Sony CMD-J6 : Japonec v novém kabátku (test)

Mobilní telefon SONY CMD-J6 se v předplacené sadě Go prodává za cenu pod pět tisíc. Se svými funkcemi však může směle konkurovat mnohem dražším výrobkům.

Cenový rozdíl mezi mobilním telefonem CMD-J5 a novinkou CMD-J6 je zhruba dva tisíce. Osobně jsem nečekal rozdíl ve vzhledu či rozměrech, ale ve funkcích v neprospěch levnější jé šestky. Jak to tedy ve skutečnosti je?

Stříbrný fešák

Změnou na první pohled je design telefonu. Lépe řečeno barevné provedení. Stříbrná metalíza je nyní mnohem tmavější, zmizel černý plast sluchátka a modrý rám kolem displeje byl vyměněn za stříbrný. Zajdeme-li do detailů, změnil se i tvar středního tlačítka pro přímý vstup do WAPu či SIM Toolkitu a trošku se zvětšily numerické klávesy, což považuji za drobné, ovšem dobré vylepšení - klávesy na J5 byly totiž vcelku malé. Rozměry zůstaly zachovány, hmotnost se snížila o dva gramy. Preferujete-li řeč čísel, pak je to 122 x 45 x 22 milimetrů a hmotnost činí výborných 83 gramů. Bohužel zůstala i celkem dlouhá anténa, bohudík se na nás stále usmívá velký displej a ovládání pomocí jog-dialu.

Displej telefonu má úctyhodné rozlišení 96 x 92 bodů na které umí zobrazit až šest řádků po šestnácti znacích, navíc s rozlišením čtyř stupňů šedi. Díky této vlastnosti si můžete na pozadí displeje umístit obrázek, který bude vyveden světlejší šedou než čas, datum a název operátora. Podsvícení je zelené, malou výtku však směřuji k homogenitě. Diody jsou umístěny jen u spodního kraje displeje, což při jeho velikosti způsobuje směrem vzhůru mírně slabší intenzitu. Telefon bohužel nepodporuje funkci zoom pro zvětšení velikosti písma pro hůře vidící uživatele.

V pohotovostním stavu se z displeje dozvíte všechny důležité informace. Stav baterie a intenzitu signálu. Formou ikonky se zobrazí aktuálně zvolený profil či přijatá zpráva.  Samozřejmostí je jméno operátora a aktuální čas i datum.

Ovládání a menu

Všechny ovládací prvky jsou na stejném místě, jako u staršího bratříčka. Zběžná rekapitulace: Na přední straně telefonu je dvanáct alfanumerických kláves, tlačítko se zeleným a červeným sluchátkem a střední tlačítko. Zeleným tlačítkem se v pohotovostním stavu dostanete do jednotného výčtu zmeškaných, volaných a přijatých hovorů, červené slouží pro storno a zapnutí/vypnutí přístroje. Střední tlačítko slouží pro zobrazení kontextové nabídky, v pohotovostním stavu pro přímý vstup na WAP, podržením pak do nabídky SIM Toolkitu.

   

Na boku nalezneme pro Sony typické ovládací kolečko zvané Jog-dial. S trochou rezervy jej můžeme přirovnat k válečku z Nokie 7110. Otáčením se pohybujete v menu, stlačením potvrzujete nabídku. Storno se provádí tlačítkem s červeným sluchátkem. Osobně bych uvítal storno tlačítko nad, nebo pod jog-dialem. Pod kolečkem je dvoupólové tlačítko. Posun směrem vzhůru slouží pro jednoduché přepnutí vyzváněcích profilů, směrem dolů zamkneme klávesnici.

Na ovládání pomocí Jog-dialu je třeba si chvíli zvykat. Máte-li přistroj v pravé ruce, Jog-dialem otáčíte ukazováčkem a stornujete palcem. Toto ovládání i držení je logické, po chvíli jsem však přišel na skutečnost, že základní funkce můžu ovládat stejně dobře levou i pravou rukou. Mám-li přístroj v levé ruce, otáčím kolečkem palcem a stornuji prostředníčkem zpoza těla přístroje; dokonce se mi zdá, že ovládání v levé ruce je o něco příjemnější.

Klávesnice je příjemně měkká, stisk je jistý a osobně jsem nedělal při psaní textových zpráv žádné překlepy.

Základní položky menu jsou vyvedeny formou třírozměrných koulí, které vertikálním otočením Jog-dialu horizontálně rotují. Zde je ovládání poněkud postavené na hlavu. Osobně bych raději uvítal menu z luxusnější CMD-Z5, u které menu rotuje vertikálně a ne horizontálně. Zde však jde jen o zvyk. Pohyb po všech ostatních podmenu je již vertikální.

Textové zprávy

Sony CMD-J6 můžu doporučit všem zatvrzelým textovkářům hned z několika důvodů. Tím prvním je velikost displeje a z toho plynoucí pohodlnost při psaní či čtení zpráv. Druhým důvodem je příjemná klávesnice. Psát můžete klidně i poslepu aniž byste kontrolovali obsah displeje. Třetím a nejdůležitějším důvodem mého doporučení je přítomnost českého slovníku pro prediktivní vkládání textu T9; to už měl i model J5.

Psaní zpráv je jednoduché. Nula slouží pro vkládání mezer, křížkem se dostanete do nabídky speciálních znaků. Základní znaky se skrývají také pod tlačítkem jedna. Hvězdička slouží pro přepnutí VELKÝCH/malých písmen a číslic, podržením pak zapnete či vypnete prediktivní vkládání textu. Ukládání nových pojmů do slovníku probíhá automaticky. Při psaní vypněte T9 a napište slovo klasickým způsobem, čímž se slovo uloží. Bohužel – vámi uložená slova nelze mazat po jednom, což by se hodilo ve chvíli, kdy omylem uložíte nějaké nesmyslné slovo. A co víc - při výměně SIM karty přijdete o svá slova přidaná do slovníku.

Zajímavou hračičkou je možnost zasílání obrázků i melodií zároveň. Melodie se přehraje při otevření zprávy. Na výběr máme jedenáct vcelku pěkných obrázků a jednadvacet melodií. Občas se může hodit i možnost smazat všechny zprávy. Zprávy jsou však korektně doručeny jen na modely Sony CMD-J5 a J6. Obrázky s hudbou však nepošlete ani na luxusnější model této značky - Sony CMD-Z5.

 

WAP a email

Přístroj obsahuje Mobile Explorer z dílny Microsoftu. Podporuje jak WML, tak i HTML. Do paměti si můžete uložit až pět různých profilů připojení, což je vhodné pro uživatele více SIM karet. Přístroj má také emailového klienta (podpora POP3 a SMTP), můžete tedy posílat i přijímat svoji elektronickou poštu odkudkoli. Přistroj umí komunikovat rychlostí až 14,4 kb/s, kteréžto Eurotel, v jehož sadě se přístroj prodává, podporuje.

Seznamte se

Telefonní seznam je vícepoložkový, ke každému jménu lze uložit tři čísla a dvě textové poznámky (třeba emailovou adresu, kterou můžete posléze použít v emailovém klientu). Vícepoložkový seznam lze uložit i na SIM kartu, při výměně karet však můžete přijít o informace týkající se rozmístění položek pod správná jména. Přístroj podporuje skupiny volajících. Skupin je celkem třicet a ke každé lze zvolit jiné vyzvánění. Paměť přístroje umožňuje vložit až pět stovek položek. Bohužel - přístroj nepodporuje hromadné kopírování mezi telefonem a SIM kartou.

Nepraktické je rychlé vytáčení. Otočením jog-dialu směrem dolů se dostaneme na položky u jejichž jmen je číslo od jedné do devíti. Logické by bylo uložit číslo například pod jedničku a dlouhým stiskem tohoto tlačítka číslo vytočit. Pro rychlé vytáčení však musíte použít jiný postup. Zmáčknout příslušné číslo, v našem případě jedničku, a křížek. Na displeji se objeví číslo, které se skrývá pod jedničkou rychlé volby v telefonním seznamu. Pak je ještě třeba zmáčknout tlačítko se zeleným sluchátkem. Poněkud zdlouhavé.

Vyzváněcí melodie a profily

Sony CMD-J6 umožňuje vcelku unikátní možnost nahrát si vlastní zvonění. Každá z pěti nahrávek může mít až deset sekund. Zde se fantazii meze nekladou. Můžete si nahrát svou oblíbenou árii, štěkání psa, či projíždějící vlak. A to není vše. Vlastním zvukem můžete oznámit přijatou zprávu, alarmovat událost v plánovači, či se nechat ráno vzbudit. Kapacita je pět položek, tentokrát však po dvou sekundách. Nenapadne-li vás žádné originální vyzvánění, můžete sáhnout po jedné z dvaceti přednastavených melodií. Ty jsou hezké – nejde o několik pisklavých tónů. Daní za líbivé vyzvánění je vcelku nízká hlasitost. Již starší J5 se setkávala s kritikou co se hlasitosti vyzvánění týče a J6 na tom není o moc lépe.

Přístroj má vestavěné handsfree. Reproduktor se při hovoru aktivuje posunem bočního tlačítka směrem nahoru. S kvalitou je to velmi dobré, nevzniká žádná vazba. Opět – daní za kvalitu je vcelku nízká hlasitost. K přístroji lze připojit lehkou sadu hands-free pomocí univerzálního konektoru (2,5 mm jack) umístěného těsně nad jog-dialem. Sám používám originální lehkou handsfree od Nokie a funguje bez nejmenších problémů.

Telefon má čtyři přednastavené profily: 

  • tiché vyzvánění – Přístroj zruší všechny zvukové projevy,
  • vibrace – Zapnou se jen vibrace. Telefon nebude zvonit,
  • normální – Přístroj bude vyzvánět zvolenou melodií i hlasitostí,
  • diskrétní – Přístroj bude při příchozím hovoru jen pípat.

Přepínání profilů probíhá pomocí bočního tlačítka směrem nahoru. Další profily bohužel nelze přidat. Pokárání hodná je absence inteligentního vyzvánění, tedy nejprve vibrace a pak zvonění. Vibrační vyzvánění je velmi slabé, možná i slabší než pověstná pětatřicítková řada Siemensů. Škoda.

 

Organizér neboli plánovač

Velkou předností jé šestky je organizér neboli plánovač. Počet záznamů je omezen kapacitou paměti, nikoli počtem záznamů. Paměť je sdílená s pamětí vašich melodií. Stručně řečeno – čím více nahraných melodií máte, tím méně zbude pro organizér. Udělal jsem malý test. Tři záznamy bez ikonek zaberou 0,1 procento paměti. Celková paměť tedy vystačí na zhruba tři tisíce záznamů, což je dle mého názoru dostačující. K dispozici je měsíční náhled, ve kterém jsou dny s událostí podtrženy. Nejste-li u telefonu a zazvoní vám událost, zůstane na displeji malá ikonka. Organizér se však neozve při vypnutém přístroji a ani po zapnutí vás na záznam neupozorní. Povedená je naopak možnost smazat najednou všechny minulé události. Nemusíte tak mazat jednu po druhé.

 

Další funkce

Z dalších funkcí telefonu jmenujme budík, který opět nefunguje při vypnutém přístroji. Kalkulačka skrývá další funkci a tou je konvertor měn. Můžete si vybrat z předem nastavených, nebo si přidat měny další. V žádném dnešním mobilu nemůžou chybět hry. CMD-J6 má čtyři. Bananas – v roli opice se snažíte zasáhnout banánem opici druhou, Picpuz je klasické skládání obrázků, u Mindblasteru hádáte číselnou kombinaci a ve hře Sand Art ukážete své výtvarné schopnosti s pískem.

Baterie

Baterie je typu Li-Ion o kapacitě 640 mAh. Při zapnutém osvětlení, pár minutách hovoru a několika textovek, vydrží J6 zhruba dva a půl dne. S vypnutým osvětlením, bez zbytečných zvuků a s vypínáním na noc jsem dosáhl výdrže o den větší. Stále to však není mnoho a výdrž baterie patří k jedné z největších slabin přístroje. Nabíjení trvá zhruba půl třetí hodiny.

 

Nejlepší ve své cenové kategorii

Jestliže jste si přečetli recenzi na Sony CMD-J6, zjistíte, že se svými funkcemi od J5 vůbec neliší. Že by horší design? Myslím, že to je věcí každého z nás. Naopak – J6 má „na první omak“ lepší klávesnici. Někomu může vadit, že je přístroj v sadě Go zablokovaný. Chystáte-li se však v nejbližší době koupit mobilní telefon, vezměte v potaz Sony CMD-J6. Jde o nejnadupanější mobil do pěti tisíc. A navíc jej lze nový v záruce a odblokovaný koupit za 4500 Kč, případně levněji.

Druhý pohled

Petr Broža: Je až s podivem, že Sony prodává tentýž mobil pod jiným jménem, ale budiž. CMD-J6 je stejně jako J5 na můj vkus příliš křehký, mám skoro strach, abych ho nerozmáčknul. Když je pevně chytnete do ruky, uslyšíte slabé vrzání, když mobil vezmete oběma rukama, vrže už docela silně. Holt za nízkou hmotnost se platí. Jinak je J6 špičkový mobil se vším všudy, snad jen na to ovládání si musíte zvyknout. Má hezké melodie a vůbec je celý určen spíše hračičkám, kteří mají čas donekonečna mobil zkoumat a hrát si s ním. J6 je zkrátka dobrý mobil za špičkovou cenu.

V kostce:

  • Mobilní telefon SONY CMD-J6
  • Rozměry: 122 x 45 x 22 milimetrů
  • Hmotnost: 83 gramů
  • Baterie: 640 mAh Li-Ion 
  • Udávaná pohotovostní doba: 120 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 180 minut
  • Doba nabíjení: 2,5 h
  • Displej: až 7 řádků, zelené podsvícení
  • Zvonění: 20 + 5 vlastních, možnost nahrát vlastní zvuky
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj obsahuje nebo podporuje: budík (nefunguje při vypnutém telefonu), časové funkce, paměť telefonu na 500 položek, hry, kalkulačka, konvertor měn, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, čtyři přednastavené vyzváněcí profily, WAP, organizér, T9 v českém jazyce, vestavěné hands-free, data/fax modem až 14,4 kb/s, prohlížeč webu, emailový klient, potvrzení o doručení zpráv
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj neobsahuje nebo nepodporuje: vnitřní paměť pro SMS, IrDA, Bluetooth, HSCSD, GPRS, hlasové ovládání a vytáčení, integrovaná anténa


Diskuze (421) Další článek: Má Eurotel ve svém Milionáři chyby?

Témata článku: Sony, , , Sony CMD-J6, Sony CMD-Z5, Opice, Son, Projíždějící vlak, Půl třetí, Nov, Banana, Japonec, Úctyhodné rozlišení, Štěkání, Tiché vyzvánění, Kabát, Vidící uživatel, Test