Siemens SX1: je to nejlepší současný mobil (velký test)

Siemens SX1 se uhnízdil na první příčce žebříčku nejlepších mobilních telefonů. Čekalo se na něj dlouho, ale vyplatilo se to. Přečtěte si velmi podrobnou recenzi a prohlédněte 125 obrázků.

V pravém rohu telefonu najdeme otvor pro provléknutí poutka, na opačné straně infraport a mezi těmito dvěma prvky je otvor sloužící k aretaci telefonu v držáku. Na pravé straně jsou dvě tlačítka, které bohužel nelze uživatelsky předefinovat. Jedno slouží k hlasovému ovládání, druhé aktivuje vestavěný fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport a dvě tlačítka na pravém boku mobilu

Siemens umístil objektiv fotoaparátu nesouměrně na zadní straně telefonu, krycí sklíčko je zapuštěno několik milimetrů pod okolním povrchem, takže nehrozí jeho poškození. Kousek vedle je konektor pro externí anténu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv je v levém horním rohu zadní plochy

Na levém boku telefonu najdeme zásuvku pro paměťovou kartu. Ačkoli lze do Siemensu SX1 vložit i tlustší formát SD, pracovat lze pouze s kartami formátu MMC. Ale kdo ví, třeba nové verze firmwaru přijdou s překvapením. Paměťové karty je možné vyměňovat i bez vypínání telefonu, to je velký rozdíl oproti Nokii 6600.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zásuvka pro paměťovou kartu

Systémový konektor je stejný jako u jiných současných telefonů Siemens, kompatibilní je i nabíječka. Baterie je formátu Li-Ion, má kapacitu 1 000 mAh, ale na skutečnou výdrž si počkejme až na článek se zkušenostmi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor a pohled pod zadní kryt; karta SIM se mimochodem velmi špatně vyjímá

Operační systém a ovládání: je to Nokia! 

Siemens SX1 používá operační systém Symbian verze 6.1, a to konkrétně jeho variantu Series 60, kterou vyvinula Nokia a na kterou má Siemens licenci. V praxi to znamená, že když vezmete SX1 do ruky a chvíli si s ním hrajete, vidíte stejný způsob ovládání, stejné postupy, stejné popisy v nabídce, liší se jen grafika.

Grafické prostředí Siemensu je bohatší, barevnější a subjektivně hezčí než na chytrých Nokiích, přestože používají stejný operační systém. Siemens používá barevné přechody, velké propracované ikony, Nokia jen jednoduché symboly.

  Klepněte pro větší obrázek
Srovnání hlavní nabídky na Siemensu SX1 (vlevo) a na Nokii 6600 (uprostřed). Sejmuté obrazovky Siemensu bohužel přesně neodpovídají skutečnosti, protože program, kterým je snímáme, není připraven pro displeje s pětašedesáti tisíci barvami. V reálu jsou přechody naprosto plynulé a použité barvy se k sobě hodí. Na obrázku úplně vpravo najdete fotografii skutečného displeje.

O co je ale Nokia graficky chudší, o to je Siemens pomalejší. Nevím, jestli za to může propracovanější prostředí, kvůli výkonnějšímu procesoru měl být telefon naopak rychlejší. Siemensu opravdu hodně operací trvá o zlomek sekundy déle než Nokii. Není to rozhodně nepoužitelné, snadno si zvyknete ... jen jsem se ale potom divil, jak je 6600 krásně rychlá. Ale konec přímého srovnávání, protože k němu opravdu připravíme samostatný článek.

Ovládání Siemensu je stejně jako na všech chytrých telefonech řady Series 60 velmi logické. Nabídky jsou tvořeny maticemi ikon, které lze přeskupovat, třeba i v rámci jednotlivých složek, jež můžete sami vytvářet. U SX1 je praktické, že každému tlačítku můžete přiřadit rychlé spuštění vybrané funkce (anebo vytočení vybraného čísla). Ikony funkcí přiřazených tlačítkům 3, 4, 8 a 9 se navíc zobrazují na pohotovostním displeji.

Oprava 30. prosince 22.36: Symboly funkcí na pohotovostním displeji jsou bohužel pouze nakresleny na použité tapetě. Když funkce změníte, symboly zůstanou stejné, při použití jiné tapety úplně zmizí. Škoda.

  
Nastavení klávesových zkratek • pohotovostní displej • vytáčení telefonního čísla

I přes graficky bohaté prostředí Siemens příliš neplýtvá místem. Při práci se zprávami nebo při wapování je k dispozici osm řádků textu, v telefonním seznamu je najednou vidět pět jmen. V některých případech, typicky v kalendáři, by se ale hodilo menší písmo, aby se na řádek vešlo více znaků.

Telefon používá stromový souborový systém, do něhož se lze dostat pomocí vestavěného správce souborů. Hlavní složka telefonu se mimochodem jmenuje Nokia.

 
V Siemensu je Nokia • takhle vypadají přesýpací hodiny

Jsme chytří, můžete nás rozšířit

Základním znakem, na jehož základě produkt řadíme mezi chytré telefony nebo komunikátory, je otevřený operační systém a možnost nainstalovat nové aplikace. Siemens SX1 díky platformě Series 60 tuto možnost splňuje a na internetu lze najít řadu programů. Jak je to s kompatibilitou? Hned první program mě bohužel přesvědčil, že to někdy nebude jednoduché – odmítl se nainstalovat. Šlo však o aplikaci pro snímání obrazovek, které zjevně dělalo problémy větší rozlišení displeje SX1.

Zkusil jsem i další programy a s některými byly také potíže. Aplikace pro dálkové ovládání domácích spotřebičů s nimi nedokázala komunikovat, jinde se objevily problémy se zobrazením. Za čas se určitě objeví seznamy otestovaných a funkčních aplikací, podobně jako se tvoří pro Nokii 6600.

Další možností, jak rozšířit funkce telefonu, je použít Javu. Vzhledem k možnostem programů, které jsou určené přímo pro operační systém Symbian, je ale Java většinou jen slabší náhražka. Výkon Siemensu v Javě, měřený programem JBenchmark, je nižší než u symbianových Nokií – výsledek 1 753 ale stále hodně nadprůměrný. Na stránce www.jbenchmark.com jej můžete srovnat s hodnotami naměřenými u jiných telefonů.

 
Při tomto testu javového výkonu byl výsledek trochu horší,
telefon zřejmě brzdila nějaká jiná aplikace

Vnitřní paměť pro ukládání dat má v Siemensu SX1 kapacitu 4 MB. Není to mnoho, ale díky možnosti použít paměťovou kartu se asi nikdo nebude cítit omezen. Pro spouštění aplikací je k dispozici paměť RAM – na internetu jsem našel, že by mělo jít o 16 MB, různé programy ale ihned po spuštění telefonu udávají kapacitu kolem 10 MB.

 Údaje o obsazené a volné paměti


V další kapitole na vás čekají nejdůležitější informace: popíšu, jak se se Siemensem SX1 telefonuje a jak se pracuje se zprávami

 

Témata článku: Siemens, , Motorola V600, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens S55, Siemens SX1, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Komáři, Instalační sada, Nejvyšší třída, Usilovné používání, Velký, Mobil, Velký test, Test, Současný mobil