Sledujete televizi? Televize s Androidem sleduje vás!

Google mění pravidla hry. Televize s Androidem TV budou bedlivě sledovat své diváky. Co to znamená pro diváka a co pro reklamní byznys?
Kapitoly článku

Na téma „Android TV sleduje své uživatele“ jsem poskytnul rozhovor Rádiu ZET. Laicky kladené otázky poskytují jiný pohled na stejnou věc a možná zaujmou i vás. Tady je hrubý přepis rozhovoru.

Android TV je už několikátým pokusem Googlu dostat se do televizního byznysu. Firma investuje do svého vstupu na televizní trh nemalé prostředky.  Proč o tento segment tolik usiluje?
Google je společnost, která žije z reklamy a Android TV je další kanál informací od uživatelů, další kanál, do kterého může posílat reklamu.

Co všechno Android TV umí a v budoucnu ještě podle plánů společnosti Google bude umět?
Android TV si můžete představil jako velký tablet, nebo chytrý telefon. Hlavní rozdíl je v tom, že nemá dotykovou obrazovku  a tomu je uzpůsobené ovládání. Velmi jednoduchým ovladačem tedy můžete ovládat televizní programy jako u klasické televize, ale můžete připojit klávesnici, myš a ovládat tak aplikace, můžete připojit herní ovladač a hrát hry.

Co a jak může platforma Android TV o jednotlivém uživateli zjistit? Je pravda, že může zjistit nejen to, co se nám líbí, ale i to, co se nám nelíbí?
To jsou dvě strany jedné mince. Google prostě bude sledovat vaše chování a analyzovat jej. Třeba podle toho kdy a jak přepínáte, kde se v přepínání zastavíte, pozná, kterou reklamu na které produkty by vám mohl předložit.

V jakých momentech se nám reklama v televizích fungujících na platformě Android zobrazí?
V tomhle nehledejte žádnou magii, zobrazí se normálně mezi programy jako dnes. Ještě dlouho bude ta reklama přicházet s ostatními pořady televizním signálem, ale myslím, že Google směřuje k tomu, aby tuto reklamu zacílil přímo na konkrétního uživatele, což by znamenalo, že takové reklamní bloky přitečou po internetu.

Chce Google detailní data o svých uživatelích prodávat i televizním stanicím?
Předpokládám, že ano. Ale nečekejte, že se někdo v televizi Nova podívá, kde bydlíte, nebo jaký je PIN kód k vaší kreditní kartě. Pokud to přeženu. Data budou anonymizovaná a poslouží pouze k zacílení reklamy.

Můžete shrnout všechna pozitiva a negativa sběru dat o uživatelích Android TV pro majitele televizních přístrojů?
Negativem je to, že musíte věřit firmě, která o vás ví věci, které si ani sami neuvědomujete. Pozitivem je, že reklama, kterou byste tak jako tak sledovali, bude relevantnější. To znamená, že dostanete slevu na věc, kterou si opravdu chcete koupit, že dostanete tip na akci, na kterou opravdu chcete jít, ale ani byste se nedozvěděli, že se koná.

V jakých televizorech už platformu Android TV najdeme?
Snad mám správné informace, že u nás je prodává pouze Sony, ale brzy by se měl přidat Philips, Sharp a pak jsou firmy, které vyrábějí Android TV ve formě herní konzole dělá Nvidia, Razer, případně Asus.

Srovnáváme-li platformu Android TV s operačním systémem stejného jména v mobilních telefonech, nabízí se také otázka, jak si vede hlavní rival Googlu na poli mobilních telefonů Apple se svou Apple TV? Nabízí podobný koncept?
Apple TV je úplně jiný typ zařízení, to je spíše přehrávač multimédií, která přichází z různých internetových služeb.

Google se chce vedle televizí prosadit také v nositelných zařízeních, autech a v internetu věcí. Najdeme tedy v budoucnu Android nebo jeho obdobu také v pračkách, ledničkách a dalších zařízeních našeho každodenního života a domácnosti?
To, co popisujete, se jmenuje Internet věcí, jde o cokoliv od dálkově otevírané brány, po termostat nebo systémem spínanou žárovku. Internet věcí je ta příští velká věc IT světa, operační systém pro něj vytváří mnoho významných firem, každá k tomu přistupuje trochu jinak a teprve budoucnost ukáže, která cesta je správná.

Která z relativně nových aktivit Googlu vypadá současnou optikou podle Vás nejnadějněji?
Google už dávno není jen ten vyhledávač na internetu, Google investuje obrovské peníze do vývoje a vymýšlejí toho opravdu hodně, ale zmínil bych třeba rozsáhlý vývoj nové generace baterií, které by mohly vyřešit nejpalčivější problém dnešních mobilních zařízení, nebo auta bez řidiče, která mají naježděny statisíce kilometrů a už dnes řídí lépe než my.

Kapitoly článku

Témata článku: Google, , , , Nejpalčivější problém, Informační kanál, Každodenní život, Televize, Podobný koncept, Razer, Televizní kanál, Hlavní rival, Televizní program, Televizní signál, Nexus Player, Velký tablet, #Android, Reklamní blok, Paranoik, Vaš, Potenciální zákazník, Nová možnost, Google TV, Základní princip, Televizní stanice,