Siemens SX1: je to nejlepší současný mobil (velký test)

Siemens SX1 se uhnízdil na první příčce žebříčku nejlepších mobilních telefonů. Čekalo se na něj dlouho, ale vyplatilo se to. Přečtěte si velmi podrobnou recenzi a prohlédněte 125 obrázků.

Fotíme a točíme

Vestavěný digitální fotoaparát má maximální rozlišení 640 × 480 bodů – resp. obráceně, protože standardně fotí na výšku. Při focení s tímto nejvyšším rozlišením je obrázek vidět na celé ploše displeje a je tak větší než u kteréhokoli standardního digitálního fotoaparátu. Kromě největšího rozlišení je k dispozici ještě ememeskový formá 160 × 120 bodů a malé rozlišení pro obrázky do telefonního seznamu 80 × 96 bodů. Překreslování displeje je použitelné, ale nikoli nejrychlejší.

   
Nabídka možností fotoaparátu • fotografování s malým formátem • snímaná
scéna přes celý displej • galerie obrázků

V nastavení lze zvolit tři stupně kvality obrázků. Na velikosti souboru se to u největšího rozlišení projeví v hodnotách 66, 37 a 26 kB, rozdíl uvidíte jen na obrazovce počítače, v telefonu se ztratí. Fotografie na displeji Siemensu vypadají mimochodem naprosto špičkově. Možnosti fotoaparátu jsou však poměrně chudé, vlastně jsem je už vyčerpal.

  
Tři možná rozlišení: malé, větší a největší (klikněte)

  
Tři stupně kvality - od nejlepšího k nejhoršímu

 
S mobilem lze fotit také "naležato"

    
Co dokáže digitální zoom

    
Několik fotografií z interiéru

  
Několik obrázků ve standardním (malém) rozlišení

  
Zde už jsou ukázky v rozlišení 480 x 640 bodů

S aplikací Image fun lze obrázky přímo v telefonu upravovat nebo rovnou i tvořit. Můžete do nich vkládat text, jiné obrázky, rámovat je, použít jeden ze dvou efektů, fotografie lze zmenšovat, otáčet, dá se jimi posouvat.

 
Úprava obrázků

Telefon obsahuje i aplikaci, s níž lze nahrávat krátké videoklipy. Vlastně ani nemusí být krátké, při nahrávání na paměťovou kartu lze využít její celou kapacitu, kvalita ale videokameru předurčuje spíše ke krátkým klípkům. Nahrávky mají rozlišení 176 × 144 bodů, v nastavení lze volit mezi dvěma stupni kvality, lze také vypnout nebo zapnout mikrofon. Výsledkem jsou soubory formátu 3GP, které můžete přehrát přímo v telefonu v přehrávači RealOne, nebo na počítači v RealPlayeru, který si sám stáhne potřebné kodeky.


Nahrávání videa a přehrávač RealOne

Organizujeme čas

Základem funkcí pro organizaci času je budík. V SX1 je stejně jako ve všech Nokiích Series 60 neopakovaný, Siemens ale do aplikací naštěstí přidal světový čas, kde lze nastavit hned několik budíků a různým opakováním.

  
Standardní budík je velmi jednoduchý, v Siemensu jsou ale i světové hodiny s pokročilým budíčkem

V Siemensu SX1 je samozřejmě i kalendář. Na události se lze dívat v měsíčním, týdenním a denním pohledu, můžete si vybrat, který z nich má být standardní. Při vkládání nových položek se nabídnou tři možnosti: schůzka, poznámka a výročí.

   
Nabídka organizačních funkcí • denní, týdenní a měsíční pohled na kalendář

Při plánování schůzky zadáte předmět, místo, čas a den začátku i konce. Zvolíte si, jestli má telefon schůzku připomenout, a to přímým zadáním dne a hodiny upozornění. Událost se může opakovat: každý den, týden, čtrnáct dnů, měsíčně nebo ročně; zároveň nastavíte hraniční termín opakování. Lze také zvolit druh synchronizace položky: žádná, soukromá (událost uvidíte jen vy), nebo veřejná (bude vidět ve sdíleném kalendáři).

 
Plánování schůzky a výsledek v kalendáři

U poznámky lze do předmětu napsat až 160 znaků textu, přidá se počáteční a koncový den, případně druh synchronizace. Výročí vyžaduje zadání předmětu a dne, zvolit lze připomenutí a druh synchronizace. Událost se automaticky opakuje každý rok. Synchronizace kalendářem s počítačem je bezproblémová, potěšilo mě, že se z Outlooku přenášejí také data o místu schůzky. O tom ale bude víc v připravovaném článku o softwaru k Siemensu SX1.

V úkolovníku se na předních místech zobrazují ještě nesplněné úkoly, odškrtnuté se řadí vzadu. Při zadávání nového úkolu se kromě předmětu a termínu splnění vybere také priorita.

 
Úkolovník

Siemens SX1 standardně nabízí aplikaci Today, v níž jsou na jedné obrazovce přehledně vidět události vybraného dne: položky v kalendáři, úkoly, nepřečtené zprávy. Je to výborná věc, má však jednu podstatnou vadu – aplikaci musíte spustit ručně. Proč nemá Symbian podobně jako počítače a chytré telefony Windows Mobile tyto údaje hned na titulní obrazovce? Vždyť jsou u zařízení, které se používá hlavně pro organizaci času, nesmírně důležité.

 
Funkci Today něco chybí

Ještě další funkce

Do poznámek lze zadávat velmi dlouhé texty. Při testech jsem skončil u osmnácti tisíc znaků a určitě by to šlo ještě dál.

 
Velmi dlouhé texty v poznámkách 

V nastavení diktafonu, který zároveň funguje i jako záznamník hovoru, si můžete vybrat, jestli chcete nahrávat do vnitřní paměti nebo na paměťovou kartu. V obou případech je ale délka jedné nahrávky omezena na pouhé dvě minuty. Při nahrávání hovoru je mrzuté, že neexistuje žádný přímý přístup k ovládání diktafonu, žádné tlačítko přímé volby – ve všech případech je nutné otevřít nabídku, najít správnou ikonu, otevřít aplikaci, stisknout nahrávání ... to si asi napřed rozmyslíte, jestli vůbec chcete nahrávat. Přitom by stačilo, kdyby byl diktafon v průběhu hovoru dostupný třeba na tlačítku hlasového vytáčení na pravém boku.

 
Nahrávání do diktafonu a přehled nahrávek

Kalkulačka je jednoduchá a nebere v úvahu priority násobení a dělení před sčítáním a odčítáním. Nepříjemným omezením také je, že největší číslo, se kterým kalkulačka dokáže pracovat, je 99 milionů – k němu ale už nepřičtete ani jedničku. Jeden výsledek lze uložit do paměti; zůstane v ní i po zavření aplikace a dokonce i po restartování telefonu. Výpočty se řadí jakoby na pruh papíru, kterým lze posouvat.

 Žáku Siemensi, máte za pět

Konvertor jednotek pracuje jedna s měnovými kurzy, ale také s fyzikálními veličinami. Jsou rozděleny do oblastí plocha, energie, délka, hmotnost, výkon, tlak, teplota, čas, rychlost a objem.

 Převodník jednotek


V další kapitole na vás čekají hry a popis funkcí vestavěného radiopřijímače a přehrávače hudebních souborů MP3. Zmíním i vybavení Siemensu SX1 pro mobilní datové přenosy

 

Témata článku: Siemens, , Motorola V600, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens S55, Siemens SX1, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Komáři, Špatný vliv, Současný mobil, Velký test, Nejvyšší třída, Špička žebříčku, Největší hlasitost, Velký, Usilovné používání