Sluchátko B-Speech Vitac: Bluetooth na tužkovou baterii

Na trhu je dnes už poměrně rozsáhlá nabídka bluetoothových sluchátek. Čím se od sebe liší? Může to být například výdrží, v níž nový model značky B-Speech doslova exceluje. Napájí jej navíc obyčejná tužková baterie.

Bluetoothová sluchátka méně známých výrobců kvalitou dohánějí modely známých značek, a tak konečný výběr závisí pouze na ceně, vzhledu a výdrži. A právě ve výdrži ční testované sluchátko nad všemi ostatními. Jeho výjimečnost spočívá v napájení klasickou mikrotužkovou baterií místo běžného akumulátoru. Výsledkem je neuvěřitelně dlouhá doba volání, která může za optimálních podmínek dosáhnout hodnoty až patnácti hodin nebo jednoho měsíce v pohotovostním režimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko je malé a lehké, vypadá však příliš lacině

Trochu laciný vzhled

Sluchátko má tedy vyjímatelnou baterii, na níž je samozřejmě potřeba kryt. Výrobce z krytu vytvořil dominantní část sluchátka a dal uživatelům možnost zvolit si jednu ze dvou barevných variant. V balení najdete dva poloprůhledné kryty v modré a červené barvě. Zbytek těla má stříbrnou barvu. Vzhled sluchátka ale hodnotím jako podprůměrný, kterékoli předchozí sluchátko značky B-Speech jej hravě strčí do kapsy. Vše působí příliš lacině, přičemž korunu tomu nasazuje nezvykle tenká spona pro uchycení za uchem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení dostanete rovnou dva barevné kryty

Spona vypadá velmi křehce a ve spojení se sluchátkem dost nesourodě. Dá se však snadno tvarovat a přizpůsobit kterémukoli uchu. Přichycení spony k tělu sluchátka je řešeno nezvykle prostrčením hrotu skrz gumový otvor. Toto spojení není pevné, dovoluje pohyby v rozmezí šedesáti stupňů. Podle toho, ze které strany sponu prostrčíte, volíte stranu, na které budete sluchátko nosit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko můžete nosit na pravo či na levo; poutko pro přichycení za ucho je tvarovatelné

Součástí sluchátka je i trn s naslouchadlem ukončeným gumovým trychtýřem. Sluchátko v uchu nepřekáží, ale naopak přirozeně drží. Mikrofon v hrotu sluchátka je obklopen stejnou gumovou hmotou jako trychtýř naslouchadla a pružný spoj spony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pryžový věnec zajišťuje velmi dobrou izolaci od okolního hluku

Dvě tlačítka stačí

K ovládání sluchátka slouží pouze dvojice tlačítek, která jsou umístěna na hřbetu sluchátka. Snadno se ovládají, rychlou orientaci umožňuje zejména jejich rozdílná velikost. Funkce tlačítek jsou následující: větší z nich má na starosti zapnutí/vypnutí a párování s telefonem, menší se stará o ukončení hovoru nebo opakované vytáčení. Tlačítka také slouží již tradičně k regulaci hlasitosti.

Stav sluchátka indikuje dioda poblikávající podle situace buď modře, nebo červeně. Podle blikání také zjistíte stav baterie. Při každém zapnutí sluchátka vám pětisekundové blikání ohlásí, v jaké kondici se baterie nachází. Pokud dioda bliká modře, je vše v pořádku, ale červené blikání znamená vybitou baterii a je nutné vložit novou, nebo ji opětovně nabít. S vybitou baterií vám zbývá čas asi na pět minut hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K ovládání slouží dvě tlačítka na boku

S telefonem žádný problém

Před párováním musíte sluchátko uvést do požadovaného stavu, a to dlouhým stiskem velkého tlačítka až do doby, než začne dioda dvoubarevně poblikávat. Bude to trvat asi osm sekund. Po spojení s telefonem stačí zadat jen kouzelné heslo 1234 a komunikace může začít. Sluchátko zvládá profil Handsfree i Headset, takže nejste omezeni výběrem telefonu. Jestli jste zvědaví, jakým profilem sluchátko komunikuje s vaším telefonem, sledujte poblikávání diody: jedno bliknutí po pěti sekundách značí profil Headset, trojice bliknutí za stejný časový úsek profil Handsfree.

Tip: Pokud vás zajímá, jak si sluchátko rozumí konkrétně s vaším telefonem, nahlédněte do srovnávací tabulky

Sluchátko s telefonem komunikuje příkladně a do čtyř metrů vůbec nereaguje na točení hlavy. Po překročení této vzdálenost již mohou nastat nějaké výpadky, ale hovor neztratíte. Celková vzdálenost, na kterou lze sluchátko spolehlivě použít, se pohybuje okolo osmi metrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žádný velký žrout energie to rozhodně není

Haló, slyšíte mě?

Zklamáním pro mě byla kvalita reprodukovaného zvuku. Zatímco druhá strana ani nepostřehne, že nevoláte přímo z telefonu, neboť zvuk je čistý a dostatečně hlasitý, vy ve sluchátku slyšíte zvuk zastřeně, jako by mu něco bránilo. Pochvalu naopak směřuji k rozpoznávání hlasových jmenovek, kde mělo sluchátko stoprocentní úspěšnost.

Během telefonování vás může zmást, že hovor ukončujete pětisekundovým podržením menšího tlačítka, ale příchozí hovor odmítáte podržením většího tlačítka. Přijmout příchozí hovor pak můžete kterýmkoli tlačítkem.

Sluchátka B-Speech se mohou chlubit kvalitně zpracovaným českým návodem, ale tentokrát mám drobnou výtku. V návodu se nedočtete, jak máte orientovat baterii, a popis chybí také v prostoru baterie, kde jej automaticky hledáte.

Baterie se mi líbí

B-Speech Vitac je mírně nadprůměrné sluchátko, které láká zejména možností vložit běžnou mikrotužkovou baterii. Praktičtější ale určitě bude pořídit si nabíjecí baterii. Nebýt zastřeného zvuku, neměl bych ke sluchátku žádné připomínky, i cena se mi zdá odpovídající.

Bluetoothové handsfree B-Speech Vitac

  • Zapůjčil: MShop.cz
  • Web: www.mshop.cz, www.b-speech.cz
  • Cena: 1 499 Kč
  • Rozměry: 68 × 27 mm
  • Hmotnost: 11,8 g (bez baterie), 22,8 g (s AAA baterií)
  • Pohotovostní doba: až 700 h
  • Doba hovoru: až 15 h
  • Baterie: AAA (může být i nabíjecí)
  • Bluetooth: verze 1.1
  • Profily: Handsfree, Headset
Diskuze (9) Další článek: Podívejte se na staré reklamy Paegasu

Témata článku: , , Červené blikání, Sluch, Sluchátko, BLU, Bluetoot, Blue