjistíte, že je bělejší (S55 je spíše dožluta) a zobrazení více barev je také snadno rozpoznatelné. Jen rozlišení displeje je stejně malé a oběma telefonům podle mého názoru dosti škodí. Displej u Siemensu S55 je na výšku o dva milimetry větší a například v prohlížeči e-mailů se na něj vejde o řádek víc.

Prostředí a ovládání: stejná písnička

Prostředí i ovládání telefonu je na chlup stejné jako u Siemensu S55 a má velmi mnoho společného i se staršími telefony. Vzhled hlavního displeje, hlavního menu i dalších větví vidíte na obrázcích. V menu se lze pohodlně pohybovat pomocí velké kurzorové klávesy, kdy pohyb doprava ve většině případů otevře složku, směrem vlevo se vrátíte o krok zpět.


Hlavní menu telefonu 

U některých funkcí a bohužel také u hlavního menu, kterému se nikdy nevyhnete, ale musíte pro stejný účel použít příslušné softwarové tlačítko. Pro rychlý pohyb v menu lze také využít číselné klávesové zkratky; u maticového hlavního menu odpovídají čtverci tlačítek 1 až 9.

 
Levému softwarovému tlačítku v pohotovostním stavu můžete přiřadit funkci ze seznamu

V telefonu jsou standardně uložena tři barevná schémata, kterými můžete změnit barevnost menu, dialogových oken a dalších prvků. Další schémata lze stáhnout z internetu a telefon si přizpůsobit. Doporučuji například tuto stránku na německém serveru Siemens Info. Zde můžete získat také editor, se kterým můžete tvořit vlastní schémata. Stažené schéma do mobilu nahrajete z počítače třeba prostřednictvím infraportu.

   
Barevná schémata dovolí změnit barvy menu

Siemens SL55 lze poměrně komfortně ovládat i v zavřeném stavu. Často jsem to ale nedělal, protože telefon je skutečně až příliš malý a jeho rozevření pomůže držení v ruce. V zavřeném stavu můžete využívat všechny funkce, ke kterým nepotřebujete číslicovou klávesnici. Musíte se tedy vzdát možnosti psaní zpráv všeho druhu, editace telefonního seznamu nebo zadávání dat do kalendáře. Textovku si ale přečtete, z adresáře vyvoláte číslo a zahájíte hovor (velmi zdlouhavé je ale vyhledávání v seznamu), dostanete se do kalendáře nebo na WAP.


Do "Mého menu" lze poskládat často používané funkce

Telefon je dostatečně rychlý, v některých aplikacích se ale setkáte s prodlevami; počkáte si zejména při přístupu do paměti. Pro někoho může být nepříjemné i časté a zdržující dotazování na provedené požadované operace (typicky mazání).


Tento dialog nenávidím

Počeštění telefonu mohlo být malinko lepší. Občas se v menu setkáte s podivnými tvary (příjmout), někde je telefon zbytečně přeslušný, že oslovuje velkým písmenem (připomene Vám), jinde si příliš neví rady se skloňováním jednotného a množného čísla (příliš dlouhá: 2). Setkáte se i se špatným překladem: „Vložit do cílové složky pomocí Kopírovat“ mělo být správně „... pomocí Vložit“. O softwarovém tlačítku „MikrVyp“, které se na displeji objeví při příchozím hovoru, bych také určitě neřekl, že slouží k utlumení vyzváněcího mobilu. Nepříjemné je i časté zkracování výrazů v menu (Posl./přij. mail).

Srovnání se Siemensem S55 a S45

Prostředí i ovládání je u obou telefonů prakticky stejné. Pro srovnání jsem ale vzal do ruky starý Siemens S45 a bohužel musím uznat, že se ovládá výrazně pohodlněji než barevné novinky. Mohou za to lepší tlačítka, pocitově rychlejší přístup do paměti, rychleji se překreslující černobílý displej. Není nakonec z pohledu uživatele barevný displej spíše krokem zpět?


Celá následující kapitola je věnována telefonování a souvisejícím funkcím. Víte, že Siemens S55 zvoní snad nejhlasitěji ze všech vícehlasých mobilů?

Témata článku: Siemens, , Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8910, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S55, Siemens SL45, Siemens SL55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T310, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i