Sony Ericsson J220i a J230i: dva šviháci z levného kraje (test)

Sony Ericsson dobře ví, že získat vysoký podíl na trhu nelze jen se špičkově vybavenými a drahými telefony. Proto se také v poslední době opět hodně zaměřuje i na segment telefonů pro zcela nenáročné uživatele, který nyní reprezentují dvě novinky s označením J220i a J230i. Kromě nízké ceny nabídnou jen základní funkce v moderním a svěžím designu. Protože se liší jen v detailech, podíváme se na ně ve společné recenzi.
Kapitoly článku

Společná část

Vzhledem k tomu, že funkční výbava obou telefonů je totožná, pokračuje recenze společnou částí.

Displej: vzhledem k ceně postačí

Nad klávesnicí nemůže být nic jiného než displej. U obou telefonů je stejný a to čtvercový s rozměry 29 × 29 mm. Jeho rozlišení je z dnešního pohledu hodně podprůměrné a činí 128 × 128 bodů. Vzhledem k ceně a zaměření telefonů ale dostačuje. Každý bod může zářit jednou z 65 tisíc barev a to díky pasivní technologii STN. Ta má bohužel také na svědomí horší čitelnost na přímém slunci. Podání barev a rychlost překreslování je ale na pasivní displej na překvapivě dobré úrovni. Pokud telefon necháte déle ležet, displej zhasne a o zmeškaných událostech se dozvíte jen po stisku některé z kláves. I když jsou displeje u obou telefonů shodné, připadá mi, že nepatrně lépe si v podání a sytosti barev vede ten u modelu J220i. Jeho bílá nemá tak výrazný modrý nádech jako u kolegy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej není příliš kvalitní, vzhledem k ceně ale dostačuje

Nad displejem se pak ještě v obou případech nachází lesklý nápis výrobce a jednoduše řešená mřížka reproduktoru.

Prostředí a ovládání: jednoduchost hraje prim

Prostředí telefonů je navrženo s ohledem na maximální jednoduchost. Pohotovostní displej tak neobsahuje žádné zbytečnosti. Nahoře najdete klasický stavový řádek s intenzitou signálu a stavem baterie, pod ním je zobrazeno jméno operátora. Na vybitou baterii jste upozorněni blikáním červené diody pod tlačítkem s červeným sluchátkem. V levém spodním rohu displeje se nachází aktuální čas, vpravo datum nebo čas nastaveného budíku. Zde se ale musím pozastavit nad jednou nepříjemnou skutečností. Po každém vyjmutí baterie je nutné čas i datum opětovně nastavit. Telefony jej totiž „zapomenou“. Na pozadí displeje může být zobrazena animovaná tapeta. Spořič, který by se aktivoval po delší době nečinnosti, ale nehledejte.

 
Na pozadí pohotovostního displeje lze umístit i animovanou tapetu

Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem středu navigační klávesy. Ta může být zobrazena dvěma způsoby: jako matice devíti ikon nebo pomocí jen jedné velké ikony přes celý displej. K dalším ikonkám se pak dostanete stiskem směru nahoru a dolů. Tento styl zobrazení menu je vhodný zejména pro seniory a uživatele s horším zrakem. Jednotlivé podnabídky jsou pak již jen textové. Přestože se jedná o nové Sony Ericssony, žádné animace v menu nečekejte. Celá nabídka je přesně účelná bez zbytečných příkras. Její barevnost lze jednoduše upravit pomocí schémat. V obou telefonech naleznete tři přímo od výrobce. Další lze stáhnout z wapu.


Hlavní nabídka ve formě matice • možnosti vzhledu hlavní nabídky 

Některým směrům navigačního tlačítka lze přiřadit funkce, které se po jeho stisku budou spouštět. U modelu J220i si ale takto můžete nastavit jen směr nahoru, další směry jsou nastaveny napevno a jejich funkce nelze změnit. Směr vlevo otevírá editor SMS zpráv, směr dolů telefonní seznam a směrem vpravo nastavíte čas budíku. U J230i je to přesně obráceně, směr nahoru je napevno nastaven FM rádiu, další směry mohou vykonávat jednu z více jak padesáti možností.


Druhá možnost zobrazení hlavní nabídky • ikony jsou snadno rozlišitelné

Zmínit se ještě musím o kontextovém tlačítku s křížkem. Jeho podržením se zamyká klávesnice, v pohotovostním stavu pak otevírá nabídku s možností zamknout klávesnici, zapnout tichý režim, otevřít domovskou wapovou stránku a zobrazit stav telefonu s datem, zvoleným profilem a nastaveným časem budíku. Slouží ale i při různých jiných činnostech, jako je například psaní zpráv nebo prohlížení telefonního seznamu, kdy jeho stisk otevře nabídku s odpovídajícími funkcemi.

 
Možnosti nastavení telefonu • výběr tapety na pohotovostní displej

Telefonování: proč jen jedna položka?

Na telefonním seznamu je bohužel nízká cena telefonů hodně znát. Oba sice nabízí paměť až pro pět set jmen, ale ke každému lze přiřadit jen jedno telefonní číslo. Nic víc, nic míň. A to je škoda. Vždyť i nedávno recenzovaný Samsung C130 nabízí jednoduchý vícepoložkový telefonní seznam. Telefonní seznam v paměti telefonu i telefonní seznam na kartě SIM jsou zobrazeny zároveň a tuto skutečnost nelze nijak změnit. Pokud tedy budete mít stejná jména v telefonu i na SIM kartě, v seznamu je uvidíte dvakrát. Bohužel jedinou možností jak poznat, kde je dané jméno uloženo, je zjistit jeho číslo pozice. To lze také snadno editovat. A teď záleží na kapacitě vaší SIM karty, přičemž platí, že kontakty s číslem do kapacity SIM karty jsou uloženy na ní a kontakty s vyšším číslem v paměti telefonu. Toto řešení mi nepřipadá nejšťastnější a určitě by nebyl problém najít lepší. Kontakty mohou být řazeny i podle čísla pozice, které je při procházení telefonního seznamu zobrazeno před každým jménem.


Telefonní seznam a možnosti jeho nastavení

Do telefonního seznamu se vstupuje přes klávesovou zkratku nebo ikonku v hlavní nabídce. Zde musíte zvolit položku Najít a zavolat, pak máte možnost vyhledat jméno i podle více znaků. Běžné vyhledávání ale funguje jen podle znaku jednoho. K deseti kontaktům lze přiřadit obrázek, který se zobrazí, pokud vám někdo z daného čísla zavolá. Při přijaté zprávě ale nikoliv. Dále je možné jména třídit do skupin, které slouží pro hromadné rozesílání SMS zpráv a filtrování hovorů, a také k nim přiřadit osobní vyzvánění. Do telefonního seznamu si lze poznamenat i deset e-mailových adres, které jsou ale od telefonních čísel uloženy zcela odděleně.

 Paměť telefonního seznamu 

Telefony nabízejí i hlasité handsfree a vyzváněcí profily. Těch je celkem sedm a každý umožňuje dostatečně široké možnosti nastavení. Vyzvánění zajišťují dvaatřicetihlasé polyfonní melodie, jejichž kvalita již dnes nikoho neoslní. Další zvuky je možné přijmout pomocí MMS nebo stáhnout z wapu. Monofonní melodii je možné složit i pomocí jednoduchého skladatele. MP3 soubory telefony nepodporují.

  
Výběr vyzváněcí melodie • jednoduchý skladatel • nabídka týkající se hovorů

Oba telefony jsou duální a to znamená, že pracují v GSM sítích o frekvenci 900 a 1800 MHz.

Zprávy: s MMS, ale bez e-mailu

I přes nízkou cenu telefonů jsou spolu s textovými zprávami podporovány i zprávy MMS. Pro psaní zpráv jsou připraveny čtyři řádky, pomáhá při tom slovník T9. Ten může podle vaší volby psát s i bez diakritiky. Bohužel i při psaní s vypnutou diakritikou se nad některými písmeny zobrazují obrácené čárky, které ale na délku zprávy nemají žádný vliv. Je tak ale okamžitě poznat, že zpráva byla napsána na Sony Ericssonu. Při odesílání bohužel chybí rychlý seznam dvaceti kontaktů, kterým jste naposledy psali, jak jej známe například z K750i. Text přijaté zprávy se zobrazuje na šesti řádcích, přičemž text na posledním řádku je mírně ořezán. Na zprávu může upozorňovat jeden ze šesti předpřipravených zvuků nebo jakákoliv melodie v telefonu. Do paměti telefonu se vejde přibližně sto textovek.


SMS a MMS jsou odděleny • editor zpráv

Multimediální zprávy jsou od textových zcela odděleny. Do MMS lze vkládat obrázek, text a zvuk, tyto prvky můžete roztřídit na jednotlivé stránky a těm pak nastavit dobu zobrazení. Vše si pak zkontrolujete v náhledu. Maximální velikost jedné odesílané MMS je 50 kB. E-mailového klienta byste u telefonu této kategorie hledali marně.

Organizace času a další doplňky

Za hlavní organizační funkci považuji kalendář. Ten nabízí denní, týdenní a měsíční pohled i možnost volby prvního dne v týdnu. Vkládané události jsou jen jednoho typu a lze jim nastavit předmět, dobu zahájení a ukončení a upozornění s libovolným předstihem. Dny s poznačenou událostí jsou v kalendáři vyznačeny tučným písmem. Úkolovník najdete v telefonech také, poznamenané úkoly ale není možné odškrtnout, jen přímo odstranit. Každý ale může mít své vlastní upozornění.

   
Nabídka organizačních funkcí • měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

 
Vkládání nové události • nastavení prvního dne v týdnu • úkolovník 

Budíky jsou v telefonech dva, jeden normální a druhý opakovaný s možností nastavení dnů, kdy má zvonit. Zbudí vás jakoukoliv melodií i při vypnutém rádiu, u modelu J230i i rádiem z hlasitého reproduktoru. Nesmím se zapomenout zmínit ještě o kalkulačce, minutce a stopkách.

 
Budík a jeho nastavení opakování • odpočet času se zobrazí i na pohotovostním displeji

 
Stopky nabízí i mezičasy • kalkulačka

O zábavu se ve chvílích nudy postarají dvě vestavěné hry: u obou telefonů je první hra logická podobná tetrisu, druhou jsou pak u modelu J220i karty, u J230i minigolf. Ani jeden telefon si ale nerozumí s Javou, a tak o doinstalování jiných her ani nepřemýšlejte. Stejně tak ani u jednoho telefonu nenajdete infraport, což je škoda. Vždyť ho má i starší model J210i. Při pokus o spojení s počítačem nepomůže ani datový kabel. Telefony si s počítačem prostě nerozumějí. A ani není důvod, aby si rozuměly, protože jejich vnitřní paměť činí jen něco málo přes 600 kB. Tu lze zaplnit zejména obrázky a zvuky přijatými přes MMS nebo wapový prohlížeč. Při těchto činnostech přijde vhod také GPRS třídy 8.


Ukázka vestavěných her

Jednodušší nehledejte

Sony Ericssony J220i a J230i patří mezi nejjednodušší telefony, které lze v současné době na našem trhu koupit. Jsou tedy vhodné zejména pro děti a zcela nenáročné uživatele, kteří od telefonu vyžadují prakticky jen telefonování a psaní zpráv. Ocení na nich hlavně příjemné rozměry, moderní design, poměrně pohodlnou klávesnici a dostatečně kvalitní displej. Budou moci také vyzkoušet i některé pokročilejší funkce jako je wapový prohlížeč nebo multimediální zprávy. Líbit se jim ale asi nebude příliš jednoduchý telefonní seznam, nutnost nastavovat hodiny a datum po každé výměně SIM karty a absence Javy a infraportu.

Pokud se v telefonu obejdete bez FM rádia, bude rozhodnutí, který telefon zvolit, záležet pouze na vašich osobních sympatiích. Konkurence v nejnižší cenové kategorii je ale veliká, a tak byste při výběru telefonu neměli zapomínat i na jiné značky. V nabídce Siemensu i Nokie je levných telefonů dostatek. Jedná se například o modely Siemens A31, A75 a AX75 nebo Nokie 1600 a 3120. Mezi nejlevnější telefony míří i nový Samsung C130, jehož recenzi jsme vám přinesli nedávno.

Plusy a mínusy

+ sympatické rozměry a kvalitní konstrukce
+ podpora MMS a GPRS třídy 8
+ vestavěné FM rádio (jen model J230i)

- použité plasty působí lacině
- telefonní seznam není vícepoložkový
- absence Javy a infraportu


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Samsung C130, Siemens A31, Sony Ericsson J220i, Sony Ericsson J230i, Modrý nádech, První hra, Test, Příležitostný poslech, Son, Eri, Kraj