Siemens SL65: hlavně pro krásu (test)

Siemens SL65 je malé vajíčko se skrytou klávesnicí. Je to mobil s perfektním zvukem a dobrým displejem. Zaměřuje se sice hlavně na styl, funkcemi se ale může směle měřit s ostatními novými Siemensy řady 65.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Siemens završil šedesátkovou řadu luxusním telefonem, modelem SL65. Má v ní už nové mobily všech kategorií, od nejlevnějších přes střední třídu, manažerský telefon, outdoorový model a nyní dosáhl i k módnímu telefonu. To ale samozřejmě neznamená, že se v této řadě už žádný další telefon neobjeví, do konce roku se setkáme přinejmenším ještě s jedním modelem.

Klepněte pro větší obrázek Zátiší se Siemensem SL65, koněm a pěšci

Siemens SL65 je i přes svoji stylovost, která často značí menší zaměření na funkce, vybavený mobil. V našem redakčním srovnání dosáhl hodnocení 85 %, a to je téměř na stejné úrovni jako telefony CX65 a M65. S cenou kolem 11 600 Kč jde v současné době o nejdražší telefon značky Siemens.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens SL65 ze všech stran

Ebony and Ivory

Při pohledu na Siemens SL65 by se chtělo říct „malý telefon“, ale raději važme slova. Mobil sice vypadá velmi drobně, při porovnání rozměrů se ale dostane do kategorie „středně velké telefony“. S rozměry 90 × 48 × 21 milimetrů v zavřeném stavu si nic jiného nezaslouží. Siemens SL65 je trochu větší než starší model SL55, který měřil 82 × 45 × 22 milimetrů. Hmotnost 85 gramů je také o něco vyšší než 79 gramů staršího Siemensu a v ruce je telefon těžší, než byste čekali. Ale přes to všechno vypadá Siemens SL65 jako velmi drobný mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti

Kulaté hrany už dnes neletí u automobilů ani u mobilních telefonů. Siemens SL65 tak trochu ztratil vzhled malého vajíčka, jde spíše o kvádr s mnoha sraženými a jen jemně zaoblenými hranami. Telefon se prodává ve dvou barevných variantách. Pro test jsme si od Siemensu půjčili tmavou verzi Ebony, možná trochu hezčí je ale světlá varianta Ivory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Obě dvě barevné varianty na oficiálních fotografiích Siemensu

Větší část našeho telefonu je světlá, zejména v zadní části. Z tmavě šedého, téměř černého metalického plastu je vyrobena jen přední náprsenka a boční pruhy. Ty vycházejí z linií funkčních tlačítek a postupují až na záda, kde se setkají u objektivu vestavěného fotoaparátu a zrcátka pro autoportréty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily objektivu na zádech telefonu

Konstrukce: trochu tuhý mobil

I když jde už o několikátý mobilní telefon s výsuvnou konstrukcí klávesnice, design Siemensu SL65 je stále nevšední a dokáže upoutat. Telefon ale už není tak šokující jako loňský model SL55. Konstrukce telefonu je dostatečně pevná, obě dvě části, které se na sobě posouvají uchyceny v hlubokých lištách, nemají žádnou nepatřičnou vůli. Posouvání se mi zpočátku naopak zdálo až příliš tuhé, postupným používáním ale mechanismus trochu povoluje.

Klepněte pro větší obrázek Detail vodicích lišt

Telefon je tak malý, že při držení v ruce je nutné horní část odsunout prstem položeným na displeji. To mi osobně trochu vadí, protože nemám rád upatlané lesklé plochy; spodní hrana je ale až příliš nízko na to, aby se k ní prst mohl pohodlně dostat. Nejlepší by bylo opřít palec o velké tlačítko pod joystickem, jelikož je mu ale pevně přisouzen wapový prohlížeč, po otevření byste vždy museli zírat, jak se spouští. Ne, jiná cesta než prstem po displeji k otvírání nevede. Na obou koncích dráhy je aretace, kterou musíte při otvírání a zavírání překonat větším tlakem.

Pocit při otevírání Siemensu SL65 není tak luxusní jako na Samsungu SGH-E800. U něj při otevírání pomáhá pružina a obě části se od sebe plynule a elegantně oddělí, u Siemensu je slyšet neušlechtilé tření plastu o plast. Samsung, který se v nejbližších dnech začne prodávat, bude pro Siemens velkým konkurentem. Jde totiž o mobily s naprosto stejnou konstrukcí a koneckonců i zacílením.

Dotkněte se telefonu ... a už jste na wapu

Displej je čtvercový a zanedlouho se mu budu věnovat podrobněji. Nad ním je v typické kapce s typickou drátěnou mřížkou reproduktor sluchátka. Siemens SL65 má stejně jako jeho předchůdce výborný zvuk: jasný, basový ... radost poslouchat.

Klepněte pro větší obrázek Mřížka nad sluchátkem je pro Siemens typická

Pod displejem designéři rozestavili funkční tlačítka. V jejich středu je joystick, u něhož bych přivítal, kdyby byl trochu víc vysunutý. Stisknutím se dostanete do nabídky, jednotlivým směrům jsou továrně přiřazeny vybrané funkce (seznam, fotoaparát, profily, doručené události a položky). V horní řadě hned pod displejem je místo pro dvě softwarové klávesy, kterým lze v pohotovostním stavu nastavit dvě funkce. Na tyto klávesy navazují tlačítka pro ovládání hovoru. a vše spojuje velké wapové tlačítko – pro radost operátorů a naštvané uživatele. Ještěže lze ve wapovém prohlížeči nastavit prázdnou startovací stránku a telefon se pokaždé nemusí připojovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Největší tlačítko bych nejradši neviděl

Horní hrana skrývá otvor pro připevnění poutka, ve spodní je běžný systémový konektor. Pravý bok narušuje plastový štítek infraportu, na levém jsou tři tlačítka. Spodní ovládá diktafon, horní kolébkové hlasitost hovoru. Na zádech se pod krytkou ukrývá lithium-iontová baterie o kapacitě 700 mAh. Telefon mi s ní vydržel asi dva až tři dny na jedno nabití. Siemens je expert na uchycení karet SIM a model SL65 dalším telefonem, ze kterého simku dostanete až po zlomení několika nehtů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na jednom boku • infraport na druhém • na kovovém štítku rády zůstávají otisky prstů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otvor pro poutko • po odejmutí zadního krytu • kartě SIM se nechce ven

Hodnocení citlivosti na signál se v recenzích snažím vyhnout. Mohl bych tvrdit, jak je Siemens skvělý, že příjem byl stoprocentní, jenže každý uživatel se pohybuje v jiném prostředí a otázku citlivosti nelze takhle paušalizovat. Chtělo by to laboratorní techniku.


V druhé kapitole začneme hodnocením fotoaparátu. Dočtete se zde také o displeji, klávesnici, uživatelském prostředí a ovládání telefonu

Témata článku: Siemens, , Siemens SL65, Ivor, Outdoorový model, Nežádoucí pozornost, Ivory, Mírný nadprůměr, Skupina volajících, Špičkový zvuk, Pro +, Test, Světlá varianta, Originální fotografie