Sony Ericsson C510: stvořen pro davy (test)

Vzhledově nenápadný Sony Ericsson C510 v sobě ukrývá slušnou výbavu. Zapracovat by se ale mělo na kvalitě výsledných snímků.
Kapitoly článku

Po spuštění telefonu vás přivítá klasické prostředí od Sony Ericssonu. Menu se zobrazuje ve formě mřížky dvanácti ikon, může být ale také vyvedeno v kruhu nebo v jednom sloupci, kdy na displeji vidíte vždy jen jednu ikonu. Nechybí ani podpora oblíbených flash schémat, několik jich naleznete nainstalovaných přímo v telefonu. Další podnabídky jsou textové a podobně, jako v případě jiných telefonů Sony Ericsson, se v nich můžete pohybovat pomocí číselných zkratek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vzhledu prostředí a klávesových zkratek

Novinka u SMS zpráv

Obě kontextová tlačítka mají i nadále napevno přiřazené funkce, alespoň jde ale nastavit zkratky pro všechny čtyři směry ovládacího tlačítka, další zástupce je možné přidat do menu činností, které se zároveň stará o správu aktuálně spuštěných aplikací, mezi kterými je možno libovolně přepínat. C510 totiž podobně jako většina telefonů Sony Ericsson umožňuje mít spuštěno větší množství aplikací současně. Můžete tak poslouchat hudbu, být online na ICQ a k tomu například hrát hru nebo si prohlížet internet.

Telefonní seznam nedoznal žádných vylepšení, na druhou stranu je třeba uznat, že ani žádná příliš nepotřebuje. Do telefonu můžete uložit až 1 000 vícepoložkových kontaktů, celkový počet položek pak nemůže přesáhnout hranici 7 000, což je naprosto dostatečná hodnota. Ke každému z kontaktů si můžete uložit mnoho detailů, kromě několika telefonních čísel, rozlišených na domácí a pracovní, také e-mailovou a www adresu, titul, název společnosti, poštovní adresu, datum narozenin s možností přidání upozornění do kalendáře, poznámku, fotografii, vlastní vyzvánění a další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní adresář a nastavení rychlých voleb

Pohodlnému ovládání telefonního seznamu a také hovorů napomáhá hned několik užitečných funkcí. Tou pravděpodobně nejlepší je možnost vyhledávat v telefonním seznamu pomocí technologie T9 přímo z úvodní obrazovky, bez nutnosti samotný telefonní seznam otevírat. Tuto volbu samozřejmě můžete v menu vypnout, ochudíte se tak ale o velmi užitečnou a návykovou funkci. Každému z devíti číselných tlačítek je možné přiřadit číslo rychlé volby. Samozřejmě je možné také vytvářet skupiny volajících, nechybí ani filtrování hovorů či vyzváněcí profily. Velmi se mi líbí možnost zálohovat celý telefonní seznam na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Profily a funkce videohovoru ve 3G

Poměrně velká změna se uskutečnila v nabídce zpráv. Sony Ericsson C510 je totiž prvním telefonem na českém trhu, který nabízí inovované prostředí zpráv. Největší změna se týká zobrazování přijatých a odeslaných zpráv. Ty se nyní zobrazují formou chatu, kde je vidět celý průběh konverzace. Funguje to tak, že místo doručených zpráv se otevře seznam kontaktů, se kterými jste si poslali nějaké SMSky, a pro každý kontakt zvlášť se po rozkliknutí objeví celá vaše konverzace. Jednotlivé zprávy z konverzací lze samozřejmě mazat, pokud třeba chcete smazat jen jednu SMSku, nemusíte mazat celou konverzaci. Prostředí je velmi rychlé, přehledné, naprosto intuitivní. Pokud by ale někomu přeci jen nevyhovovalo, C510 nabízí také původní podobu zobrazování zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U zpráv potěšila novinka v zobrazení konverzace

Organizér bez překvapení

Kromě podpory SMS a MMS zpráv nemůže chybět také emailový klient, ten žádných změn nedoznal, na většinu běžných úkolů ale slouží velmi dobře a také jeho nastavování je velmi snadné. Při nastavování své emailové schránky, kterou mám na seznamu, mi stačilo vyplnit adresu serveru, přihlašovací jméno a heslo, vše ostatní si telefon stáhnul z internetu automaticky a zprovoznění emailového klienta jsem zvládnul pod minutu. Podobné úpravy se mi velmi líbí a méně zkušeným uživatelům práci velmi ulehčí.

Příliš změn se neudálo ani v organizačních funkcích, přesto bych se jim rád chvíli věnoval. Hned na začátek zmíním jednu z největších nevýhod, kterou je pro mě absence funkce Světlo. Souvisí s konstrukčním řešením krytky, kdy se LED diody nachází schované za krytkou a tudíž je nelze použít bez aktivace fotoaparátu. Dále v telefonu nechybí přehledný kalendář, který nabízí možnost výběru, v jakém zobrazení se kalendář zobrazí při spuštění. Osobně používám měsíční náhledy, ve kterých mám největší přehled. Při zadávání nové události do kalendáře lze zadat spoustu údajů, jako například dobu trvání události, místo, opakování, upozornění a další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dále je zde jednoduchý úkolovník, poznámky, odpočet, stopky a paměť na kódy. Záměrně nakonec jsem si nechal kalkulačku, která vypadá trochu jinak, než u předchozích modelů a je v ní integrován také převodník jednotek. Žádné změny nepotkaly správce souborů a zatím bohužel stále čekáme na aktivní pohotovostní režim. Abyste rovnou na úvodní obrazovce viděli události ze svého kalendáře, musíte doinstalovat některou z dostupných Java aplikací (MobyToday je kvalitní, ale placená, PIM Wallpaper toho umí méně, ale je zdarma) a nastavit ji jako tapetu. Přímo v menu se pak nachází pětice budíků, každému z nich je možno nastavit vlastní opakování i vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

O zábavu budete mít v C702 vždy postaráno. Jako první bych zmínil hudební přehrávač, který se v žádném směru neliší od přehrávačů, které naleznete v jiných telefonech na platformě A200. Nabízí všechny běžné funkce, skladby můžete třídit podle mnoha kritérií, stejně tak nastavit náhodné přehrávání a další. Vzhledem ke kvalitě dodávaných sluchátek ale doporučím nákup vlastních, přece jen nejsme v řadě Walman. Pokud by vám hudba v telefonu nestačila, nabízí se rádio s RDS. Připomínám, že rádio bude hrát jen s připojenými sluchátky (telefon je sice možné upravit tak, aby hrál i bez nich, tato úprava ale výrazně vybočuje z tématu této recenze).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Soubory je možné uchovat přímo v telefonu nebo přes Bluetooth přenést do jiného zařízení

Vzhledem k vysoké rychlosti telefonu a velmi kvalitní klávesnici se přímo nabízí instalace Java her. Pokud k tomu přidáme fakt, že telefon disponuje v dnešní době zdaleka nejrozšířenějším rozlišením displeje a nechybí mu ani pohybové čidlo, máme před sebou telefon, který se pro zábavu skutečně narodil.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson C510, Bílé světlo, CATR, Pro +, Moby, Hrubá síla, Celý průběh, Příjemný pohled, Běžný úkol, Test, Dav, Rozumná cena, Známý portál, Týnec, Eri, Son