Sony Ericsson C902: vysouvání trochu jinak

Unikátní konstrukce těla, štíhlé proporce, bohatá výbava a hlavně logo Cyber-Shot, které má zaručit špičkové fotografie.

Pohotovostní displej a prohlídka menu

V této kapitole se podíváme na pohotovostní displej, menu telefonu a základní nastavení. Pohotovostní displej sice není aktivní v tom smyslu, jak ho známe od Nokie, nicméně je velice přehledný a skinovatelný. U horního okraje je pruh ikon, které zobrazují důležité stavy telefonu. Kromě nutných indikátorů úrovně signálu a stavu nabití baterie zde najdeme ikonky signalizující zmeškaný hovor, nepřečtenou SMS, aktivní připojení k počítači, ikonku aktivního handsfree a další. Jsou-li v pruhu u horního okraje stavové ikony, pak ve stejně velkém pruhu u okraje spodního jsou popisky významu kontextových kláves. Ve zbytku plochy pohotovostního displeje je zobrazen název operátora, případně datum a hodiny. U hodin si můžete vybrat velikost zobrazení, osobně se mi líbí možnost zobrazit si hodiny přes přibližně čtvrtinu plochy. Samozřejmostí je možnost nastavení tapety a to i animované.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komplexní barevná úprava prostředí telefonu

Jak už jsem zmiňoval výše, můžete si nastavit rychlý přístup ke čtyřem oblíbeným funkcím, které pak budou dostupné po stisku čtyř směrů křížového tlačítka. Další funkce si můžete naskládat do menu zkratek a rychle k nim přistupovat odtud. Po pečlivém nastavení tedy při běžném používání nebudete muset do hlavního menu téměř vůbec vstupovat. Pojďme se ale podívat, jak hlavní menu vypadá. Lze si vybrat z trojice možných typů zobrazení. První dvě možnosti jsou klasické ― zobrazení jako matice 12 ikon současně a zobrazení vždy jedné ikony. Třetí volba je méně obvyklá, jde o jakési trojrozměrné zobrazení v kruhu, kterým rotujete a tím z nabídky vybíráte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dva způsoby zobrazení hlavního menu. První je praktický, druhý efektní

Základní nabídka je podobná téměř u všech současných telefonů, najdeme zde zprávy a adresář, organizátor a budíky, výpisy hovorů, multimédia a rádio, hry a aplikace, přístup k internetu a nastavení telefonu. Celé prostředí telefonu včetně pohotovostního displeje je bohatě animováno, což se bohužel negativně projevilo na rychlosti telefonu, zejména pak při práci s delšími seznamy zpráv či procházení obsáhlým adresářem. Ovšem označit telefon jako pomalý bych si nedovolil, spíše bych řekl, že se všemožnými animacemi se vypořádává dobře, jen v některých extrémních případech jste zkrátka o chloupek rychlejší než reakce mobilu.  

Telefonování na jedničku

Pro telefonování potřebujeme adresář, v dnešní době samozřejmě vícepoložkový, a snadné vyhledávání mezi nimi. C902 obojí splňuje na výbornou. Adresář nabízí kapacitu 1 000 jmen a 7 000 čísel. Ke každému kontaktu lze uložit spoustu údajů, nebudu je zde všechny vyjmenovávat, ale možnosti sahají od jména a telefonního čísla, přes e-mailové a webové adresy, obrázek a různé vyzvánění pro různé události spojené s kontaktem, pracovní a soukromé adresy až po detaily jako poznámka či datum narození.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontaktům je jen málo co vytknout

Kontakty můžete jednoduše třídit do skupin a také filtrovat. Vyhledávání kontaktů v adresáři postupným psaním je samozřejmostí, navíc lze využít rychlého hledání přímo na pohotovostním displeji. Jak to funguje? Chcete-li třeba volat Petra, pak stačí na pohotovostním displeji tisknout postupně klávesy 7387, tj. stejné klávesy jako kdybyste v SMS chtěli napsat slovo Petr, a telefon sám průběžně vyhledává a zobrazuje odpovídající kontakty v adresáři. Jednoduché, účinné a taktéž prudce návykové.

Hlasové vytáčení C902 také zvládá, na rozdíl od konkurence se však ještě nenaučil jména rozpoznávat automaticky, ale je nutné hlasové popisky ke kontaktům nejprve namluvit. Adresář zvládá také další úkoly jako třeba po přidání kontaktu do adresáře zkopírovat nový kontakt i na SIM kartu nebo zálohovat adresář na paměťovou kartu.

Při samotném telefonování vše funguje jak na drátkách, včetně nahrávání hovoru, snad jen maximální hlasitost reproduktoru by mohla být vyšší, nejednou jsem měl problém v rušnějším prostředí protistranu dostatečně hlasitě slyšet.

Občas by se mohlo hodit utišit vyzvánějící telefon tak, aniž byste hovor odmítnuli. Telefon na tuto možnost nijak neupozorňuje, ale když na to dojde, stačí stisknout klávesu s křížkem. Také jsem si všiml, že citlivost na signál je nižší, než u Nokie 6230, možná to bude způsobeno kovovým zadním krytem C902, ale to jen tak na okraj.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson C902, Poslední záložka, Trojrozměrné zobrazení, Vysouvání, Eri, Beatles, Jin, Světlý pruh, Automobilový závod, Automatický systém, Tenký pruh, Druhá záložka, Příslušná položka, Střídmé používání, Klasický jack, Son, Bezplatná služba, Marketingové lákadlo, Minulé tisíciletí