Smartphony a tech trendy 2014: čeká nás skvělý rok!

Vývoj technologií je nezastavitelný, takže co nás čeká v roce 2014? Chystá se řada novinek, které posunou hranice zase o kus dál.

Úhlopříčky v růstu

Na velikosti záleží, zejména když jde o smartphony a tablety. Pod kůži už se nám dostává nový termín „phablet“, což je přístroj někde uprostřed výše uvedených kategorií. Tím nejmenším v kategorii prémiových zařízení, co si dnes můžete pořídit, jsou čtyřpalcové iPhony 5s a 5c. V porovnání s největšími androidovými přístroji na trhu jde o propastný rozdíl – největší Sony Xperia Z Ultra nabízí úhlopříčku šílených 6,4 palce a 1080p HD rozlišení, tedy panel dělaný na zobrazení obsahu.

Klepněte pro větší obrázek
Malé telefony jsou hezké, ale větší jsou lepší (obr.: gizmodo.com)

Původní phablet Samsung Galaxy Note rovněž postupem let zvětšuje velikost i rozlišení. Aktuální model Galaxy Note 3, respektive jeho displej měří diagonálně 5,7 palce, což je o 0,2 palce víc než u jeho předchůdce a náznak trendu letošního roku – displeje porostou, někdy jen nepatrně, ale porostou.

Rozlišení, zlepšení střední třídy

S velkými displeji přichází velká zodpovědnost, jelikož nejde jen o velikost panelu samotného, ale zároveň o počet obrazových bodů na palec. Se svým Retina displejem roztočil souboj o každý bod na čtvereční palec Apple a postupem času se jemnost i rozlišení displejů zvětšuje. Top modely roku 2013 nabídly rozlišení 1080p, ale nejen ony. Stále více přístrojů střední střídy se může chlubit HD rozlišením plus roste počet bodů na čtvereční palec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPad mini a iPad mini s Retinou. Vidíte ten rozdíl... (obr.: mobilmania.cz)

Cenově dostupnější přístroje střední třídy se také častěji chlubí AMODED či dokonce Super-AMOLED panely zaručující lepší jas, hloubku a podání barev. V roce 2014 jich bude víc a víc i ve střední třídě.

A co zahnuté displeje? Bude to „další velká věc“? Oba jihokorejští výrobci už poslali na trh první vlaštovky a letos se přidají i další výrobci. Klasická konstrukce bude letos stále dominovat a u top modelů se můžeme těšit na 2K rozlišení.

Témata článku: , , , , , , , Apple iPad mini, Apple iPad mini (2. generace), Apple iPad mini (2. generace) 128GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 16GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 64GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 16GB 3G, Apple iPad mini 3, Apple iPad mini 3 128GB LTE, Apple iPad mini 3 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 3 16GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 32GB 3G, Apple iPad mini 32GB Wi-Fi