Sony Ericsson K310i a K510i: střední třída začíná vidět (první pohled)

I ve střední a nižší třídě se včera u Sony Ericssonu urodilo. A ne dítka ledajaká, dostala totiž fotoaparát, slušné displeje a v nízké kategorii nepříliš častý Bluetooth. Podívejte se, jestli se vám líbí a zda zahýbou těsnými davy levnějších.

Ericsson zahrnul do nových, včera představených telefonů i dva zástupce střední třídy. Oba dostaly do vínku fotoaparát a Bluetooth, díky tomu jsou v dané třídě o něco více atraktivní. K tomu zvládají i přehrávání MP3 souborů.

Sony Ericsson K510i Sony Ericsson K310i

Sony Ericsson K510i: s jedním okem navíc

Nástupce původního, dnes už neprodávaného modelu K500i má tělo s rozměry 101 × 44 × 17 milimetrů a váží sympatických 82 gramů. Z čelního pohledu zůstalo ledacos beze změny, ale jen na oko. Tlačítka jsou sice malá, zmizelo však prohnutí mezi displejem a klávesnicí. Malá tlačítka zůstala zachována, hlavním ovládacím prvkem bude joystick pohyblivý v pěti směrech. Vedle něj našly místo kontextové klávesy a klasická „vracečka“ i korekční tlačítko. Levý bok hostí spoušť fotoaparátu, pravý pak klávesu pro vyvolání Vlastního menu a jedno programovatelné tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K510i

Po zadním krytem sídlí baterie, která by měla být podle specifikace schopna zásobovat telefon na sedm hodin hovoru a až 360 hodin pohotovosti. Záda jsou i místem pro vestavěný 1,3Mpx fotoaparát. Slušela by mu však krytka, čočka optiky je zapuštěna pod obrubu a tam se bude prachu dařit. Snímky se dají přibližovat čtyřnásobným digitálním zoomem a uložit pak do vnitřní paměti telefonu s kapacitou 28 MB.

Snímky si majitel K510i prohlédne na aktivním TFT displeji s rozlišením 128 × 160 obrazových bodů a schopností zobrazit 262 tisíc barevných odstínů. Hudební přehrávač podporuje formáty MP3 a AAC, využít půjdou však jen pro zvonění – u malé vnitřní paměti bez podpory karet nemůže být o plnohodnotném přehrávači hudebních souborů řeč. V zastoupení může být 40hlasá polyfonie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

O zábavu se postará Java MIDP 2.0, 3D hry a známé aplikace MusicDJ, PhotoDJ a VideoDJ. Nejen zábavou živ je mobilní uživatel a tak potěší slibovaná synchronizace s počítačem přes USB kabel, který je v balení. Komunikovat s okolím a přenášet soubory bude možné prostřednictvím infraportu nebo Bluetooth. Nechybí wapový prohlížeč ve verzi 2.0 a čtečka RSS kanálů, která se poprvé objevila ve walkmanu W550i.

Sony Ericsson K510i slibuje i funkci hlasitého handsfree nebo GPRS ve třídě 10, mimo to i podporu standardních push e-mail klientů. To všechno zní na telefon střední třídy zajímavě, budeme proto zvědaví na cenu, kterou zatím výrobce nezveřejnil. Model K510i bude k dostání ve druhém kvartálu tohoto roku v černém nebo fialovém barevném provedení, kryty následně bude možné vyměnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson K510i: ve zkratce
cena ještě se neprodává
hodnocení zatím nehodnoceno
rozměry 101 × 44 × 17 mm
hmotnost 90 g,
hlavní displej 128 × 160 bodů, aktivní, 262 tisíc barev
udávaná výdrž až 360 h (pohotovost), 360 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10)
paměť 28 MB, paměťová karta: ne
operační systém ne
adresář vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 40 hlasů, MP3
zprávy T9, MMS, e-mail
multimédia Java,
fotoaparát 1 280 × 1 024 bodů, 1,31 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Sony Ericsson K310i: pro širokou masu

Vylepšený model K300i se bude prodávat za nízkou cenu. Pro někoho se tak stane ještě větším lákadlem než K510i. Tento model se dočkal rozměrů 102 × 44 × 18 milimetrů a hmotnosti 82 gramů. Baterie by měla vystačit na sedm hodin hovoru a 360 hodin pohotovosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K310i

Displej používá pasivní technologii UBC (Ultra Bright Colour) a nabízí rozlišení 128 × 160 pixelů při 65 tisících barev. Zobrazí se na něm snímky pořízené vestavěným VGA fotoaparátem se čtyřnásobným digitálním zoomem. Pro obrázky však nebude mnoho místa, interní paměť nabízí pouhých 15 MB. Stejně tak se bude dát využít jen pro několik malých MP3 souborů pro vyzvánění, často asi zasáhne 40hlasá polyfonie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

I do tohoto levného modelu se vešla podpora push e-mail klientů, Java i wap verzí 2.0, hlasové vytáčení a hlasité handsfree. Pro data je připravena podpora GPRS třídy 10, pro přenášení souborů mezi mobilními zařízeními se využije infraport nebo v této třídě nepříliš vídaný Bluetooth. Sony Ericsson K310i se objeví na pultech prodejen ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson K310i: ve zkratce
cena ještě se neprodává
hodnocení zatím nehodnoceno
rozměry 101 × 44 × 17 mm
hmotnost 82 g
hlavní displej 128 × 160 bodů, pasivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 360 h (pohotovost), 420 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10)
paměť 15 MB, paměťová karta: ne
operační systém ne
adresář vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, 40 hlasů, MP3
zprávy T9, MMS, e-mail
multimédia Java,
fotoaparát 640 × 480 bodů, 0,31 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

 

Diskuze (28) Další článek: Sony Ericsson K790i a K800i: zapomeňte na K750i (první pohled)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K310i, Sony Ericsson K510i, První pohled, Pohled, Eri, Son, Třída, Str