Sony Clie PEG-UX50: božský to výtvor

Sony dnes představila svůj nejnovější počin na platformě Palm OS. Jedná se o nádherný model Clie PEG-UX50, který klidně nahradí i notebook. Má integrované Bluetooth a také WiFi. Jediné co neumí, je telefonování.

Sony v poslední době s platformou Palm OS snad čaruje. Na platformě, kterou mnozí možná již zbrkle zavrhli, předvádí jeden lepší model za druhým. Zatím posledním modelem je počítač s plnohodnotnou klávesnicí a displejem zobrazujícím naležato.

Dnes bude v San Francisku oficiálně představen nový produkt řady Clie, tedy kapesních počítačů postavených na platformě Palm OS. Již specifikace modelu UX50 napovídá, s kým budeme mít tu čest. Integrované Bluetooth, bezdrátová síť WiFi nebo vestavěná kamerka budou jistě lákadly pro nejednoho mobilního fandu.

Sony Clie PEG-UX50 poběží na operačním systému PalmOS 5.2 a bude využívat nový procesor respektive celý systém, jenž Sony tituluje Handheld engine. Tento systém se skládá s procesoru ARM926 vyráběného přímo společností Sony, DSP (Digital Signal Processor) a grafického akcelerátoru CXD2230GA.

Kvalitní displej lze otáčet a tudíž s ním pracovat jako s klasickým „kapesákem“ nebo jako s malým notebookem. Jeho rozlišení je 480 x 320 pixelů a zobrazí až 65 tisíc barev. Paměť RAM dostala přiděleno 32 MB paměti, z které si uživatel odkrojí 16 MB. Paměť ROM má velikost 22 MB. Celkově nové Clie ukrývá 104 MB paměti, kterou může ještě rozšířit pomocí paměťových karet MemoryStick.

Velkým lákadlem bude integrované WiFi (802.11b) a Bluetooth. Jeden bude vhodný pro připojení nového Clie k internetu například v kavárně a druhý třeba pro bezdrátové spojení s počítačem. Jinak zde naleznete ještě IrDA port, zdířku pro připojení sluchátek a digitální kamerku. Ta se může pochlubit rozlišení 300 000 pixelů a trojnásobným přiblížením. Kamerkou lze rotovat v rozsahu 300 stupňů.

Celé minipočítač je vyroben z kvalitních materiálů, přičemž převládajícím materiálem je zde magnézium. Tělo nového Clie je tím pádem odolnější na různé nehody způsobené nešetrným zacházením. Rozměry přístroje jsou příjemné - 103 x 86.5 x 17.9mm a váží ucházejících 175 gramů. S vestavěnou baterií typu Li-Pol vydrží při běžném provozu dva týdny. Výdrž lze zvýšit dokoupením přídavné baterie.

Na japonském trhu se premiérově objeví až 9. srpna a bude stát 70 000 Jenů, v dolarech to bude něco okolo 590 $. A to je slušná cena za takový mobilní skvost.

Bližší informace naleznete zde.

Poznámka: následující obrázky pocházejí z webu ClieClub.jp.

 

   

Diskuze (28) Další článek: Panasonic GD67: příjemné překvapení (zkušenosti)

Témata článku: Sony, , Výtvor, Vestavěná kamerka, Son