Sony Ericsson J120i: nejlevněji s rádiem

Test jednoho z nejlevnějších a nejjednodušších telefonů na trhu. Kromě základních funkcí disponuje jen vestavěným FM rádiem.
Kapitoly článku

V nabídce je lenoch

Pohotovostní displej zobrazuje kromě klasických indikátorů také digitální hodiny a funkce přiřazené kontextovým klávesám. Na jeho pozadí lze umístit jednu ze čtyř tapet. Vlastní tapetu na displej nedostanete. Levá kontextová klávesa vstupuje do hlavní nabídky, pravou se otevírá telefonní seznam. Rychlý přístup k vybraným funkcím je nastaven i jednotlivým směrům navigační klávesy. Podle ikonek na klávese poznáte, že směr nahoru spouští rádio, směr vlevo vstupuje do nabídky zpráv, směrem vpravo si můžete nastavit budík a směr dolů opět otevře telefonní seznam. Tyto funkce jsou přiřazeny napevno a nelze je bohužel změnit.

IMG_6244.jpg IMG_6249.jpg IMG_6250.jpg
Pohotovostní displej s třemi různými tapetami

Hlavní nabídka je tvořena svislým pásem velkých ikon, přičemž na displeji vždy vidíte jen jednu. Ikony se při pohybu v nabídce plynuje přesouvají. Nižší úrovně nabídky jsou pak již jen textové a s výjimkou nabídky doplňkových funkcí bez jakékoliv grafiky.

IMG_6246.jpg IMG_6247.jpg IMG_6248.jpg
Hlavní nabídku tvoří velké ikony • nižší úrovně nabídky jsou jen textové

Jedním z hlavních nedostatků telefonu je jeho pomalost. Na svižné procházení menu raději ihned zapomeňte. Přímo tragická je pak rychlost reakce na stisk kláves při psaní zpráv. Pro „rychlopsavce“ tento telefon rozhodně určen není. Začínající uživatele potěší krátká nápověda téměř u každé funkce telefonu.

IMG_6255.jpg
Krátká nápověda pomůže zejména začátečníkům

Telefonování a zprávy: jen to nejdůležitější

Telefonní seznam je velmi jednoduchý. Není vícepoložkový, a tak si ke jménu můžete uložit jen jedno telefonní číslo. Kontakty na SIM kartě a v paměti telefonu se bohužel zobrazují odděleně. Do paměti telefonu se vejde dvě stě jmen. Vyhledávání mezi nim probíhá postupným psaním. Telefonní seznam lze zobrazit jako seznam tří jmen nebo bude na displeji jen jedno jméno společně s telefonním číslem. Sony Ericsson J120i pracuje v GSM sítích na frekvencích 900 a 1800 MHz. Zvuk ve sluchátku je dostatečně hlasitý, k dispozici je i hlasité handsfree.

IMG_6254.jpg IMG_6252.jpg IMG_6253.jpg IMG_6251.jpg
Dvě možnosti vzhledu telefonního seznamu • editace kontaktu • nabídka telefonního seznamu

Vyzváněcí profily telefon nenabízí. Můžete pouze aktivovat tichý režim podržením křížku, případně v nabídce upravit hlasitost vyzváněcí melodie. Vibrace se aktivují zcela odděleně. Telefon umí vyzvánět jen polyfonními šestnáctihlasými melodiemi, jejichž nabídku nelze nijak rozšířit. MP3 vyzvánění nečekejte.

IMG_6256.jpg IMG_6257.jpg IMG_6258.jpg IMG_6259.jpg
Nabídka zpráv • výpis doručených zpráv • čtení a psaní SMS

V nabídce zpráv najdete jen klasické esemesky. Multimediální zprávy MMS telefon neovládá. Zprávy se píšou i čtou na třech řádcích. Odpočítávání se objeví až při poslední dvaceti znacích. K dispozici je slovník T9, který dokáže psát bez diakritiky. Jeho rychlé zapnutí podržením příslušné klávesy není možné, musíte vstoupit do nabídky. Do paměti telefonu se vejde sto zpráv. Na jejich přijetí upozorní jeden ze šesti zvuků. Telefon také podporuje standard EMS pro posílání černobílých obrázků a monofonních melodií.

Vzbudí, pobaví i připomene

Z další výbavy nejvíce vyčnívá integrované FM rádio s RDS. I když hraje stereofonně, v krabici jsem našel jen monofonní sluchátko do jednoho ucha. Rádio může hrát i přes hlasitý reproduktor. Stanice si uložíte do deseti paměťových pozic.

IMG_6270.jpg IMG_6271.jpg IMG_6272.jpg IMG_6273.jpg
Rádio nabízí funkci RDS • paměťové pozice • nabídka rádia

V nabídce Doplňky se nachází jednoduchý neopakovaný budík, který ale umí budit i pomocí rádia. Dále zde najdete jednoduchou kalkulačku, stopky bez mezičasů, odpočet času a upomínky. Do upomínek lze napsat krátký text a nastavit datum a čas, kdy má k připomenutí dojít.

IMG_6260.jpg IMG_6264.jpg IMG_6265.jpg IMG_6261.jpg
Nabídka Doplňky • výpis zadaných upomínek • detail upomínky • nastavení budíku

Pro ukrácení dlouhé chvíle lze využít dvě hry. Jedná se o střílení létacího hmyzu a variaci na ping-pong. Vzhledem k možnostem displeje očekávejte jen jednoduchou grafiku. Java v telefonu chybí, takže přidání nových her není možné.

IMG_6267.jpg IMG_6266.jpg IMG_6268.jpg IMG_6269.jpg
Stopky • odpočet času • kalkulačka • přehled melodií se nachází taktéž mezi doplňky

Tímto výčet funkcí Sony Ericssonu J120i končí. Wapový prohlížeč, možnost spojení s počítačem nebo datové technologie byste v něm hledali marně.

IMG_6262.jpg IMG_6263.jpg
V telefonu najdete tyto dvě jednoduché hry

Kdyby nebyl tak pomalý

Sony Ericsson J120i je jedním z nejlevnějších a nejjednodušších telefonů na současném trhu. Takto k němu musíte také přistupovat. Začínajícím a zcela nenáročným uživatelům by jeho funkce postačili. Nevýhodou ovšem zůstávají jeho pomalé reakce. Zejména kvůli nim bych proto doporučil poohlédnout se i po konkurenci a případně nějakou tu stokorunu raději připlatit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 2310 - nejlevnější Nokia s integrovaným FM rádiem

Na českém trhu nový Sony Ericsson seženete za částku přibližně 1 600 Kč. Model J110i, kterému chybí rádio, by pak měl být o pár stokorun levnější. Za podobnou cenu si můžete pořídit například také Samsung C140 nebo Nokie 2310 a 2610. Výbava těchto telefonů je velmi obdobná.

Plusy a mínusy

+ jednoduchost
+ příjemné rozměry
+ FM rádio 

- pomalé reakce
- nízké rozlišení displeje
- pouze černé provedení

Kapitoly článku

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia 2310, Samsung C140, Sony Ericsson J120i, Son, Eri, Vitrína, Klasický konektor, Rychlost reakce, Nastavit datum