Sony Ericsson K500: mladší bráška (test)

Sony Ericsson K500 je jeden z nejočekávanějších letošních mobilních telefonů. Za slušnou cenu totiž nabídne funkce, které lze jinak čekat jen od mnohem dražších modelů. Přečtěte si první českou recenzi a prohlédněte více než stovku obrázků.

Představení každého nového mobilního telefonu společnosti Sony Ericsson patřilo vždy mezi nejočekávanější události sezony. Děje se tak již od dob prvních „Eriků“ a nezdá se, že by tento trend ztrácel sílu do budoucna. Přestože především v poslední době konkurenční telefony začínají šlapat jeden druhému hodně na paty, jsou Sony Ericssony stále na čele vašeho zájmu. A nejinak tomu bylo také v případě Sony Ericsson K500.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sony Ericsson K500

  
Starší bráška Sony Ericsson K700

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Jestli nový Sony Ericsson K500 umí nějakou věc dokonale, pak bezpochyby klamat tělem. Na první pohled vypadá natolik elegantně, že byste jej s přehledem zařadili mezi nejdražší třídu mobilních telefonů. Velký barevný displej, vyvážená kombinace použitých materiálů a poměrně pevná nevrzající koncepce skutečně nezapadají do obvyklých zkušeností s přístroji, jejichž cena se pohybuje poměrně výrazně pod hranicí deseti tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K500 je poměrně malý telefon.. • ..pardon, fotoaparát

Konstrukce, ovládání a klávesnice

Elegantní mobilní telefon Sony Ericsson K500 je vzhledem - a koneckonců i svými funkcemi - hodně podobný svému stájovému kolegovi nesoucím na hrudi označení K700. Podobně i zde zabírá přibližně polovinu přední strany přístroje barevný aktivní displej. Nad ním výrobce vyšetřil kousíček místa pro leptané logo a perforaci pro sluchátko, pod ním pak najdete klávesnici s vícesměrovým ovládacím tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej zabírá z čelní plochy poměrně velkou část

Klávesnice je rozdělena do dvou základních bloků. Zatímco spodní blok představují numerická tlačítka, funkční tlačítka jsou naopak ve dvou dvojicích soustředěna po stranách ovládacího joysticku. Záměrně jsme použili označení vícesměrového, protože podle našeho zjištění potvrzeného také servisním menu rozeznává joystick také diagonální pohyby, je tedy devítisměrný. V samotném telefonu jsem však nenarazil na funkci či vlastnost, která by tohoto provedení dokázala efektivně využít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvek je poměrně dost citlivý, lze si však rychle zvyknout

Přímo pod spodní hranou displeje se nachází dvojice softwarových kláves, jejichž funkce se v průběhu práce s přístroje dynamicky mění. Není to nic nového; nikoho již nepřekvapí, že vždy aktuální funkce je zobrazena ve spodním stavovém řádku displeje. Funkční blok pak doplňuje korekční tlačítko a klávesa pro opuštění aktuální nabídky, jakýsi krok zpět. Na telefonu nenajdete známá tlačítka se stylizovaným červeným a zeleným sluchátkem sloužícím k přímému ovládání hlasových hovorů, jejich funkci přebírají právě zmíněné klávesy softwarové.

Samotná numerická tlačítka jsou vyrobena z tuhého průhledného plastu a bohužel je příliš pochválit nelze. Jsou příliš hladká, nevhodně zaoblená a úzká. Jejich zdvih lze jen velmi těžko považovat za optimální, naštěstí dotisk je poměrně jistý a je doprovázen slyšitelným cvaknutím. To plně nahradí jakýkoli tón kláves, který máte možnost tlačítkům přiřadit volbou v příslušném menu mobilního telefonu. Tlačítka jsou umístěna do řad po trojicích a bohužel nejsou příliš dobře hmatově odlišeny: připravte se na to, že pokud denně nečtete stohy braillova písma, jen obtížně bez kontroly zrakem váš palec pozná, jaké tlačítko právě tiskne. Provedení tlačítek vyššího modelu K700 se mi jeví jako praktičtější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou úzká a vyrobena z tvrdého plastu • podsvícení je docela slabé, ale postačuje

Jak již bylo řečeno, kvůli velikosti displeje je klávesnice umístěna velmi blízko spodnímu okraji, což nepřispívá k dobré stabilitě přístroje při psaní jednou rukou. Především při obsluze spodní řady kláves je telefon velmi náchylný k převážení „na hlavu“ a snadnému vyklouznutí z ruky. Stačí pouze trocha potu a neštěstí je hotové...

Na levém boku telefonu najdete kolébkové tlačítko určené pro změnu úrovně hlasitosti reprodukce sluchátka nebo pro zobrazení aktuálního stavu telefonu - to však pouze v případě, že telefon je v pohotovostním režimu. Uvnitř menu nelze tuto klávesu použít k procházení položek. Hned o několik milimetrů vedle je tlačítko funkce EasyShare, které slouží jako spoušť integrovaného digitálního fotoaparátu a jeho delší podržení v pohotovostním režimu fotoaplikaci přímo otevře. Na stejném místě pravého boku telefonu najdete tlačítko pro rychlé otevření wapového prohlížeče - u jiných mobilů této značky bývá označeno nápisem OnLine.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční "vlnité" linie...

Toto tlačítko společně s kolébkovým kolegou pro změnu hlasitosti je vyrobeno z pryže. Tím poměrně kontrastují s ostatními klávesami telefonu, které jsou pro změnu vyrobeny z tuhého plastu. Jen těžko můžeme hádat, proč výrobce přistoupil k volbě právě tohoto materiálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na spodní hraně telefonu si můžete všimnout okénka infračerveného portu, který je jediným bezdrátovým spojením telefonu s jeho nejbližším okolím. Zapínací tlačítko na horní hraně telefonu známe důvěrně již drahnou dobu z přístrojů konkurenčního Finského výrobce, některým uživatelům však nemusí jeho umístění na tuto pozici plně vyhovovat. Spodní hrana telefonu obsahuje běžný systémový konektor známý z jiných Sony Ericssonů, jehož kontakty jsou kvůli absenci jakéhokoli překrytu vystaveny nepřízním okolního prostředí. Mírně překážející ale užitečnou krytku konektoru vyššího modelu K700 bych uvítal i zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko na vypnutí a infraport • konektor na spodní hraně není nijak chráněn

Zadní stěna telefonu podobně jako ostatní nové přístroje svého otce připomíná spíše levnější digitální fotoaparát než mobilní telefon. To platí především při horizontálním natočení telefonu při snímání obrázků či videa. Čočka je schována za posuvným překrytem (skvělé!) a společně s vypouklým autoportrétním zrcátkem tvoří vyvážený designerský celek. Více informací o digitálním fotoaparátu tohoto mobilního telefonu najdete dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Těsně u oblasti fotoaparátu je mřížka hlasitého reproduktoru • výrobce si na prezentaci své značky dal hodně záležet • přimhouřené oko fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka otevřená • krytka zavřená, chránící fotoaparát před vnějšími vlivy

Konstrukce tohoto mobilního telefonu se i po několikadenním intenzivním používání jeví jako velmi robustní. Ani při silném stisknutí v oblasti skořepiny baterie nedochází k jejímu průhybu, všechny použité plasty jsou vzorně slícovány a ať jsem Sony Ericsson K500 mačkal sebevíc, nevydal ze svého zkoušeného tělíčka ani vrznutí.

Displej už známe

Znáte Sony Ericsson T630? Jestli ano, pak znáte i displej testovaného Sony Ericssonu K500. Takže jen zběžná rekapitulace: barevný aktivní displej s průměrně jemnou kresbou a výtečným jasem nabízí grafické rozlišení 128 x 160 obrazových bodů. Každý z těchto více než dvacet tisíc bodů si nutně musí připadat jako zasloužilý chameleon, když na sebe dokáže vzít kteroukoli z pětašedesáti tisíc podporovaných barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej zabírá příjemně velkou plochu • zobrazení je kvalitní

Překreslování displeje je tak příjemně rychlé a bez zbytečných „duchů“, subjektivní pocit z displeje je také velmi dobrý. Vejdou se na něj všechny potřebné informace, i když ne vždy dokáže firmware mobilu využít celé jeho plochy: typické je to při psaní textové zprávy, kdy se na displej vejde maximálně pět řádků písma, i když další tři řádky by se ještě bez problémů vyšly. To je ale starý problém mobilů Sony Ericsson.


V druhé kapitole se podíváme na zoubek výdrži telefonu a náhledneme do nabídky. Budeme kritizovat telefonní seznam a podíváme se na další funkce spojené s telefonováním.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson T630, Požehnání, Starý problém, Son, Eri, Relay, Automatické blokování, Běžná velikost, Mobilní život, Dobrá podpora, Bráška, Test, Dobrá koupě, Rozhodující argument