Sledujte s námi premiéru Nokií Lumia [aktualizováno]

Superzáří začíná! iPhone 5, nové Motoroly a HTC, ale ze všeho nejdřív přijdou nové Nokie Lumia. Sledujte s námi jejich zrod. Dočkáme se tabletu?

Mobilní „superzáří“ bude neskutečně nabité. Ve zkratce: ještě dnes večer Motorola, 12. září iPhone 5 a 19. září HTC. Dnes se ale pojďme zaměřit na Nokii – co nám předvede? Zřejmě nikdo nepochybuje o tom, že bude představena nová generace Windows Phonů Nokia Lumia. Dokonce máme jejich (údajné) obrázky a známe základní specifikace. Ale jestli chce Nokia zaujmout, nebo dokonce ohromit, musí předvést něco speciálního. Dočkáme se tabletu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lumia 820 a 920 podle @evleaks

Nokia také postupně vypouští kratičká videa lákající na dnešní tiskovou konferenci. První klip slibuje, že se věci změní. Druhý vznáší téma rozšířená realita, třetí zřejmě ukazuje na nakupování, a jestli si myslíte, že je bezdrátové nabíjení jenom sci-fi, tak se podívejte obzvláště na tento klip.

Chcete-li vědět všechno o dnešní akci, sledujte tento článek, budeme jej průběžně aktualizovat. Také dnešní akci bude Nokia v přímém přenosu streamovat na internetu, webcast najdete zde (je potřeba nainstalovaný Silverlight). My se tedy zaměříme na informace, které na tiskovce neuvidíte, doplňkové informace, obrazový materiál a vynasnažíme se být užiteční těm, kdo nevládnou angličtinou. Tisková konference začíná v 16.00.


22.51

Nokia zveřejnila záznam dnešní tiskové konference. Kdo má zájem a nestihl přímý přenos, má možnost vše dohnat:

Klepněte pro větší obrázek

17:23

Děkujeme za pozornost při sledování dnešního onlinu, další podrobnosti o nových Lumiích se dočtete na MobilManii v samostatných článcích. A začít můžete rovnou tímto s detaily o bezdrátovém nabíjení.

17:23

Vy, co jste sledovali s námi, všimli jste si, že během konference nezazněla cena ani konkrétnější dostupnost zařízení na trhu? Neví to ani zástupci české Nokie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 920 (vlevo) a Lumia 820 (vpravo) na již oficiálních snímcích. Další fotky zde

17:22

Konference je u konce. Tablet Nokia s Windows 8 představen nebyl.

17:18

Steve Ballmer popisuje, jak blízko k sobě mají Windows 8 a Windows Phone 8. Zařízení s těmito systémy se má prodat dohromady na 400 milionů kusů ročně.

17:15

Po hodině a čtvrt je zpátky Stephen Elop a na pódium zavolal šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Přijde teď tolik očekávaný tablet s Windows 8?

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

17:12

Opět tělo z polykarbonátu, 4,3" displej, NFC a slot pro microSD!

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

17:10

Konečně je tu Nokia Lumia 820!

17:07

Kevin vysvětluje, jak inženýři dosáhli stability při fotografování nebo natáčení, pokud závěrka zůstává déle otevřená. Následuje porovnání s nejmenovanými produkty konkurence.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

17:05

Také Lumia 920 má technologii PureView pro fotografování. Obsahuje objektiv s (na poměry mobilů) skvělou světelností 2,0.

17:01

Vy se zatím můžete podívat na první oficiální fotky Nokie Lumia 920.

17:00

Kevin ukazuje nové aplikace: City Lens, Angry Birds Roost, Smart Shoot, Cinemagraph.

16:57

Nový bezdrátový boombox JBL PowerUp spárujete s Lumií přes NFC, telefon položíte na reproduktor a začne se dobíjet. Docela pěkný kousek příslušenství. Další jsou NFC sluchátka Purity Pro, o kterých už jsme psali.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:55

WXGA displej je vybaven technologií Sensitive Touch, díky které jej budete moci ovládat i v rukavicích.

16:53

Kevin vyzdvihuje konstrukční vlastnosti Lumie 920: keramická boční tlačítka, tělo odolné proti poškrábání a ještě odolnější sklo displeje.

16:50

Pro začátek je to potvrzení nových barev, které ale už známe z obrázku: bílá, černá, šedá, červená a žlutá.

16:49

Na pódiu je Kevin Shields z Nokie a ukáže nám další inovace nové generace Lumií.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:45

Pořízené fotky ve WP8 se na SkyDrive budou ukládat v plném rozlišení.

16:42

Věnujeme se fotoaparátu a nové funkci nazvané Lenses. Součástí grafického rozhraní je náhled do efektů v reálném čase, dopředu například vidíte, jak bude vypadat váš černobílý nebo sépiový snímek. Microsoft dokonce do Lenses pustí aplikace třetích stran.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:40

Joe právě poslal první veřejný WP8 screenshot na svůj Twitter.

16:39

Skvělé, WP8 umí dělat screenshoty!

16:37

Ukázka panelů v prohlížeči Internet Explorer 10.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:35

Ujištění: aplikace z WP7 pojedou i na WP8 bez ztráty uživatelského komfortu.

16:30

Na pódiu je Joe Belfiori z Microsoftu a ukáže nám novinky v systému Windows Phone 8. Proti poslednímu demu, které jsme viděli někdy před prázdninami, prý přibyly nejméně dvě nové věci.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:28

Jedním z partnerů ohledně bezdrátového dobíjení je Fatboy, výrobce obřích relaxačních pytlů. Nokia s Fatboyem připravila stylové dobíjecí příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:25

Baterie s kapacitou 2 000 mAh, dvoujádrový procesor Snapdragon S4 a bezdrátové dobíjení. Uniklé informace před tiskovkou byly přesné.

16:22

Lumia 920 má nový displej se zahnutým okrajem, Nokia mu říká PureMotion HD+. Lepší chování na sluníčku, rychlejší překreslování obrazu a úhlopříčka 4,5 palce.

16:20

Video, které nás ještě před tiskovkou lákalo na služby rozšířené reality je sdruženo pod hlavičkou nové aplikace Nokia City Lens. Lokakční aplikace od Nokie se tedy rozrostly na čtyři: Nokia Maps, Nokia Drive, Nokia Transport a Nokia City Lens.

16:16

Z této fotky je pěkně vidět, že žlutá Lumia 920 bude mít lesklé tělo.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:12

Tohle je prý nejinovativnější smartphone na světě: technologie PureView, pokročilé mapové služby integrované do Windows Phone 8, vylepšený displej a bezdrátové dobíjení.

16:10

Jde to svižně, na pódiu je šéfová divize chytrých zařízení Jo Harlow a v ruce svírá žlutý veliký telefon. Je to Nokia Lumia 920!

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

16:08

Elop si pochvaluje prodejní čísla řady Asha a přiznává, že pro některé země (třeba Indii) jsou tyto telefony reálnou substitucí za smartphone.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com 

16:05

V rámci povinného "opáčka" dosavadních milníků a modelů Lumia jsme se dozvěděli, že ve Windows Marketu už najdeme na 100 000 aplikací pro platformu WP.

16:02

Videopřenos tedy zatím nejede. Proto využijeme živého zpravodajství webu The Verge. Na pódiu stojí generální ředitel Stephen Elop a začíná s povídáním o Windows Phone a válce ekosystémů, do které Nokia odvážně vstoupila.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

15:54

Jen pár minut před zahájením tiskovky zažívají servery Nokie pekelný nápor a stránka s přenosem občas spadne. Věřme, že se to podaří rychle vyřešit.

15:38

Na místě jsou i redaktoři webu The Verge, kteří v sále vyfotili dvě obří makety v nadživotní velikosti. Podle tvaru z uniklých fotek (výše v tomto článku) odpovídají smartphonům Nokia Lumia 920 a 820. My ale pořád doufáme i v první finský tablet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foto: TheVerge.com

15:32

Tisková konference probíhá v New Yorku, americká média mohou být přímo na místě, zbytek světa se musí spolehnout na streamovaný přenos. Sledovat jej můžete zde.

15:30

Nokia má před sebou dost možná nejdůležitější tiskovou konferenci v celé historii firmy. Pokud nepředstaví dravé konkurenceschopné novinky, bude v byznysu jen paběrkovat. Prognózy analytiků čtěte zde.

Diskuze (86) Další článek: Nové smartphony Acer z veletrhu IFA

Témata článku: Nokia, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Očekávaný tablet, Závěrka, Premier, Akt, Play & amp, Zahnutý okraj, O Relax, Lesklé tělo, Premiér, Boombox, Pře