Siemens SX1: je to nejlepší současný mobil (velký test)

Siemens SX1 se uhnízdil na první příčce žebříčku nejlepších mobilních telefonů. Čekalo se na něj dlouho, ale vyplatilo se to. Přečtěte si velmi podrobnou recenzi a prohlédněte 125 obrázků.

Telefonování: Siemens má výbornou

Funkce pro telefonování jsou u SX1 opravdu velmi dobré, nebudu si skoro na nic stěžovat. Zvuk telefonu je kvalitní, slušně basový, bez šumu, dostatečně hlasitý – a platí to většinou i pro hlasité handsfree, kde ale u největší hlasitosti už trochu rezonují některé frekvence.  

Telefonní seznam je vícepoložkový, lze jej snadno synchronizovat s Microsoft Outlookem a kapacita je závislá jen na množství volné paměti. V adresáři mám zrovna čtyři sta jmen, které v paměti telefonu zabírají 296 kB.


K Siemensu SX1 se dodává pokročilý software pro spolupráci s počítačem. V této recenzi se mu nevěnujeme, přečtěte si o něm samostatný článek.

Do telefonního seznamu se dostanete přímo s pohotovostního displeje stisknutím joysticku nebo jeho pohybem směrem dolů. Vyhledává se postupným zadáváním počátečních písmen jména nebo příjmení; telefon najde správný kontakt v obou případech. Užitečné je, že česká jména s diakritikou lze vyhledávat zadáváním znaků bez háčků a čárek – za to klidně Siemensu odpustím, že diakritiku ignoruje i při řazení seznamu, takže Žabku budete muset hledat na počátku seznamu jmen začínajících na Z.

  
Vyhledávání v telefonním seznamu • skupiny volajících
seznam na SIM je schován až hluboko v nabídce

Ke každé osobě v telefonním seznamu lze zadávat následující údaje: jméno, příjmení, firma, funkce, po třech číslech na pevný a na mobilní telefon, tři faxy, pager, tři e-maily, tři webové adresy, tři běžné adresy, čísla DTMF, textovou poznámku a datum narození. Narozeniny se ale bohužel neobjeví v kalendáři.

   
Telefonní seznam: dva detaily jména • editace čísla • přidání nového čísla

Každou z položek v seznamu si navíc můžete přejmenovat, a to individuálně u každého jména – do seznamu tak místo nepoužívaného faxu přidáte například číslo ICQ. K nejvýše třiceti číslům lze také přiřadit jmenovku hlasového vytáčení.


Přejmenování názvu položky 

Ke každému jménu můžete navíc přidat obrázek volajícího. Objeví se v telefonním seznamu a také při příchozím hovoru. Zde je však velmi malý a zdeformovaný, nezobrazuje se přes celý displej.

   
Vytáčení čísla • probíhající hovor • možnosti při hovoru • příchozí hovor 

Jména lze řadit do skupiny volajících, kterým může být nastavena individuální vyzváněcí melodie, stejně jako to je možné u jednotlivých kontaktů. Skupiny také slouží k hromadnému posílání zpráv a nastavením ve vyzváněcích profilech lze podle nich filtrovat hovory. Vyzváněcí profily jsou celkem standardní, nenabízejí žádnou neobvyklou funkci. Je jich pět, lze je upravovat, ale není možné přidat další. Siemens není možné používat v tzv. flight módu, kdy je vypnuta vysílací část a telefon se používá jako kapesní počítač.

  
Přehled vyzváněcích profilů • jejich nastavení • nastavení filtrování hovorů

Vyzvánění je samozřejmě vícehlasé, docela kvalitní, ale s telefonem se nedodává mnoho dobrých melodií (pár dalších je na CD).

  
Základní obrazovka s přehledy hovorů • volaná čísla • statistika přenesených dat

Práce se zprávami: ach ta klávesnice

Nemáme k dispozici českou verzi telefonu a nemohl jsem tedy vyzkoušet český slovník T9. Používal jsem proto klasický způsob psaní, což je ve spojení s netradiční klávesnicí opravdu důvod, proč místo práce s textovkou raději zavolat.

Všechny druhy zpráv – textové, multimediální i e-maily – jsou sdruženy v nabídce Messages. Příchozí textovky a ememesky se ukládají do složky Inbox, každý z e-mailových účtů má svoji samostatnou složku.


V Inboxu najdete přijaté textové a multimediální zprávy

Se Siemensem SX1 lze psát dlouhé textovky, od začátku se odpočítává počet znaků, které zbývají do konce každé stošedesátiznakové části, zároveň se ukazuje, na kolik částí bude zpráva rozdělena. Zatím nevím, jak se bude chovat český slovník T9 – u telefonů Nokia stejné řady bohužel píše s háčky a čárkami, které před odesílání neořeže a do jedné části zprávy se vejde jen sedmdesát znaků.


Píšeme textovou zprávu

Siemens SX1 podporuje Smart Messaging a do textu tak lze vložit obrázek. Proč to ale dělat, když jsou zde zprávy MMS, v nichž je možné posílat barevné fotografie. Editor MMS je sice typu WYSIWYG, takže hned vidíte obrázek, který chcete poslat, jinak je ale spíše průměrný. Nenabízí třeba možnost poslat vícestránkovou MMS, takže do jedné zprávy lze přidat pouze jeden obrázek.


Editor MMS

E-mailový prohlížeč je stejný jako u Nokií řady Series 60 a je velmi kvalitní. Podrobný článek o práci s e-maily si můžete přečíst na tomto místě.

 
Přehled e-mailů a čtení zprávy


V následující kapitole podrobně proberu vestavěný fotoaparát a videokameru, zhodnotím také funkce pro organizaci času

 

Témata článku: Siemens, , Motorola V600, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens S55, Siemens SX1, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Komáři, Mobil, Velký test, Usilovné používání, Velký, Pokročilý software, Největší hlasitost, Současný mobil, Nejvyšší třída