Skype beta pro Symbian: Aplaus, prosím

Skype vydal betaverzi nového symbianového klienta. Má sice ještě pár dětských nemocí, ale už teď se o něm dá říct, že je skvělý!

Není to tak dávno, co byla vydána nová verze aplikace Fring pro Symbian, která umožňuje i videotelefonování přes oblíbený Skype – psali jsme o ní i zde. Těžko říci, zda to byla právě takto aktivní konkurence, co přinutilo vývojáře Skypu k akci, každopádně betaverze oficiálního Skypu pro Symbian S60 3rd Edition je nyní k dispozici. Kdo ji chce vyzkoušet a případně pomoci autorům v jejím vyladění, může si ji stáhnout ze stránek oficiálního Skype blogu. Instalační soubor má cca 4,2 MB a při instalaci se obrňte trpělivostí – nainstalování všech součástí opravdu trvá a od odmačkávání různých dotazů a upozornění vás možná bude i bolet palec. A co od betaverze můžete čekat?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Díky tomu, že aplikace pochází z vývojářských dílen Skypu, zde naleznete věci, které nejsou v žádném jiném symbianovém klientu k vidění. Přímo z telefonu si můžete vytvořit nový uživatelský účet, je zde kompletní správa kontaktů (hledání nových kontaktů, přejmenování, blokace nebo mazání, kontakty lze přidávat i z adresáře telefonu), můžete prohlížet uživatelské profily, chatovat, posílat a přijímat soubory, odesílat Skype-SMS, měnit svůj on-line status, obrázek v profilu, nebo tzv. mood message. Můžete poslouchat vzkazy ze své Skype hlasové schránky, najdete zde historii hovorů. Přímo z aplikace se můžete dostat na mobilní stránky, kde si můžete přikoupit nové služby, případně dobít kredit. Zkrátka najdete zde vše, na co jste zvyklí z počítačové verze, kromě jediné věci – videohovorů. Ty zůstávají stále doménou výše zmíněného Fringu, snad se dočkáme v jedné z příštích verzí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Určitě vás ale mnohem více než výčet funkcí zajímá kvalita vlastního volání, a ta je už teď v betaverzi (myšleno ve srovnání s ostatními mobilními klienty) bezkonkurenčně nejlepší. Pokud pro hovor využijete Wi-Fi nebo 3G, nebojím se napsat, že...

 
...nepoznáte rozdíl mezi hovorem uskutečněným přes Skype a přes GSM
 

Protelefonoval jsem přes tohoto klienta několik hodin a ani jednou jsem se nesetkal s tím, že by se hovor trhal nebo zněl plechově (známý to nešvar Fringu). Pro uskutečnění hovoru můžete použít i pomalejší EDGE, zde už je ale hlas mírně zkreslený, i tak je kvalita použitelná.

Na závěr uvádím seznam nedostatků. Neberte je ale, prosím, jako bernou minci, týkají se právě této betaverze a všechny tyto chyby v plné verzi pravděpodobně zmizí. Za prvé, aplikace je poměrně pomalá, často si musíte na odpovídající reakci vteřinu nebo dvě počkat. Velmi mě rozčilovalo blikání displeje v seznamu kontaktů. Zkrátka, než se načtou všechny kontakty, pravděpodobně budete mít mžitky před očima. Kontakty se také řadí trochu nezvykle podle abecedy, naštěstí si ale můžete zapnout zobrazování pouze těch on-line. Aplikace má také tendenci čas od času ze mě neznámých důvodů spadnout. I přes zmíněné nedostatky je ale betaverze Skypu použitelná a rozhodně stojí za to ji vyzkoušet.

 

Diskuze (55) Další článek: Nexus One, nebo přece jen mytický gPhone? Uvidíme 5. ledna

Témata článku: , , , , Aplaus, Pro +, Neznámý důvod