Siemens SL75: stylovější dvojče (test)

Siemens SL75 je stylový vysouvací mobil, na který bude společnost, která v současnosti prochází náročnou transformací, hodně spoléhat. S Bluetooth, EDGE, kvalitním displejem a dalším prakticky totožným funkčním vybavením, jakým disponuje špičkový Siemens S75, se ani stylovější bráška SL75 na trhu rozhodně neztratí.

Styly displej nezachrání

Hned nad funkčními klávesami horní části telefonu najdete hlavní displej. Na trochu netradičním rozlišení 132 × 176 bodů dokáže zobrazit 262 tisíc barev, 12 řádků textu při psaní a 10 při čtení nebo prohlížení wapových stránek. Aktivní technologie a celkové zpracování displeje zajišťuje výbornou čitelnost jak v temném prostředí, tak na přímém slunečním světle. I když je zobrazení kvalitní, vyšším rozlišením by uživatelé jistě nepohrdli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily displeje za světla... • ...a ve tmě

Na displeji jsou v pohotovostním stavu kromě ukazatelů síly signálu a úrovně nabití baterie zobrazeny také stavové ikony jednotlivých služeb spuštěných na pozadí, hodiny, datum a název operátora. Zobrazení času a data se ve srovnání s předchozími modely přesunulo na horní polovinu displeje, ve spodní části jsou zobrazovány kontextové nápovědy k aktuálně stisknutým tlačítkům.

Pokud už jste dříve nějaký model společnosti Siemens vlastnili, bude pro vás hlavní menu jedním velkým překvapením. I přes poměrně nízké rozlišení se do něj kromě matice dvanácti velice povedených animovaných ikon vešel i horní a spodní stavový pruh zobrazující aktuální pozici v menu resp. možnosti práce s položkou. Pokud hůře vidíte nebo vám obdélníková matice jednoduše nevyhovuje, můžete se přepnout do zobrazení s velkým písmem, kde v hlavním menu listujete jako v seznamu položek.

   
Pohotovostní displej • menu

Prostředí telefonu si můžete upravit pomocí čtyř předinstalovaných grafických témat. K originálním tématům jsou kromě stylových tapeta a barevně sladěných nabídek přiloženy také sady zvukových souborů. Podle instalovaného tématu se následně řídí i nastavení spořiče obrazovky. Nejčastěji jsou to hodiny, které jsou i při zhasnutí displeje dobře čitelné.

Software kazí dojem

I když testujeme telefon s nejnovější verzí firmwaru, některé pasáže nejsou vyřešeny zrovna nejlepším způsobem. Vzhledem k tomu, že je firmware prakticky totožný se softwarem telefonu Siemens S75, dovolím si vypůjčit pasáž popisující novinky a neduhy prostředí z recenze kolegy Davida Polesného:

„I přes lehké inovace je struktura prostředí a ovládání stejné jako u starších Siemensů. Tlačítkům numerické klávesnice je možné přiřadit telefonní číslo nebo funkci, která se vyvolá delším podržením příslušeného tlačítka. Změnit lze funkci pravé kontextové klávesy v pohotovostním režimu a směry nahoru, vlevo a vpravo navigační klávesy. Směr dolů je vyhrazen vstupu do adresáře a levá kontextová klávesa pro přístup do přehledu s názvem „Doručeno“. Zde najdete v přehledném záložkovém seznamu všechny zmeškané události, hovory, došlé zprávy pro aktuální den apod. Je to velmi šikovné, všechno důležité je na jednom místě.

 
Záložkový seznam zmeškaných událostí a doručených zpráv • seznamy hovorů

Název Doručeno je pro tento přehled velmi nevhodný, ale překladatelé zřejmě pro slovo Inbox nenašli vhodnější ekvivalent. Někdy však jejich počínání nelze omluvit – když je místo Zpět napsáno Přerušen (viz. vpravo dole na předchozím obrázku) nebo když například v nabídce vyzvánění naleznete položky Zapnout a Vypnout (a k nim možnosti zap. nebo vyp.).

 
Zapnout Zap. - zapneme zapnutí nebo co vlastně?

Do hlavní nabídky vstoupíte stiskem středu navigační klávesy. Pohybovat se zde můžete přímou číselnou volbou jednotlivých položek nebo potvrzováním vybraných položek. Pohyb je svižný, telefon uživatele nijak nezdržuje. Kdo byl u Siemensů zvyklý pohybovat se v dílčích nabídkách horizontálním vychýlením joysticku, v novém prostředí už neuspěje. Na mnoha místech menu jsou totiž záložkové nabídky, kde se horizontálních směrů využívá, a pro už výrobce od možnosti potvrzení nabídky směrem vpravo a návratu zpět směrem vlevo opustil. Pro potvrzení je nutné stisknout střed a pro návrat slouží pravá kontextová klávesa. Pokud ze zvyku zmáčknete červené sluchátko, vrátíte se vždy okamžitě do pohotovostního režimu.

Červené tlačítko vás vrátí na základní obrazovku například i z javové aplikace. V mém případě telefon při tomto úkonu většinou zkolaboval a vyžádal si restart vyjmutím baterie. Bohužel se tak několikrát stalo i během jiných úkonů. Výrobce opět nabízí možnost aktualizaci firmwaru, která by snad mohla podobné neduhy odstranit. V testovaném telefonu je ale nejnovější firmware s označením 15.

Co ještě dodat k ovládání? Snad jen to, že tradičně chybí možnost ovládání hlasem. Nicméně daleko užitečnější je možnost sestavit si nabídku svých nejpoužívanějších funkcí, kterou si pak můžete nechat zpřístupnit například pod pravou kontextovou klávesou.“

  
Individuální nabídka nejpoužívanějších funkcí • nabídka vyvolaná krátkým stiskem červeného tlačítka v pohotovostním režimu

Do seznamu každého

Jednou z velmi silných stránek softwaru je adresář. Počet položek, které je do útrob telefonu možné uložit se odvíjí jen podle obsazení sdílené paměti. Ke každému záznamu je možné přiřadit až 43 dalších doplňujících detailů. Navíc kontakty na kartě SIM a položky uložené v telefonu mohou být zobrazeny v jednom společném seznamu. Odlišit je od sebe můžete pomocí zobrazené ikonky, přičemž kontakty lze mezi telefonem a SIM kartou jednoduše přesouvat či kopírovat.


Všechny kontakty • detaily kontaktu • všeobecné informace • editace konkrétní karty

Velice užitečnou funkcí je ukládání nejpoužívanějších kontaktů do samostatného menu, do nějž se dostanete pomocí záložek přímo z adresáře. Škoda je jen toho, že se do menu nejpoužívanějších ukládají pouze položky uložené ve vnitřní paměti telefonu, nikoliv záznamy SIM karty. Kontakty z vnitřního adresáře je jako již tradičně možné třídit do skupin.

 
Zobrazení podrobností • skupiny volajících • čísla na SIM • detaily

Díky inovovanému prostředí je ke každému kontaktu k dispozici několik záložek s podrobnějšími údaji o uživateli. Záložky můžete procházet pomocí středové směrové klávesy. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným zadáváním. Škoda je jen delší časové odezvy před zobrazením vyhovujících kontaktů.


V další kapitole se budeme věnovat zprávám, fotoaparátu a multimédiálním možnostem

Témata článku: Siemens, , LG S5200 , Nokia 6230i, Siemens S75, Siemens SL75, Test, Kompletní design, Podstatná část, Herní aplikace, Obdélníková matice, Stavový pruh, Odesílaný e-mail, Intenzívní testování, Zvukový záznamník, Samostatné menu, Styl, Paměťová kapacita, Svižný telefon, Úspěšné tažení, Horní polovina, Následující kapitola, Dvojče, Rozšířená podpora, Příchozí textovka