Sony a abeceda Xperií na vlastní oči [video]

Na veletrhu IFA jsme si prohlédli rodinku nových Xperií. Telefony jsou to pěkné, ale kdo se má ve všech těch písmenech vyznat?

Sony, děláte nám v tom zmatek. Dokud byly písmeny značené Xperie jenom tři, dalo se to zapamatovat. Na veletrhu IFA se ale androidí rodina chytrých telefonů Sony rozrostla o Xperii T, V, J a TX. K tomu připočtěte již známé modely S, P, U, SL a pro Japonsko určené GX. A potom ještě slovní názvy Tipo, Miro, Ion, Sola a Go. Letošní portfolio Japonců začíná být pěkně našlapané a máme pocit, že některé modely jsou skoro nadbytečné. 

Důležité je vědět, kde začít. U Jamese Bonda. Ten bude v novém špionážním spektáklu Skyfall používat Xperii T. Nejvyšší letošní model, který převzal otěže vlajkové lodi po Xperii S a její vytuněné verzi SL. Skoro stejný je model Xperia TX, který však nemá monolitické tělo, a tak se dostanete do jeho útrob. Značení napovídá, že jej Sony bude prodávat pouze v domovském Japonsku, a tak se jím nebudeme dále zabývat.

Minimálně na stejnou úroveň jako Xperia S se dostává i druhá aktuální novinka Xperia V. Nabídne provedení odolné proti vodě a prachu a spolu s bondovským téčkem obsahuje novou generaci displeje Bravia Engine Mobile s vlastností OptiContrast panel. Displeje jsou na pohled opravdu krásné, ale rozdíl třeba proti Xperii P s White Magic jsme na nich okem nezpozorovali.

Další odlišností je design. Zatímco začátkem roku razilo Sony spíše hranatý kvádrovitý design, u novinek se vrací k loňskému konceptu prohnutých zad. Že by výrobce přišel na to, že takové telefony se lépe drží? Proto jsou si všechny novinky podobné jako vejce vejci a ztěží je rozeznáte jen podle velikosti. Nejmenší je Xperia J, která by v portfoliu měla nahradit loňský model Neo.

Nových modelů je tedy dost, ale výraznější vzájemné odlišení schází. Například QWERTY model, který by navázal na úspěch fenoménu Xperia Mini Pro nebo větší verze Xperia Pro, v letošním portfoliu zcela chybí. A je to docela škoda, zájemci o tento typ konstrukce by se jistě našli. Alespoň že ve všech novinkách poběží nejhůře předposlední verze Androidu 4.0, upgrade na Jelly Bean by měl být pro vlajkové modely připraven záhy po zahájení prodeje.

Fotogalerie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia T, nová vlajková loď a telefon Jamese Bonda
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia TX, mírně odlišná verze Xperie T určená pro Japonsko
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia V, odolá prachu a vodě, výbavou podobná Xperii S
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia J, nejnižší z novinek a všechny barevné varianty
Diskuze (16) Další článek: Toshiba AT300: čtyřjádrový tablet se zvýšenou odolností

Témata článku: Sony, , , , Sony Xperia J, Sony Xperia S, Sony Xperia T, Sony Xperia V, Letošní portfolio, Son, Skyfall, Předposlední verze,