Sony CMD-Z5: Roztomilý drobeček (test)

Sony CMD-Z5 je starší bráška již recenzovaného modelu J5. Je až roztomile malinký a umí téměř všechno, na co si vzpomenete. Ideální jak pro manažera, tak pro reprezentaci.
Před nedávnem se mi dostal do ruky malý šedivý krasavec, honosící se jménem Sony CMD-Z5. Telefon je na našem trhu k dostání sice již několik měsíců, ale teprve v tomto roce, kdy skončila společnostem Radiomobil a Eltec exkluzivní smlouva na jeho dovoz, ho smějí dovážet do ČR i ostatní prodejci, což značně zahýbalo s jeho cenou směrem dolů. Telefon má také za sebou počáteční porodní bolesti a v současné době se dá říci, že jsou odstraněny téměř všechny jeho chyby.

Poznámka: Fotografie v článku nejsou pořízené v naší redakci, proto, prosím, omluvte jejich sníženou kvalitu.

Displej se čtyřmi úrovněmi šedi

Telefon je svým stylem podobný svému předchůdci Sony CMD-Z1. Je tedy malý, ale poměrně široký. Oproti standardním třem sloupcům tlačítek na vás vykouknou po odkrytí aktivního krytu hned řady čtyři. Na boku pak naleznete kolečko Jog Dial tentokrát obohacené přívlastkem Advanced: kromě otáčení směrem nahoru a dolů a možnosti stisku směrem k tělu telefonu, jej lze stisknout ještě ve směru od vás a k vám. Telefon má stříbrnou metalízu přerušenou šedými čarami na boku a kolem kolečka Advanced Jog Dial.

Šedostříbrný kryt pak dokresluje modrošedá kontura displeje. Ten je plně grafický a umožňuje zobrazovat čtyři stupně šedi. Na telefonu zabírá zhruba stejné místo jako samotná klávesnice. Škoda jen, že má zelené podsvícení, které není příliš reprezentativní. Tento „nedostatek“ se snažil výrobce uživateli vynahradit efektním postupným pohasínáním displeje a možností nastavení jeho kontrastu.

Vydrží málo, ale je lehký

Jak je dnes u telefonů vyšší třídy samozřejmostí, Z5 má ve standardní výbavě baterii typu Li-Ion s kapacitou 620 mAh. Pokud by se vám to však zdálo málo, můžete si za nějaké tři tisíce dokoupit baterii s větší kapacitou. Mobil se standardní baterií vydržel při běžném používání přibližně 40 hodin se 40 minutami hovoru. S novější verzí firmwaru (6.4.4 a 6.4.7) je však údajně výdrž baterie zhruba dvojnásobná. Verzi firmware se dozvíte po zadání kódu *#7353273# neboli *#release#.

Silnou stránkou tohoto přístroje je nabíjecí automatika obsažená v baterii. Po zahájení nabíjení se na baterii rozsvítí červená LED, která po dobití baterie změní svoji barvu na zelenou. V případě náhlé přepěťové špičky v síti, baterie okamžitě ukončí nabíjecí proces a zablokuje se. Pro její odblokování ji stačí pouze odpojit od elektrické sítě a po chvíli ji znovu vložit do nabíječky.

Opravdu malý a roztomilý.

V balení obdržíte spolu s telefonem jak stolní nabíječku, kde můžete nabíjet baterii i samotnou, tak nabíječku cestovní. Trochu nevýhodou však je, že při nabíjení nelze zároveň použít tzv. lehkou hands-free sadu či datový kabel, neboť ty se zapojují do stejného konektoru na spodní části telefonu jako nabíječka. Mimochodem systémový konektor je proti znečištění chráněn černou gumovou záslepkou.

Přečtěte si návod

CMD-Z5 je asi první telefon, u kterého jsem musel podrobně prostudovat návod k obsluze. Ovládání pomocí Advanced Jog Dialu je sice velice rychlé a snadné, ale natolik unikátní, že jej bude sotva zvládat někdo, kdo jej nikdy předtím nepoužíval. Nemusíte se tak bát, že by vám z něj někdo zjistil, co máte zapsané v kalendáři nebo jaký jste naposledy napsali e-mail. Když si ale přečtete návod a sžijete se s kolečkem na boku, rázem vám bude ovládání připadat naprosto triviální.

Dvakrát menu, prosím!

Telefon má dvě menu, jedno standardním a druhé doplňkové. Do těchto menu se dostanete pouze při odkryté klávesnici. Telefon má totiž také dva uživatelské módy. První, který se aktivuje po zavření krytu a nabídne vám pouze pohled na aktuální stav baterie, stav intenzity signálu, aktuální zvolený vyzváněcí profil, atd. Vyzváněcí profil si můžete zvolit po stisknutí Jog Dialu směrem od vás. Telefon nabízí celkem čtyři přednastavené profily (společenský mód, 1 pípnutí, jen vibrace, normální).

Do druhého uživatelského módu se dostanete po odklopení flipu. Zde se po stisku Jog Dialu směrem k tělu telefonu dostanete do standardního menu, při stisku směrem od sebe do dodatečného menu a při otočení nahoru či dolů do telefonního seznamu.

Celkem pět set lidiček

Telefonní seznam čítá celkem 500 volných míst v paměti telefonu, přičemž každý záznam může obsahovat až tři telefonní čísla a dvě textové poznámky o maximální délce 32 znaků. Při ukládání telefonního čísla si můžete zvolit, zda jej chcete uložit na kartu SIM či do vlastní paměti telefonu. Zobrazení obou seznamů probíhá najednou, přičemž nejprve se zobrazí prvních devět čísel uložených na kartě SIM a pak následuje abecední seznam čísel jak z karty SIM, tak z paměti telefonu.

Kdopak je asi větší? Srovnání s Nokií 8850

Telefonní čísla můžete rozdělit celkem do devíti skupin, které pak můžete prohlížet každou zvlášť. „Zet pětka“ bohužel nevlastní tzv. jednotlačítkovou volbu, která umožňuje vytočit prvních devět čísel přidržením odpovídající klávesy. Pouze klávesa s číslem 1 slouží k rychlému vytočení hlasové schránky a když přidržíte klávesu 2, tak se ocitnete v menu telefonního záznamníku, který je schopen pojmout až 3 min. hovoru a dvacetivteřinové ohlášení.

Jednou z velkých nevýhod tohoto telefonu je absence vyzváněcích profilů, ten totiž umožňuje pouze čtyři režimy vyzvánění bez jakékoliv možnosti nastavení chování telefonu vůči jednotlivým skupinám. Pokud si tedy přejete, aby vám telefon zvonil pouze, pokud vám budou volat vaši klienti, musíte si složit vlastní vyzvánění, které se bude skládat pouze z jedné pomlky a přiřadit ho všem skupinám kromě skupiny klienti.

Textovky pohoda, ale…

Psaní textovek je na CMD-Z5 díky kolečku Advanced Jog Dial vcelku pohodlné, i když do Nokií má daleko. Pro vyjádření vašich myšlenek máte k dispozici čtyři řádky, z čehož každý z nich pojme průměrně 16 znaků. Písmo je proporcionální, takže každý znak je jinak široký.

Pro rychlejší psaní můžete využít jednak zmiňované kolečko, které je obzvláště efektivní pro psaní číslic, či technologii rychlého psaní SMS T9, která by měla časem být pro tento typ telefonu dostupná i v naší mateřštině (Sony CMD-J5 koupená u nás u češtinu umí).

Při čtení textovek máte k dispozici šest řádků textu a můžete volit mezi dvěma druhy písma – tenkým a tučným. Telefon nemá vlastní paměť na SMS, což lze považovat za hrubý nedostatek.

Nezapomněl sis vzít prášky?

Kalendář, aneb jak kdosi otrocky přeložil z angličtiny Plánovač (podotýkám, že toto slovo český jazyk nezná), je vcelku dobře propracovaný a jeho kapacita skýtá rovných 500 událostí. Na šesti řádcích telefon zobrazí vždy celý měsíc. Neděle jsou zobrazeny se světle šedým podkladem stejně jako dny, u kterých si nastavíte událost, které přidělíte první z 48 možných ikonek s názvem prázdniny.

Otevřený kryt

Pokud pro nějaký den máte přidělenou alespoň jednu poznámku, tak se jeho datum zobrazí bíle na černém podkladu. Pokud na takovéto políčko najedete pomocí Jog Dialu tak vám začne v jednořádkovém obdélníčku rolovat text první události, kterou jste si pro daný den uložili v paměti.

Trochu nedotažený je pohyb po jednotlivých dnech. Když máte kupříkladu tři políčka s černým podkladem vedle sebe, nevidíte, na kterém z nich se právě nacházíte. Pro každou událost můžete nastavit zvukovou signalizaci, a to buď v nastavený čas a nebo 5 minut před tím. Dále můžete též zvolit periodu, v které se bude daná událost opakovat, a to buď týdenní, měsíční nebo roční; škoda jen, že tu nenalezneme také denní.

Vlastní hlasová schránka

Jak jsem již předeslal, tak telefon vlastní hlasový záznamník, ten je celkem schopen pojmout až 10 dvacetivteřinových poznámek. Poznámky můžete zaznamenávat v klidovém stavu po přidržení tlačítka MEMO a nebo při probíhajícím hovoru. Telefon také umožňuje při hovoru přehrát libovolnou poznámku tak, aby ji slyšeli všichni účastníci hovoru.

Kromě možnosti uložení libovolné hlasové poznámky, nabízí telefon také hlasový záznamník. Ten lze aktivovat až po namluvení oznámení (max. 20 s), které uslyší volající namísto hlasové schránky, kterou máte přímo u vašeho operátora. Telefonní záznamník má tu výhodu, že vás vyzvednutí hlasových zpráv nebude stát ani korunu.

Hry vám zničí Jog Dial

Do dodatečného menu se dostanete při odkrytém krytu po stisknutí kolečka Jog Dial směrem od vás. Jsou zde celkem čtyři položky: aplikace SIM Toolkit, prohlížeč, e-mail a hry.

Hry jsou tu celkem dvě, při první se snažíte zasáhnout letící terč a při druhé lovíte rybičky proplouvající pod vámi. Jejich časté hraní pak může vést k brzké návštěvě servisu, neboť při nich velice „trpí“ Advanced Jog Dial.

Mobilní Internet

E-mail – skutečná zbraň tohoto telefonu – umožňuje plnohodnotný přístup k vaší e-mailové schránce pomocí protokolu POP3 a SMTP. CMD-Z5 stejně jako jeho větší bráška J5, je vybaven Microsoft Mobile Explorerem, který obsahuje mimo jiné také přímý přístup k e-mailové schránce pomocí MS Mobile Outlooku. Stačí jen nastavit všechny parametry připojení a můžete zasílat e-maily přímo z vaší „Zet pětky“.

Nepodsvícený displej 1 Nepodsvícený displej 2  

Podsvícený displej 1   Podsvícený displej 2  

Horší je to však s jejich čtením – přístroj sice má softwarové vybavení pro POP3, ale e-maily můžete číst pouze online, při jejich čtení tedy musíte být stále připojeni. Stejný problém je i u MS Mobile Exploreru, se kterým lze číst wapové či HTML stránky také pouze online. Prohlížeč umožňuje použití záložek, či přímé zadání URL (adresy stránek) a umožňuje také plnohodnotné prohlížení stránek v HTML 3.2 (včetně cookies). Pro odlišení wapového a HTTP přístupu je nutné vytvořit dva různé profily pro připojení (těch pojme telefon až šest).

Jeden z nejlepších

Ve své cenové kategorii je Sony CMD-Z5 pravděpodobně nejvýhodnější koupí na našem trhu. Telefon má výborně řešené ovládání, je plný funkcí a má reprezentativní vzhled a obsahuje přímý přístup k vaší e-mailové schránce. Na druhou stranu má však „Zet pětka“ několik vážných nedostatků, jakými jsou např. absence infraportu, uživatelsky nenastavitelné vyzváněcích profilů a vlastní paměti na SMS. Dalším takovým nedostatkem je pak překlad, který je mnohdy až žalostný – např. Upomínkovač, Detaily (angl. Settings neboli Nastavení) či Nast.-voláníb (Call settings), atd.

Ve zkratce

  • Mobilní telefon Sony CMD-Z5
  • Síť: GSM 900/1800 MHz
  • Velikost: 88 × 49 × 18 mm
  • Hmotnost: 82 g
  • Baterie: Li-Ion 620 mAh
  • Pohotovostní režim: až 100 h
  • Doba hovoru: až 245 min
  • Displej: 6 řádků, grafický, 4 úrovně šedi
  • Vyzvánění: 27 + 3 vlastní, vibrace
  • Paměť telefonu: 500 čísel, ke každému 3 tel. čísla a 2 textové poznámky, 500 záznamů v kalendáři
  • Další funkce, které telefon má nebo obsahuje: MS Mobile Explorer – WAP, HTML prohlížeč, podpora e-mailu (POP3 a SMTP), kalendář, rychlé psaní SMS pomocí T9, skupiny volajících, vibrační vyzvánění, kalkulačka, konverze měn, datové služby (14,4 kb/s), hlasový záznamník, konferenční hovor
  • Funkce, které telefon nemá nebo neobsahuje: datové přenosy pomocí HSCSD a GPRS, infračervený port, vlastní paměť na SMS
Diskuze (32) Další článek: BlackBerry: mobil s procesorem i386

Témata článku: Sony, , , Sony CMD-Z5, Černý podklad, Drobeček, Šedý podklad, Son, Standardní menu, Test